V Brně-Černovicích se zřekli mandátu Hasoň a Novotný. Mají být spjati s kauzou bytů

V brněnské městské části Černovice se zřekli mandátu zastupitele Jiří Hasoň (KDU-ČSL) a Jiří Novotný (ČSSD). Novotný se také vzdal postu jednatele v městské firmě Pískovna Černovice, jednateli firmy byli dosud oba. Černovická pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů v Brně, kvůli které tento týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie. O rezignaci obou informovala starostka městské části a poslankyně STAN Petra Quittová, která je k rezignaci vyzvala. Předpokládá se, že jsou oba ve vazbě.

„Mohu potvrdit jejich rezignaci na mandát zastupitelů, mám to tady v písemné podobě. V případě pana Novotného mám i jeho rezignaci na jednatele pískovny a mám neoficiální informaci, že pan Hasoň také bude podávat rezignaci, ale nemám to ještě v písemné podobě,“ řekla Quittová.

Novotný i Hasoň byli dosud v zastupitelstvu Černovic, Hasoň mandát v zářijových volbách obhájil. Novotný už zastupitelem být neměl, byl ale prvním náhradníkem. Mandát získal poté, kdy podle starostky kvůli střetu zájmů složil mandát zvolený Pavel Blažík (ČSSD).

Černovické zastupitelstvo se na ustavující schůzi sejde příští týden v pondělí. Po říjnových policejních raziích v Černovicích rezignovali na získaný mandát už tři lidé z jednadvacetičlenného zastupitelstva.

Po zásahu policie v Brně před dvěma týdny kvůli přidělování městských bytů rezignoval na mandát Radim Suchánek (ANO), který je ve věci obviněný spolu se sedmi dalšími lidmi. Hlavní obviněný v této kauze je bývalý předseda bytové komise Brno-střed Otakar Bradáč z ODS, který nyní podle zjištění Seznam Zpráv leží ve vazební nemocnici.

Sedm zadržených skončilo ve vazbě

Městský soud vzal po úterní policejní razii do vazby všech sedm lidí obviněných kvůli privatizaci městských domů v Brně. Jména obviněných nejsou oficiálně potvrzena. Obhájci obviněných se k věci vesměs nevyjadřovali. Jeden ale uvedl, že jeho klient je Horký. Mělo by jít o podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny. Obviněné jsou i dvě firmy.

Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli právě i v Pískovně Černovice i u jednatele Hasoně. O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, tehdejšího náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Brno si ve čtvrtek na ustavující schůzi zvolilo nové vedení vzešlé ze zářijových komunálních voleb, Hladík už náměstkem není, není ani v radě města. V úterním prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost a že není z ničeho obviněný. Ve čtvrtek zopakoval, že nebyl z ničeho obviněn a nebyl ani zadržen. Policii pro účely vyšetřování poskytl svůj mobil a počítač, přístup do svého diáře a e-mailu.

Podle informací některých médií má kauza dvě větve. První se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování tady mapuje hlavně aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru iROZHLAS.cz označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout.

Druhá větev prověřování se týká Horkého a skupiny, jež údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a pak se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl iROZHLAS.cz.