Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Události ČT: Policisté z NCOZ zasahovali v Brně kvůli přidělování bytů (zdroj: ČT24)

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.

Podle webu Aktualne.cz policisté zasahují u Otakara Bradáče, vlivného člena brněnské ODS a známého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

„Policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně bylo z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku zadrženo osm osob,“ uvádí státní zastupitelství na webu.

Policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zástupkyně si vyhradila poskytování informací v této věci.

„Já mohu pouze sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení, nicméně podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ řekl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Na radnici Brno-střed policie nezasahuje, zaměstnanci, úředníci jsou v práci, fungujeme běžným provozem,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Zásah NCOZ kvůli přidělování městských bytů (zdroj: ČT24)

Podivné směny a pronájmy bytů

Lukášová Spilková uvedla, že jako předsedkyně kontrolního výboru dlouhodobě na nesrovnalosti při přidělování městských bytů upozorňovala. „Nejen na nakládání při přidělení, ale také na podivné směny, podnajímání bytů a tak dále. Chodily i podněty od občanů, kteří si všimli podivných věcí,“ dodala.

Na městské části Brno-střed je podle ní bodový systém jen orientační. „Skutečně je to pouze na členech bytové komise a typicky je to právě předseda komise, což byl pan Bradáč, kdo navrhuje z desítek žadatelů jednoho na základě motivačního dopisu, který není nijak verifikovaný. Potom hlasují členové bytové komise, kde má koalice většinu,“ popsala.

„Je potřeba si uvědomit, že městská část je de facto v pozici servisní organizace, kdy my pouze poskytne byt a nějak se k tomu vyjádříme, ale to konečné rozhodnutí je na radě Brna-středu,“ vysvětlil dosavadní člen bytové komise MČ Brno-střed Jan Mandát (ODS).

Aktualne.cz uvedlo, že policisté zasahují u Blažkova známého Otakara Bradáče, který byl ministrovým někdejším obchodním partnerem a také advokátním koncipientem. Z jeho bytu v centru Brna policisté podle webu vynášeli věci do přistavených automobilů. V zářijových volbách Bradáč obhájil mandát zastupitele Brna-středu, přičemž v končícím volebním období vede na stejné radnici bytovou a dislokační komisi, které rozhodují o tom, komu radnice přidělí byty.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala nemá o zásahu policie v Brně bližší informace. Řekl, že pokud se prokáže, že se kauza týká politiků ODS, bude to strana řešit. „Předpokládám, že další vyjádření státního zástupce do toho vnese jasno. Je potřeba, aby všechny korupční aféry nebo podezření z korupce byly důkladně vyšetřeny a tady platí padni komu padni,“ řekl Fiala.

Primátorka Brna Markéta Vaňková ani její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) nemají k zásahu policie žádné bližší informace. Oba řekli, že je policie nekontaktovala. „Nemůžeme se k tomu vyjadřovat, když nevíme, co se děje,“ uvedli shodně. 

Kvůli kauze vydalo prohlášení ministerstvo spravedlnosti. „Upřesňujeme, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek, primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl nebyli kontaktováni Policií ČR a podle dostupných informací se jich zásah NCOZ vůbec netýká,“ uvedl mluvčí resortu.

Doplnil, že Otakar Bradáč není ani nebyl Blažkovým obchodním partnerem ani nepůsobil s Blažkem v žádné společnosti. „Jeho koncipientem byl od 1. 12. 2000 do 30. 9. 2001, tedy před více než dvaceti lety,“ dodal mluvčí.

Jaké podmínky musí žadatel splnit?

Člověk, který v Brně žádá o přidělení bytu, musí splnit hned několik podmínek. V době podání žádosti musí být zletilý a nesmí vlastnit byt ani bytový nebo rodinný dům. Výjimka může nastat, pokud prokáže, že svou nemovitost nemůže ze závažných důvodů používat.

K žádosti musí zájemci doložit potřebné dokumenty. Jde například o nájemní smlouvu, potvrzení o příjmech, výpis z katastru nemovitostí nebo ověřenou kopii oddacího listu. Podle daných kritérií dostane žádost patřičný počet bodů.

Body se získávají například za sňatek nebo nezletilé dítě v péči. Poté žádost směřuje k bytové komisi, která má poradní hlas. Definitivně rozhoduje Rada města Brna, případně městské části. 

Kauza Stoka

Policisté v posledních letech zasahovali v Brně několikrát v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků. Odhalili organizovanou zločineckou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé.

Jednalo se o kauzu s názvem Stoka, v níž šlo o ovlivňování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší trest 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud v kauze rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.