Výroba vozidel letos klesne o 20 procent, odhadují zástupci automobilového průmyslu

Tuzemské automobilky a výrobci dílů letos čekají pokles tržeb minimálně o 215 miliard korun z loňských 1,124 bilionu Kč. Odhadují rovněž, že produkce klesne o 300 tisíc aut na zhruba 1,1 milionu vozů. Důvodem je pandemie koronaviru a s ní související přerušení výroby a pokles poptávky. Uvedli to v úterý zástupci Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Pandemie dosud způsobila pokles tržeb o 150 miliard korun, který se bude dále prohlubovat. Výroba se proti loňsku propadne přibližně o 20 procent, uvedli dále zástupci sdružení.

Výkonnost celého sektoru bude podle prezidenta sdružení Bohdana Wojnara výrazně ovlivněna nejen vývojem na zahraničních trzích, ale také podporou české vlády.

Podle generálního ředitele TPCA Roberta Kimla je dopad koronavirových restrikcí nenapravitelný. „Ztratili jsme více než dva měsíce výroby. Ať uděláme co uděláme, do konce roku nejsme schopni tyto dva měsíce výroby nahradit. Bude to ztráta finanční i jiná – co se týče našeho rozvoje a aktivit, které jsme dělali,“ řekl Kiml v 90' ČT24.

Podle šéfa Škody Auto Luboše Vlčka je sice sektor automobilové výroby „houževnatý, inovativní, velmi pevný“, ale i tak považuje nynější situaci za nesrovnatelnou s minulými krizemi. Ředitel Hyundai Motor Czech Martin Saitz však míní, že situace se již začala zlepšovat. „Do konce roku zažijeme mírnější pokles, o tom svědčí i výsledky června. Po prvních dvaceti dnech už není propad tak velký,“ podotkl.

Firmy mimo jiné žádají prodloužení podpůrného programu Antivirus, a to pokud možno do data spuštění nového systémového řešení, tzv. kurzarbeitu. Důležité budou investice do digitalizace, automatizace a zavádění ekologických řešení.

Evropské autority by podle viceprezidenta sdružení Miroslava Dvořáka měly revidovat regulační rámec ohledně snižování emisí CO2 vyráběných aut a pokuty v případě jejich neplnění. Celý evropský tzv. Green New Deal by se podle něj měl posunout až za rok 2021. Příští rok by měl být rokem zotavení automobilek z pandemie, dodal.