Jurečka kvůli razii v Brně požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem. O nominantovi bude jednat vedení strany

Události: Razie v Brně (zdroj: ČT24)

Kandidát na funkci ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v souvislosti s úterní razií na brněnském magistrátu uvedl, že na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka už prohlásil, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Kandidaturu ve čtvrtek probere i širší vedení KDU-ČSL.

Předseda strany Marian Jurečka sdělil, že ho Hladík o celé záležitosti informoval. „V tuto chvíli jsou informace nové a potřebujeme na jejich vyhodnocení více času,“ uvedl.

Policie při úterní razii kvůli údajné korupci během přidělování bytů v Brně požádala dosavadního náměstka brněnské primátorky Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Mezi obviněnými není.

Hladík by měl ve vládě nahradit ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která začátkem října předala premiérovi Petru Fialovi (ODS) rezignaci, odůvodnila ji zdravotními problémy.

O případném dalším postupu nominace na pozici ministra životního prostředí bude ve čtvrtek podle stanov strany jednat celostátní výbor KDU-ČSL na svém plánovaném a pravidelném setkání. „Předpokládám, že nám bude Petr Hladík schopen říct ve čtvrtek víc informací. Do čtvrtečního odpoledne není ani na místě debata o nějakém dalším kandidátovi,“ řekl Jurečka.

Zrušení čtvrtečního setkání se Zemanem

Prezident Miloš Zeman při úterní návštěvě Ústeckého kraje prohlásil, že se nemusí zabývat kompetencí Hladíka na ministra, protože návrh na jeho jmenování byl podle informací od Jurečky a premiéra Petra Fialy (ODS) stažen, což ale lidovci popřeli. Hrad podle Jurečky chybně pochopil žádost o zrušení schůzky s Hladíkem jako stažení nominace. KDU-ČSL ji ponechává, sdělila mluvčí KDU-ČSL.

Jurečka o odklad požádal, aby byl čas na zvážení všech okolností. Zmínil, že na druhou stranu je třeba o novém ministrovi rozhodnout rychle i s ohledem na české předsednictví EU. Například v neděli měl odjet do Bruselu, aby řídil jednání evropských ministrů životního prostředí.

Poté, co Hladík ve čtvrtek seznámí stranické kolegy s podrobnostmi zásahu, lidovci rozhodnou, jak budou dál postupovat s jeho nominací. O výsledku bude Jurečka informovat premiéra Petra Fialu (ODS). Fiala napsal, že na komentář k situaci si chce nechat několik dní, aby mohl analyzovat informace. Počká i na výsledek jednání KDU-ČSL. 

„Je to nová situace a my potřebujeme zjistit dostupné informace a vše zanalyzovat. K nějakému závaznému komentáři tedy budu potřebovat pár dní. Situací se ostatně bude tento týden rovněž zabývat nominující strana KDU-ČSL v rámci svých vnitřních mechanismů,“ uvedl Fiala.

Jurečka uvedl, že je důležité, aby byl za KDU-ČSL ve vládě člověk, u kterého nebudou pochybnosti a případné mediální kauzy. „Nechci, abychom vládu zatěžovali nějakými problémy nad rámec toho, co dnes řešíme z hlediska věcné agendy,“ řekl Jurečka.

Hladík podle něj na nominaci nelpí a má dost zkušeností, aby věc posoudil. „On sám si uvědomuje, jak je situace zásadní. Po kauzách, které jsme tu měli například s panem Mlejnkem, si myslím, že ani on nemá ambici se pouštět do něčeho, co by znamenalo problémy pro KDU-ČSL, vládu, tuto zemi,“ doplnil s odkazem na nedávnou rezignaci ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka kvůli kauze Dozimetr

Na dotaz, zda by neměl být postup koalice rychlejší, Jurečka uvedl, že svolat celostátní výbor na středu nebylo možné mimo jiné kvůli tomu, že v tento den odlétá s Fialou na zahájení summitu EU.

Podle politologa Petra Justa má vláda ještě čas. „Kdyby v současné době byl už pan Hladík jmenován, tak to už by pro vládu byla mnohem méně příjemná varianta. Teď je ještě čas na případné změny –⁠ stáhnout nominaci nebo případně, pokud by paní ministryně Hubáčková musela tu funkci opustit v brzké době, dočasně obsadit tu funkci někým jiným ze stávajících lidoveckých ministrů, kteří jsou ve vládě, jak se občas stává. Myslím, že vláda není v současné době v situaci, kdy by to pro ni mělo fatální důsledky, a to jak politické, tak operativní –⁠ tedy chod vlády, případně chod ministerstva životního prostředí,“ uvedl politolog.

Politolog Petr Just o zásahu policie na brněnském magistrátu (zdroj: ČT24)

Podle Okamury by Hladík ministrem být zatím neměl

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že než se vyjasní okolnosti razie v Brně, Hladík by se ministrem stát neměl. „Myslím, že je to úplný skandál, protože vládní strana KDU-ČSL navrhuje na ministra člověka, který je podle všeho zapleten do korupční kauzy s brněnskými byty,“ řekl Okamura. „Podle našeho názoru do doby, než se věc vyjasní, takový člověk prostě nemůže být ministrem životního prostředí,“ dodal. 

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že má důvěru v orgány činné v trestním řízení. „Vykonávají nějaké úkony. Myslím, že budeme určitě výhledově chytřejší,“ řekla. Je podle ní zodpovědností především premiéra Fialy, aby zvážil další postup. „Samozřejmě pak je to v rukou pana prezidenta, jemuž návrh pravděpodobně bude doručen, nebo už byl. Uvidíme, jak se ty věci budou vyvíjet dál. Určitě to je velmi nepříjemné,“ míní. 

Někteří vládní poslanci podle svých slov věří, že se situace vyřeší. „Já žádné bližší informace nemám, důležité bude, co bude možné uvolnit i ze strany pana náměstka Hladíka i toho samotného vysvětlení,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Nemám k případu žádné další informace. KDU-ČSL bude o dalším postupu jednat v tomto týdnu na svém výboru. Věřím, že věc správně vyhodnotí a vyřeší,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).