Státní zastupitelství stíhá po razii v Brně osm lidí pro účast na zločinecké skupině

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo v souvislosti s úterní policejní razií v Brně trestní stíhání osmi lidí pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi osm lidí, jedním z nich je podle serveru aktualne.cz vlivný politik ODS Otakar Bradáč, který byl předsedou bytové komise MČ Brno-střed. Podle serveru HN.cz byl dalším zadrženým zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí městské části Brno-střed.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se zatím nevyjádřilo, zda byli zadržení propuštěni, či nikoliv. „K ostatním dotazům se s ohledem na probíhající úkony trestního řízení nyní nelze vyjádřit. Další bližší informace podáme, jakmile to procesní situace umožní,“ uvedl vrchní státní zástupce Radim Daňhel.

Redaktor ČT Čejka k podvodům s byty v Brně (zdroj: ČT24)

Předsedkyně kontrolního výboru radnice městské části Brno-střed Monika Lukášová Spilková už v úterý řekla, že na nesrovnalosti při přidělování bytů, ale i na podivné směny a podnajímání bytů dlouhodobě upozorňovala. Byty dostávali například rodinní příslušníci politiků nebo jejich známí, kteří přeskakovali další a déle čekající žadatele.

Vaňková a Černý o jménech spekulovat odmítli

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že má informace jen z médií a ze zpráv Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „Vrchní státní zastupitelství žádná jména nezveřejnilo, proto je zatím vše na bázi spekulací. Proto nebyl důvod svolávat oblastní radu,“ uvedla Vaňková, která je součástí brněnského vedení strany. Obdobně reagoval brněnský předseda hnutí ANO René Černý ohledně možného zapojení Suchánka. Uvedl, že zatím nemá žádné oficiální informace, a proto situaci neřešil.

V městské části Brno-střed v roce 2019 vyplula na povrch takzvaná kauza Stoka. Policisté tehdy odhalili organizovanou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Skupina ovlivňovala veřejné zakázky na radnici. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší – 9,5 roku vězení – dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.