Rozhledna v Javorníku šla po dvanácti letech k zemi. Oprava by se obci nevyplatila

Události v regionech: Rozhledna v Javorníku šla k zemi. Oprava by se obci nevyplatila (zdroj: ČT24)

Javorník v Bílých Karpatech nechal zbourat dřevěnou rozhlednu. Její technický stav byl špatný. Oprava by se prodražila, půl milionu korun je pro obec neadekvátně vysoká cena. Rozhledna postavená z evropské dotace stála poblíž česko-slovenské hranice od roku 2009.

Stačilo silně zatáhnout a devatenáct metrů vysoká rozhledna padla k zemi. Zbyla z ní jen hromada dřeva. Kulatina, ze které byla postavena, už byla za hranicí životnosti a vylézt na ni už bylo nebezpečné. „Chyběly schody, nějaké desky navrchu. Já bych tam nelezl,“ řekl obyvatel Javorníku Marek Kostelanský.

Oprava rozhledny v havarijním stavu by stála půl milionu korun, na to v Javorníku nechtěli slyšet. Obec rozhodla o jejím odstranění. Starosta se ale k tomuto kroku vyjádřit nechtěl.

Tři rozhledny postavily vesnice z Česka i Slovenska dohromady za pět milionů korun z evropských dotací. Byly terčem obdivu i posměchu. Javornická stála v údolí, výhledu stínily stromy. „ Bylo vidět na Myjavu, ale nikam jinam, protože tady je všude les,“ popsal další místní obyvatel Jan Kružica.

Podobný příběh spojuje i věž v Lednici, nabízí vyhlídku z pouhých pěti metrů. U zbourané rozhledny v Javorníku přesto jedna radost místním zůstala. Do Aleje života už šest let sází jeden strom za každé narozené dítě ve vesnici.