Rozhledna bez výhledu chátrá. Javorník ji postavil z dotací, na údržbu nemá peníze

Rozhledna v Javorníku na Hodonínsku je v havarijním stavu, obec na ni proto zakázala vstup. Na nákladné opravy ani na demolici nemá peníze. Dřevěná konstrukce vyrostla jako součást přeshraničního projektu z evropských dotací a od té doby jí přes snahu místních chybí zásadnější údržba. Stejně skončilo podle Klubu přátel rozhleden i několik dalších staveb v kraji.

Na deset let starou rozhlednu v Javorníku už se turisté nepodívají. Postupně se rozpadá a radnice ji proto uzavřela. „Ta prkna už byla hodně uhnilá a volná, je to nebezpečné,“ ukázal starosta Javorníku Dalibor Procházka (nez.). Na celkovou opravu nebo zbourání nemá obec peníze. Stavbu zaplatila před deseti lety z devadesáti procent evropská dotace.

Jedna věc je postavit, druhá udržovat

Rozhledna navíc vznikla v místě, odkud je kvůli poloze omezený výhled. „V podmínkách toho dotačního titulu bylo, že ty rozhledny slouží k podpoře turistiky a cykloturistiky. Javorník je celý v chráněném území Bílé Karpaty. Nejbližší kopeček, který byl možný zpřístupnit pěšky, na kole, eventuálně autem a mít tu možnost posedět, byl tady,“ řekl starosta.

Podobné stavby sklízejí kritiku už od svého postavení. Jen v Jihomoravském kraji jich několik už zaniklo. „Udržitelnost těch rozhleden při těchto dotacích je tak pět let. Navíc, možná byly postaveny ze špatného dřeva, které nevydrží,“ řekl předseda Klubu přátel rozhleden Jaroslav Fábera.

Rozhledna v Lednici
Zdroj: ČT24

Lednická vyhlídka na louku

Rozpaky budí dlouhodobě i rozhledna v Lednici. Je nejmenší v kraji a stejně jako stavba v Javorníku vznikla z evropských peněz. Vyhlídková plošina je ve výšce pouhých pět metrů. A většina bodů, které jsou označené na informační tabulce, není vůbec vidět. Vyšší vyhlídkový bod tam před lety nedovolili památkáři, aby nenarušil původní průhledy Lednicko-valtického areálu.