Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.

„Dohodli jsme se, že ukončíme proces privatizace. Zakotvili jsme to i do koaliční smlouvy, nicméně neumím úplně říci, jestli by tam tohle pravidlo nebylo i bez událostí posledních dní. Za ODS mohu říci, že před čtyřmi lety jsme privatizaci bytových domů měli jako jedno z témat, letos už mezi nimi chyběla,“ sdělila Vaňková v rozhovoru.

K samotnému zásahu na brněnském magistrátu Vaňková uvedla, že ji na začátku informoval tajemník, že dochází k úkonům ze strany policie v budovách magistrátu. „Pak to specifikoval, že se jedná o budovu na Malinovského náměstí a budovu Nové radnice, což se pak nedalo přehlédnout. Jinak mám informace pouze z médií,“ uvedla Vaňková.

Kauza z tohoto týdne se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a údajných dotačních podvodů. Soud vzal ve čtvrtek v této věci do vazby všech sedm obviněných. Kromě nich jsou obviněné i dvě firmy.

Kriminalisté v úterý prohledávali kromě prostorů bytového odboru brněnského magistrátu i prostory radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice. O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a tehdejšího náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka.

Brno si ve čtvrtek na ustavující schůzi zvolilo nové vedení vzešlé ze zářijových komunálních voleb, Hladík už náměstkem není, není ani v radě města. V úterním prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost a že není z ničeho obviněný. Ve čtvrtek zopakoval, že nebyl z ničeho obviněn a nebyl ani zadržen.

Policisté v Brně zasahovali i před dvěma týdny, a to kvůli přidělování městských bytů. V této věci obvinili osm lidí, ve vazbě skončili dva z nich.

Koaliční smlouvu v Brně podepsali zástupci ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD. Koalice má 42 mandátů z 55. V opozici budou Piráti, SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Původně měli být v koalici i Piráti, pár hodin před podpisem ale oznámili, že do ní nevstoupí právě kvůli zásahům policistů v Brně v posledních týdnech.