„To jsme se měli na lidi vykašlat?“ hájí exministryně Schillerová rekordní schodek rozpočtu

Interview ČT24 - Alena Schillerová (zdroj: ČT24)

Bývalá ministryně financí a součásná šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová v Interview ČT24 odmítla kritiku za loňský rekordní schodek státního rozpočtu. Smysl podle ní nadále má i systém elektronické evidence tržeb, který nová vláda odmítá. Vadí jí prý také to, že se v Česku píší zákony „namířené proti jednomu člověku“.

„Také jsme byli v nejhorší krizi, kam až pamět sahá,“ reagovala Schillerová v úvodu rozhovoru na otázku moderátorky Světlany Witovské k loňskému rozpočtu a jeho rekordnímu schodku 420 miliard korun. „V době, než nastoupil covid, jsme měli přebytkové, vyrovnané hospodaření, to se podařilo jen třem ministrům v (české) historii. A přišel covid. Měli jsme se na ty lidi vykašlat, jak se lidově říká? Neměli jsme pomoct ekonomice?“ ptala se bývalá šéfka státní kasy.

Za svými kroky si stojí. Zdůraznila, že za rekordním deficitem stojí i to, že nyní už bývalá vláda podle jejích slov historicky nejvíc snížila daň z příjmu, když zrušila superhrubou mzdu. Za chybu to nepovažuje. „Všechno jsem dělala s rozmyslem, po úvaze. Ať to zhodnotí historie, já nemám ve zvyku se chválit,“ řekla Schillerová.

Na počínání bývalé vlády poukázal ve své zprávě i Nejvyšší kontrolní úřad. Schillerová ale jeho kritiku odmítla. Poukázala například na to, že řada firem na tom prý loni byla hůř než v roce 2020, narostly podle ní sociální dávky i nemocnost. A díky covidovým programům se naopak prý podařilo udržet nízkou nezaměstnanost.

Na zrušení superhrubé mzdy „vydělal každý“

Na zrušení superhrubé mzdy, které způsobilo obří výpadek příjmů státního rozpočtu, podle Schillerové „vydělal každý“. Superhrubou mzdu jako takovou označila za podvod pravicových vlád. Zároveň uznala, že výsledek hospodaření minus 420 miliard korun sice není dobrý, ale jde na vrub krizi.

Zdůraznila, že Česko je šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii. „Mám čisté svědomí, že jsme v tom lidi nenechali,“ uvedla Schillerová. To, že se vládě Petra Fialy (ODS) podařilo deficit rozpočtu na letošní rok výrazně snížit, považuje z části za účetní úkony a triky. Už v den, kdy se státní rozpočet schvaloval, to podle ní byl jen „cár papíru“.

V pátek má sněmovna jednat o novele zákona o střetu zájmů, která počítá například se zpřísěním pravidel pro vlastníky médií. Hnutí ANO hodlá jednání obstruovat. „Nám se nelíbí, že se tu píší zákony vůči jednomu člověku – teď je to proti Andreji Babišovi,“ řekla Schillerová. Následně se zastala i elektronické evidence tržeb. Ta podle ní má smysl, jen jde o zpolitizované téma. Rušení EET se prý nelíbí ani části podnikatelů. 

Pokud jde o kauzu propagace Schillerové na sociálních sítích, kterou už prověřuje i policie, tak bývalá šéfka státní kasy tvrdí, že „nemá co skrývat a má čísté svědomí“. Zopakovala, že jí vždy šlo o propagaci resortu a s ním spojených témat. Příspěvky na sociální sítě podle svých vlastních slov vkládala sama a k některým i psala doprovodné texty.