Vláda slibuje investice i růst důchodů. Opozice varuje před zpomalující ekonomikou

Události ČT: Vládní plány pro rok 2020 (zdroj: ČT24)

Rok 2020 má být podle české vlády hlavně rokem investic. Koaliční kabinet chce i nadále řešit bezpečnost, počítá i s růstem platů a důchodů. Personální změny premiér Andrej Babiš (ANO) ani vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) neočekávají. Opozice varuje před podceněním oslabující ekonomiky.

Postupné ochlazování ekonomiky už zasahuje okolní státy. Vláda proto počítá s tím, že by schválený rozpočet s deficitem čtyřicet miliard korun nakonec nebyl dodržen. Pokud by bylo potřeba dát více peněz do investic, je předseda vlády připravený připustit ještě vyšší schodek.

„Když se zpomalí ekonomika a privátní sektor neinvestuje tolik jako předtím, tak my ho musíme nahradit,“ tvrdí premiér a předseda hnutí ANO Babiš.

Opozice ale kritizuje vládu, že její plán, jak zvládnout případnou krizi, nestačí. „Vláda určitě umí velmi dobře dělat marketing,“ míní předseda STAN Vít Rakušan. „Z investičního plánu jsou jen prázdná marketingová slova,“ dodává šéf SPD Tomio Okamura.

„Vláda by měla a musí reflektovat oslabující ekonomiku,“ reaguje místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. „Vláda kromě kosmetických změn a menších dárečků tu té skupině nebo jiné skupině nejde do žádných koncepčních změn,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Růst by měly důchody i platy

I v letošním roce vláda počítá s tím, že přidá seniorům. „My se musíme dostat minimálně na patnáct tisíc. Já myslím, že budeme na vyšším důchodu,“ věří premiér Babiš. 

Opoziční KDU-ČSL poukazuje na chybějící reformu celého systému. „Léta čekáme na důchodovou reformu, která by byla výsledkem průřezové dohody napříč politickým spektrem,“ říká předseda lidovců Marek Výborný. 

Pokud jde o růst platů, měl by pokračovat v podobném modelu jako loni. Tedy nepřidávat procenty, ale pevnou částkou. „Já si myslím, že by bylo spravedlivé, aby ti, co jsou nízko, se dostali výš. Protože si myslím, že úředníci ve státní správě mají slušné platy,“ uvedl premiér.

Personální změny na obzoru nejsou

Změny ve vládě její předseda odmítá. „Já nevidím důvod na personální (změny – pozn. red.). To, že samozřejmě občas nějaký ministr má pocit, že se musí zviditelnit, a je nekolegiální, tak to se stává,“ řekl k tomu Babiš. 

Opoziční politici ale mají jiný názor. „Já nejsem spokojen s výkonem vlády celkově a myslím si, že ten hlavní, kdo by měl z vlády odejít, je sám premiér,“ podotýká šéf ODS Petr Fiala. 

Komunisté kritizují ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Vycházím z toho, kolik věcí potom musí řešit porada čtyř nejvyšších ústavních činitelů,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček důvod k personálním změnám také nevidí. „Já jsem po těch změnách, které proběhly v loňském roce, spokojen,“ konstatoval s tím, že s Babišem o žádných změnách nediskutoval. „Rozhodně ne v týmu ČSSD,“ dodal Hamáček.

Ústavní soud bude řešit EET

Hned 6. ledna chce Andrej Babiš zkontrolovat plnění programového prohlášení. „Každý ministr je na tom nějak. Ale v podstatě máme dvě klíčová ministerstva – ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí – kde jsou věci, které nás čekají k rozhodnutí,“ uzavřel premiér. 

V roce 2020 bude vláda čelit i několika soudním sporům. Opozice napadla u Ústavního soudu třeba elektronickou evidenci tržeb (EET) a prověřit chce nechat i přijetí daňového balíčku na konci roku 2019.