Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.

Informaci o zásahu potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, ani on ale neuvedl žádné bližší informace. „Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ uvedl Ibehej.

„V tento okamžik lze s ohledem na zákonné omezení poskytování informací v přípravném řízení jen stručně konstatovat, že policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů,“ uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci na webu.

Zadrženo bylo deset lidí. „Předmětem prověřovaní jsou aktivity, k nimž docházelo v souvislosti s činností konkrétní městské společnosti a dále v souvislosti s privatizací městských domů v Brně a dotačními podvody páchanými na území města Brna,“ stojí v tiskové zprávě.

Bytovou politiku má nyní na starost primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD), který řekl, že nemá žádné informace a je na jednání o koalici u brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS).

Zásah policie na brněnském magistrátu (zdroj: ČT24)

Kromě brněnského magistrátu na Dominikánském náměstí byli policisté také v budově na Malinovského náměstí. Řekla to primátorka Vaňková. Víc informací ale nemá. „Skutečně nevíme, čeho se zásah týká. Nepřísluší mi, aby policie sdělovala informace,“ poznamenala.

Hladík poslal médiím prohlášení

„Dnes jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ uvedl v prohlášení, které zaslal médiím, místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík. Na Twitteru dodal, že není z ničeho obviněn.

Jurečka požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem

Předseda strany Marian Jurečka sdělil, že ho Hladík o celé záležitosti informoval. „V tuto chvíli jsou informace nové a potřebujeme na jejich vyhodnocení více času,“ uvedl. O dalším postupu bude jednat vedení KDU-ČSL ve čtvrtek.

Jurečka už také požádal o zrušení čtvrtečního setkání Petra Hladíka s prezidentem Milošem Zemanem. Dosavadní primátorčin náměstek a lidovecký místopředseda Hladík by měl ve vládě nahradit ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL).

Předseda KDU-ČSL Jurečka k zásahu policie na brněnském magistrátu (zdroj: ČT24)

Policie zasahuje i v Černovicích a na radnici Brno-sever

Policie zasahuje i na bytovém odboru radnice Brna-severu. Potvrdil to tamní starosta Martin Maleček, podle kterého se vyšetřovatelé zajímají o městské domy k prodeji. „Byli na bytovém odboru a chtěli nějaké podklady. Cokoliv policie bude chtít, může si odnést a prověřit,“ řekl Maleček.

Policisté jsou také v areálu Pískovny Černovice a u Jiřího Hasoně, místostarosty Brna-Černovic, který je jedním ze dvou jednatelů pískovny. Zásah na radnici v Černovicích potvrdila starostka a poslankyně STAN Petra Quittová, která u zásahu byla. Nemohla ale říct nic bližšího. Podle Deníku N policisté prohledávali také prostory advokátní kanceláře Pásek, Honěk & Partners na Dominikánském náměstí v Brně, kde je partnerem Leder. Je také hlavním vyjednavačem za KDU-ČSL, na jednání o nové koalici ale nepřišel.

Opoziční černovický zastupitel Ladislav Kotík uvedl, že dlouhodobě upozorňoval na nesrovnalosti v pískovně, špatné smlouvy a zvýhodňování některých firem. „Už když se v Černovicích měnila koalice, pan Hasoň přidělil byty svým rodinným příslušníkům bez ohledu na pořadníky. Co se týče černovické pískovny, jsou tam dvě trestní oznámení, jedno se týká smlouvy s firmou na odkládku odpadu, dále tam byly zvláštní směny pozemků mezi Černovicemi a Brnem, tak možná se to bude týkat něčeho takového,“ řekl starosta vedlejší městské části Židenice Petr Kunc.

Brno má několik městských firem jako například odpadová společnost Sako Brno, Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno, Veletrhy Brno nebo Starez Sport, která se stará o sportoviště.

Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.