Vláda by nemusela tento rok dodržet schválený schodek státního rozpočtu, připustil premiér Fiala

Události: Premiér Petr Fiala připustil, že vláda nemusí dodržet schválený schodek státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro ČT poprvé připustil, že vláda nemusí tento rok dodržet schválený schodek státního rozpočtu ve výši 280 miliard korun. Důvodem je nejen zvládání uprchlické krize a plánované vyšší výdaje na zbrojení, ale i zvýšení některých sociálních dávek, které kabinet kvůli rostoucí inflaci a vysokým cenám energií plánuje ještě v tomto roce. Stát ale kvůli vyšší inflaci získá i vyšší rozpočtové příjmy.

Ve čtvrtek 10. března poslanci schválili státní rozpočet na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Necelé tři týdny poté ale premiér Fiala připouští, že kvůli důsledkům válce na Ukrajině nakonec může být schodek ještě vyšší. „Vyloučit to nemohu, ale budeme dělat všechno proto, aby to tak nebylo nebo aby to bylo co nejnižší navýšení toho deficitu,“ řekl. 

Oproti schválenému rozpočtu bude vláda během tohoto roku zvyšovat hlavně výdaje. Miliardy dá nejen na sociální dávky pro uprchlíky a na jejich ubytování, ale třeba i na jejich začlenění do českého školství. „Příliv statisíců nových lidí do České republiky nás bude něco stát a budeme muset přehodnotit rozpočtové priority,“ potvrdila předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jen ministr školství Petr Gazdík (STAN) odhadl letošní náklady na vzdělávání ukrajinských běženců až na 17 miliard. Už teď je podle něj jasné, že jeho resort bude potřebovat kvůli krizi navíc přes pět miliard. Další výdaje budou záviset na délce války a na rozsahu uprchlické krize.

Kromě výdajů souvisejících s běženci plánuje vláda kvůli vysoké inflaci zvyšovat i rodičovský příspěvek, životní a existenční minimum. Několik miliard chce ještě během letoška přidat také třeba i na vyzbrojení české armády. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) vzniknou kvůli Putinově invazi na Ukrajinu dodatečné náklady, které budou ve výši desítek miliard korun. 

Vláda chce do Poslanecké sněmovny předložit novelu státního rozpočtu ve druhé polovině roku. Už teď je velmi pravděpodobné, že oproti současnému rozpočtu bude počítat nejen s vyššími výdaji, ale i s vyššími příjmy. Ty by měl Fialův kabinet podle opozice použít třeba na zmírnění dopadů vysokých cen energií. 

Letošní hospodaření státu ovlivní nejen inflace a s tím související dodatečné rozpočtové příjmy, ale i částka, kterou Česko nakonec získá na řešení uprchlické krize z Evropské unie.