Lidé na pražském Václavském náměstí podpořili Izrael

Na Václavském náměstí v Praze se sešli lidé na podporu Izraele (zdroj: ČT24)

Vyjádřit podporu Izraeli, který čelí útoku palestinského teroristického hnutí Hamás, přišli v pondělí odpoledne lidé na pražské Václavské náměstí. Setkáním chtěli dát najevo sounáležitost s napadenou zemí. Na shromáždění s projevem například vystoupil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Na Václavském náměstí zazněla třeba myšlenka, že by se česká ambasáda měla přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma. To podporuje i premiér Petr Fiala (ODS), podle něj to je v současné době žádoucí krok, jak napsal na sociální síti X.

„Hovořil o tom (Bohuslav Svoboda), že to, co se nyní v Izraeli děje, je ukázkou toho, co už ukázalo Rusko při útoku na Ukrajinu — tedy to, že si nikdo nesmí být jistý, že v jeho zemi panuje pokoj a mír,“ sdělila redaktorka ČT Tereza Šedivá.

Svoboda také vyjádřil radost, že lidé i přes nepříznivé počasí přišli vyjádřit odpor proti útokům teroristického hnutí Hamás. Primátor dále zmínil, že Česko má s Izraelem velmi dlouhé vztahy, protože českoslovenští piloti byli v Izraeli v době, kdy vznikal. „Vyzval rovněž, aby nesmyslné zabíjení co nejdříve skončilo,“ doplnila Šedivá.

Na shromáždění dále vystoupil například publicista a scenárista Jefim Fištejn, izraelská velvyslankyně Anna Azariová či kapela Nešama. „Podpora, kterou cítíme, nemůže být větší,“ prohlásila Azariová. 

„Také se zmiňovalo třeba to, a mají to i lidé na transparentech, že česká ambasáda v Izraeli by se měla přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ informovala Šedivá.

Třeba poslanec ANO, člen Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Izrael a její bývalý předseda Miloslav Janulík na shromáždění prohlásil, že již v úterý na začátku schůze sněmovny navrhne zařadit mimořádný bod k tomuto tématu. Dolní komora by měla podle něj vládu k přesunu ambasády zavázat.

K přesunu velvyslanectví vyzvali i organizátoři pondělní akce: Česká společnost přátel Izraele, česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém a nezisková organizace Operace Ester.

Fiala podporuje přesun české ambasády do Jeruzaléma

Této myšlence také vyjádřil podporu premiér Petr Fiala na sociální síti X. „Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok,“ poznamenal. Věc chce projednat v koalici.

Přesun ambasády podporují i lidovci, sdělil v pondělí jejich předseda Marian Jurečka. Krok v principu podporuje i šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje za prioritu ochranu civilistů. „Chápu sílu gest, ta ale lidské životy nezachrání,“ prohlásil Rakušan. Pro přesun velvyslanectví jsou i opoziční hnutí ANO a SPD.

Premiér rovněž uvítal rozhodnutí Evropské unie prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území.

Odpoledne Fiala položil květiny na pietní místo před izraelským velvyslanectvím. Situaci považuje za vážnou a zdůraznil, že Česko plně stojí za Izraelem. „Naše podpora Izraeli je dlouhodobá a zvlášť v těchto těžkých chvílích je důležité, abychom tuto podporu vyjádřili všemi dostupnými prostředky. I proto jsem přišel na toto improvizované pietní místo, abych svou solidaritu s utrpením Izraelců plně vyjádřil,“ řekl Fiala.

České úřady vyvěšují vlajky Izraele

Jako projev podpory Izraeli některé úřady v Česku vyvěšují jeho vlajky a rozsvěcují budovy v jeho barvách. Večer na podporu země nasvítil budovu Strakovy akademie na pražském Klárově do barev izraelské vlajky Úřad vlády. Podle vedoucí úřadu Jany Kotalíkové jde o vyjádření solidarity s civilním obyvatelstvem po útoku z Pásma Gazy. 

Modře a bíle se vedle Strakovy akademie rozsvítil i most Miloše Sýkory a radniční věž v Ostravě nebo historická radnice v Liberci, v sobotu svítila těmito barvami Petřínská rozhledna v Praze.

Někde se izraelské vlajky objevily už o víkendu, kdy ozbrojenci z Hamásu zaútočili na Izrael, jinde je vyvěsili v pondělí, případně to plánují do týdne.