Policisté zasahovali na radnici Brna-střed a antimonopolním úřadu. Oba úřady na celý den uzavřeli

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad byl po celý čtvrtek pro veřejnost uzavřen. Podle deníku Právo prohlídka souvisí se zásahem ve společnosti Kapsch, cílem policistů je bývalý místostarosta městské části Jiří Švachula (ANO), který byl zadržen. Na úřadu zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Švachula měl řídit organizování veřejných zakázek a být prostředníkem při schůzkách týkajících se zakázky na elektronické mýtné. Detektivové v něm vidí zaprvé „řídící článek“ organizované zločinecké skupiny v případu brněnské radnice, který se týká veřejných stavebních a bytových zakázek této městské části, a zadruhé také prostředníka při schůzkách týkajících se zakázky na elektronické mýtné. Proto probíhají obě akce od čtvrtečních brzkých ranních hodin najednou.

Server Lidovky.cz uvedl, že advokátka Švachuly nechtěla zadržení svého klienta komentovat s odvoláním na povinnost mlčenlivosti. Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek.

„Ráno jsme jen dostali avízo, že úřad bude uzavřený, čekáme na další zprávy. Na úřadě by měl být podle mých informací pouze tajemník,“ uvedla místostarostka městské části Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Úřad je uzavřený z obou stran, vchod hlídají policisté. „Dnes provádíme úkony trestního řízení ve dvou samostatných věcech, mimo jiné i v Brně,“ řekl ve čtvrtek ráno mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Policie u nás provádí šetření, uzavřeli jsme úřad, abychom jí mohli pomoci, aby všechny věci mohla v klidu dohledat. Jedná se o nějaké podklady v listinné a elektronické podobě. Nedokážu ale říct, s čím to souvisí. Může to směřovat i k činnosti někoho jiného a u nás mohou být podklady, které mohou ty věci objasnit,“ řekl tajemník ÚMČ Brno-střed Petr Štika.

Policie podle něj žádné počítače na úřadě nezabavuje. „Máme tu jen terminály, všechna data jsou na serverech,“ upřesnil tajemník. Doplnil, že časově nelze odhadnout, kdy zásah policie na úřadu skončí. „Budeme ale policii k dispozici, dokud se to všechno neprošetří,“ dodal Štika.

NCOZ zasahuje také v sídle společnosti Kapsch a v budově antimonopolního úřadu v Brně. Jeho zaměstnanci museli odejít z  budovy a nemohou používat počítače. Na místě hlídajli ozbrojení policisté vjezd na nádvoří objektu a prověřovali každé vozidlo.

Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda potvrdil, že dnešní zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech v Česku souvisí s některými veřejnými zakázkami. „Část úkonů, která probíhala na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se týká některých veřejných zakázek, které byly řešeny na tomto úřadu, včetně veřejné zakázky na mýtný systém. V tuto chvíli žádné obvinění nepadlo. Nic víc k tomu nyní neřekneme,“ řekl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Žalobci se chystají vydat stručnou tiskovou zprávu k případu v pozdějších večerních hodinách. Osvětlit by v ní měli rozdělení dvou kauz, kterým se dnes celý den věnují. Blíže případné propojení obou kauz nechtěl nyní Petr Šereda komentovat. „Jsou to samostatné kauzy,“ doplnil žalobce.