Demonstrace v Londýně vyjádřila podporu Palestincům. V Berlíně se chystá proizraelská akce

Do ulic Londýna v sobotu vyšli lidé na podporu Palestinců. Podle policejního odhadu se do průvodu zapojilo až sto tisíc lidí. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Demonstranti rovněž žádali konec izraelské blokády Gazy. Protestní akce se v sobotu konaly i v Irsku, Francii, Německu či Itálii.

Podle BBC se účastníci londýnské demonstrace shromáždili u oblouku Marble Arch poblíž Hyde Parku a následně se vydali do vládní čtvrti Whitehall. Policie odhadla, že do průvodu proplétajícího se ulicemi londýnského centra se zapojilo až sto tisíc lidí. Demonstranti mávali palestinskými vlajkami a drželi transparenty s nápisy „Svobodu Palestině“. Vzduch kolem luxusních hotelů v ulici Park Lane v jednu chvíli zhoustl kouřem z červených a zelených světlic.

Britské úřady vyzvaly demonstranty, aby si byli vědomi bolesti a strachu, které cítí příslušníci židovské komunity. Londýnská metropolitní policie uvedla, že tento měsíc zaznamenala třináctinásobný nárůst antisemitských deliktů ve srovnání s říjnem loňského roku. Počet zločinů namířených proti muslimům se více než zdvojnásobil, napsala agentura AP. Na protiválečných demonstracích se vyskytly místy výtržnosti a případy nenávistných projevů, protesty ale byly převážně klidné.

V irské metropoli Dublin se v sobotu do průvodu podle stanice RTE zapojili aktivistické skupiny, politické strany i jednotlivci, včetně členů palestinské komunity, kteří žádali ukončení operací izraelské armády proti Gaze.

V Berlíně policie propalestinskou demonstraci nepovolila

Ve Francii se v sobotu konaly propalestinské demonstrace například ve městech Rennes, Montpellier, Dijon či Lyon, kde tisíce lidí na centrálním náměstí provolávaly „Všichni jsme Palestinci“. V druhém největším francouzském městě Marseille se někteří demonstranti vydali s palestinskými vlajkami do ulic, ačkoli místní policie protest zakázala. V Paříži je demonstrace na podporu Palestiny plánována na neděli a policií byla povolena.

V německém městě Düsseldorf se na demonstraci shromáždilo téměř sedm tisíc lidí, kteří vyzývali k „ukončení násilí a agrese v Gaze“, uvedla podle agentury DPA německá policie.

V Berlíně policie demonstraci chystanou na neděli nepovolila, napsala agentura DPA. V posledních týdnech německá metropole zakázala několik podobných akcí s poukazem na riziko násilí a antisemitských projevů nenávisti. Někteří propalestinští demonstranti ale nařízení neuposlechli, což vyústilo ve srážky s policií. Proizraelskou demonstraci, na níž jsou v centru Berlína očekávány tisíce lidí, naopak úřady na neděli odsouhlasily.

Kyperská policie řeší výbuch u izraelského velvyslanectví

Stovky lidí v sobotu podpořily Palestinu také v italské metropoli Římě. Demonstranti drželi transparenty s nápisem „Palestino, Řím je s tebou“ a „Nebude mír, dokud nedostaneme svobodu“. „Izrael páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti a mezinárodní společenství nikdy nezasáhne,“ prohlásila Maya Issaová, předsedkyně Hnutí palestinských studentů v Itálii, které protestní akci uspořádalo.

Kyperská policie v sobotu zadržela čtyři muže pocházející ze Sýrie, které podezřívá z toho, že nastražili malou nálož u izraelského velvyslanectví, uvedly agentury s odkazem na policejní zdroj. Nálož vybuchla zhruba třicet metrů od velvyslanectví v noci na sobotu a způsobila jen menší škody. Policie tvrdí, že muže ve věku sedmnáct až jednadvacet let zadržela nedaleko místa výbuchu a jeden z nich měl v autě dva nože a kladivo. Kypr, který je oblíbenou destinací pro izraelské turisty, v posledních týdnech zavedl kvůli konfliktu v Izraeli a Pásmu Gazy přísnější bezpečnostní opatření.