Sněmovna neprojednala zpřísnění zákona střetu zájmů. Koalice viní ANO z obstrukcí, Schillerové vadí „posedlost Babišem“

Sněmovna v pátek neprojednala zpřísnění zákazu vlastnictví médií nebo přijímání dotací v zákoně o střetu zájmů. Zabránily tomu obstrukce hnutí ANO. Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba podali poslanci ANO „štos“ přihlášek už v ranním bloku změn programu schůze. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová v úvodu jednání mluvila o koaliční „posedlosti Babišem“. Poslanci ANO nakonec v poledne schůzi žádostí o přestávku předčasně ukončili.

Koaliční poslanecká novela o střetu zájmů zejména mění ustanovení, které brání poslancům, senátorům nebo členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se nově vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu.

Podobně tomu podle předlohy má být u společností v případě omezení u veřejných zakázek, dotací a investičních pobídek, které míří na členy vlády. 

Schillerová na úvod schůze navrhla, aby dolní komora projednala středeční postup vládní většiny, jež přerušením řádné schůze do pátku podle ní zrušila pravidelné čtvrteční interpelace na členy vlády. Koalice podle Schillerové „silou válcuje opozici“ a je „opojena svou mocí“. „Preferujete způsob, kdy je opozice soustavně ignorována,“ prohlásila. Interpelace se poté v diskuzi staly hlavním tématem vystoupení poslanců ANO. 

Čerpání peněz z evropských fondů

„Jsou to čisté obstrukce hnutí ANO,“ prohlásila pirátská místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová. Díky novele by se podle ní ukázalo, kdo vlastní mediální domy a pobírá dotace. „Nechcete, aby se vidělo na obrovský střet zájmů předsedy vašeho hnutí,“ uvedla Richterová směrem k poslancům ANO. Podle hlavního předkladatele novely Jakuba Michálka (Piráti) by vyloučila koncentraci mediální, ekonomické a politické moci.

Richterová připomněla, že přijetí novely také podmiňuje čerpání peněz z Evropské unie. „Se zástupci Evropské komise na rozdíl od vás napřímo jednáme a máme potvrzené, že miliardy eur jsou potvrzené schválením několika norem, mimo jiné také této vymahatelné novelizované podoby zákona o střetu zájmů,“ upozornila. Podle Richterové je takto blokováno čerpání částky 191 miliard korun.  

Jan Jakob (TOP 09) odmítl tvrzení o zrušení interpelací a poukázal na to, že právě Babiš mluvil v minulosti o sněmovně jako o „žvanírně“. „Teď, když jste v opozici, se domáháte parlamentní kontroly. Zajímavá změna,“ konstatoval Jakob. I další koaliční poslanci přidali stížnosti na to, že Babiš interpelace jako premiér rušil, nebral vážně, případně při nich poslance urážel nebo neodpovídal na položené otázky.  

Lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že hnutí podporuje novelu o střetu zájmů i vládní předlohu o úplném zrušení elektronické evidence tržeb, jejíž projednávání má následovat. Obvinil ale vládní koalici z toho, že nepřipouští projednání předloh, které podali poslanci SPD. 

Kritika zrušení EET

Novela zákona upravuje rovněž nahlížení do majetkových oznámení veřejných funkcionářů, a to v reakci na verdikt Ústavního soudu. Zákon o střetu zájmů se podle předlohy nově nemá vztahovat na neplacené radní menších a nejmenších obcí a na neplacené místostarosty nejmenších obcí.

Schillerová ale už ve středečním Interview ČT24  řekla, že se jí nelíbí, když se zákony píší proti konkrétnímu člověku, podle ní v tomto případě Babišovi.

To v pátek ve sněmovně odmítl Michálek: „Není pravda, že by tato novela byla zaměřena proti Andreji Babišovi, naopak, tato koalice je na sebe ještě přísnější. Zákon se týká v jedné oblasti veřejných zakázek a dotací členů vlády, aby je nemohli brát přes firmy, kde jsou skutečně majitelé. To se týká nové vlády, ve které Andrej Babiš už nesedí,“ upozornil poslanec. 

Hnutí ANO kritizovalo i konec evidence tržeb, která je nyní dobrovolná. Na projednávání možného konce EET se v pátek nedostalo. „Vy si zodpovíte, proč jste si škrtli 12 až 13 miliard korun v rozpočtu,“ poznamenala Schillerová na adresu vlády, podle ní totiž zrušení EET bude znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu. Dodala, že má údaje o tom, že mnoho podnikatelů tržby dál eviduje dobrovolně.