Nabitý program. Vláda bude řešit nejen další pomoc Ukrajině, ale i rekordně drahá paliva

Události: Vláda bude řešit rekordně drahá paliva, kvůli válce přesouvá v rozpočtu miliardy (zdroj: ČT24)

Česká vláda se vedle pomoci Ukrajině bude příští týden zabývat také rekordními cenami pohonných hmot. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet už kvůli válce navrhl v rozpočtu přesunout téměř tři miliardy korun a uvažuje i o novele státního rozpočtu.

Ceny benzinu a nafty nad 40 korun za litr. Řidiči si na ně kvůli válce na Ukrajině už několik dní zvykají. Vláda ve středu projedná, jak růst cen pohonných hmot zastavit nebo aspoň zmírnit.

„Nejdřív musíme mít analýzu, ta bude hotová v řádu hodin nebo desítek hodin. A na základě toho ve spolupráci s panem ministrem průmyslu a obchodu případně předložíme vládě příští týden ve středu (návrh), jak by mohla česká vláda zareagovat,“ vysvětluje Stanjura.

Zatímco třeba Polsko snížilo od začátku února DPH z pohonných hmot z 23 na 8 procent, Maďarsko stanovilo maximální možnou cenu zhruba na 33 korun za litr. „Možná to bude kombinace různých přístupů, protože těch metod je několik. Ale všechny jsou komplikované, to je třeba říct, protože zejména v otázce pohonných hmot je tady vysoce konkurenční prostředí,“ má jasno ministr financí.

Kvůli válce se přesouvají miliardy

„V tuto chvíli je jediná možná cesta, a to je cesta plošná, přes daň z přidané hodnoty. Ceny letí tak strmě nahoru, jako neletěly za posledních několik desítek let,“ říká bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO).

Válka na Ukrajině má i další politické důsledky. Kabinet ve stávajícím rozpočtu kvůli bojům na Ukrajině navrhl přesuny téměř za tři miliardy korun. A to jak na pomoc uprchlíkům, tak i třeba na nákup nových zbraní.

„Chceme tím i nějakým způsobem uspokojit potřeby naší armády, možná uspokojit i potřeby lidí, kteří bojují na Ukrajině,“ zmiňuje ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „My to samozřejmě podpoříme, ale budeme se zajímat o to, na jaký nákup nebo na jaké investice by ty případné prostředky šly,“ uvádí poslanec SPD Radovan Vích, člen výboru pro obranu.

Hnutí ANO plánovalo ve sněmovně obstrukce, rétoriku ale zmírnilo

Opoziční hnutí ANO ještě před třemi týdny plánovalo, že kvůli snížení plateb za státní pojištěnce rozpoutá ve sněmovně největší obstrukce od začátku volebního období. Po vypuknutí války na Ukrajině ale svou rétoriku podstatně zmírnilo. „Ty desítky hodin ve sněmovně také nejsou nic dobrého vzhledem k tomu, co se děje na Ukrajině,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Po vypuknutí války také vyzval šéf Soudcovské unie Libor Vávra soudce, aby se se státem nesoudili kvůli zmrazení platů. „V tuhle chvíli to je nevhodné, když to řeknu decentně. Nepochybně je teď čas na zdrženlivost a podporu českého státu,“ vysvětluje Vávra.

„V kontextu té solidarity, kterou poskytují občané České republiky, si myslím, že to je naprosto logické a já ten krok oceňuji,“ těší vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Česká vláda připouští, že kvůli válce na Ukrajině bude muset zvýšit rozpočtové výdaje o další miliardy korun. Se zvýšením rozpočtového schodku nebo třeba s růstem daní ale zatím nepočítá.