Maďarsko odmítá seznam států, odkud má být možné cestovat do EU. Přístup povolí zatím jen Srbům

Maďarsko s jedinou výjimkou Srbska odmítá seznam 14 bezpečných států mimo Evropskou unii, s nimiž je podle EU možné uvolnit cestovní restrikce přijaté kvůli šíření koronaviru. Oznámil to premiér Viktor Orbán. Na seznamu se Unie většinově dohodla v úterý, ale členské země jej mohou podle svého uvážení omezit. Česko například souhlasí jen s osmi státy ze seznamu.

Rozhodnutí otevřít se i nečlenským státům EU má podpořit turistický ruch a turistické destinace – jak na území Evropské unie, tak ve zmíněných čtrnácti státech. Na seznamu bezpečných zemí jsou Alžírsko, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguay.

Maďarsko se ale nakonec rozhodlo otevřít hranice jen pro Srbsko. „Prozatím návrh EU nemůžeme podpořit, protože by to bylo v rozporu se zdravotními zájmy maďarského lidu,“ řekl předseda maďarské vlády ve videopříspěvku, který zveřejnil na svém facebookovém účtu. Jedním z hlavních důvodů, pro si nakonec jeho vláda vybrala jen Srbsko, je fakt, že na severu této bývalé jugoslávské země žije početná maďarská menšina.  

Česká republika ze seznamu souhlasí především se Srbskem a Černou Horou, s nimiž je možnost cestování zcela bez omezení. U dalších šesti – Thajska, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Japonska a Jižní Koreje – jsou určitá omezení, jež tyto země uplatňují vůči přijíždějícím Čechům.

Pro průjezd zemí zřídilo Maďarsko humanitární koridor

Orbán také sdělil, že pro osoby, které chtějí přes Maďarsko projet do jiných zemí, bude existovat takzvaný humanitární koridor. „Bude ho muset použít každý, kdo bude chtít projet přes Maďarsko. Nebude jim dovoleno tuto trasu opustit a budou prováděny přísné kontroly na hranicích,“ dodal premiér.

Maďarsko od začátku pandemie nemoci covid-19, způsobované koronavirem SARS-CoV-2, eviduje 4166 potvrzených případů nákazy. V souvislosti s touto infekcí v zemi s přibližně deseti miliony obyvatel zemřelo 587 pacientů. 

Turecko si stěžuje, že na seznamu EU není

Turecká vláda má se zveřejněným seznamem bezpečných zemích problém. Rozhodnutí nezařadit Turecko na list zkritizoval na návštěvě Berlína šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. 

Podle Çavuşoglua se na unijním seznamu objevila řada zemí, kde je koronavirová situace mnohem horší než v Turecku. „Z toho je vidět, že rozhodovaly politické motivy,“ uvedl. Evropskou unii vyzval, aby se řídila při rozhodování „objektivními kritérii“. 

Šéf turecké diplomacie kritizoval na setkání s německým protějškem Heikem Maasem také to, že Berlín vydal varování před cestami do země. To má přitom platit až do 31. srpna. „Naši němečtí přátelé chtějí na dovolenou do Turecka,“ řekl Çavuşoglu.