PŘEHLEDNĚ: Nezůstaňte na hranici. Které státy se otevírají a které cizince nepouští?

Od poloviny června mohou Češi bez omezení cestovat do většiny evropských zemí. Kam se ale reálně dostanou, záleží i na podmínkách ostatních států. Ty také začínají rozvolňovat opatření na hranicích, obecně však platí, že vyzývají potenciální cestující k obezřetnosti. Ministerstvo zahraničí pak vybízí Čechy, kteří se chystají vycestovat, k registraci v systému DROZD, který pomáhá organizovat pomoc občanům v nouzi.

Češi mohou od 15. června cestovat podle takzvaného semaforu, který rozděluje země na základě míry rizika. Země jsou v systému rozdělené do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko, úplně bez omezení bude možno cestovat do států v prvních dvou kategoriích.

SOUSEDNÍ ZEMĚ

Německo

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Německo je na českou vládou schváleném semaforu označeno jako bezpečná země.  Od 16. května zrušilo nebo alespoň uvolnilo kontroly na svých hranicích a 3. června německá vláda oznámila, že od 15. června ukončí kontroly na svých hranicích, je možné překračovat hranice ze sousedních států.

Německo se ale stále potýká s lokálními ohnisky. Před koncem června platila plošná karanténa pro okres Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku.

Další informace o cestování do Německa najdete zde.

Polsko

Mezi bezpečnými zeměmi je i Polsko včetně Slezského vojvodství, které bylo jako jediný polský region označováno jako rizikové. 

Další informace o cestování do Polska najdete zde.

Rakousko

Češi mohou do Rakouska cestovat bez omezení. Od 24. července ale začnou na hraničních přechodech v Rakousku platit přísnější pravidla. Lidem přijíždějícím z rizikových oblastí bude povolen vstup do země pouze s negativním testem na koronavirus, který přitom musí být vystaven certifikovanou laboratoří.

Zároveň se obnovuje povinnost nošení roušek v obchodech s potravinami, supermarketech, bankách a na poštách. 

Další informace o cestování do Rakouska najdete zde.

Slovensko

Od 4. června mohou Češi a Slováci cestovat mezi oběma zeměmi bez omezení. Stejná pravidla platí také pro občany EU s přechodným či trvalým pobytem na území Česka či Slovenska nebo pro cizince s přiznaným postavením dlouhodobě pobývajícího rezidenta Českou či Slovenskou republikou.

Další informace o cestování na Slovensko najdete zde.

obrázek
Zdroj: ČT24

DALŠÍ VYBRANÉ EVROPSKÉ ZEMĚ

Dánsko

Kodaň od 27. června umožnila vstup občanům těch evropských států, kde četnost nákazy koronavirem za jeden týden nepřekročí 20 případů na 100 tisíc obyvatel. Nyní podle Dánska toto kritérium nesplňují Švédsko a Portugalsko. 

Litva

Od 3. srpna je Česká republika zařazena mezi státy, odkud cestujícím není umožněn vstup do Litvy, a to ani za podmínky karantény. Tranzit je povolen jen pro návrat přes Litvu do Česka, v ostatních případech je třeba předložit litevským orgánům před cestou prostřednictvím Velvyslanectví ČR ve Vilniusu odůvodněnou žádost o výjimku a vyčkat na výsledek řízení. Další informace zde.

Lotyšsko

Do země lze sice přicestovat bez udání důvodu, ale protože Česká republika je stále zařazena do „červeného“ seznamu zemí, platí pro cestovatele z ČR povinnost nastoupit domácí dvoutýdenní samoizolaci, negativní test není alternativou. Zařazení Česka do tabulky lze sledovat na stránkách lotyšského Centra pro prevenci a kontrolu nemocí, aktuální data jsou k dispozici vždy  v pátek odpoledne. 

České velvyslanectví v Lotyšsku také upozorňuje, že dvoutýdenní karanténa v zemi zůstává povinná pro Čechy i v případě, že by do Lotyšska přijeli z některé z rizikových zemí. Další informace zde

Estonsko

Do Estonska mohli Češi cestovat bez omezení, ale na základě přezkumu úrovně nákazy covid-19 dne 7. srpna platí pro české občany po vstupu do Estonska v týdnu od 10. do 16. srpna povinnost čtrnáctidenní karantény, výjimkou je přímý průjezd Estonskem při návratu do země trvalého pobytu. Pro další týdny je potřeba se před cestou ujistit o aktuálním stavu, více informací k dispozici zde.

Bulharsko

Do Bulharska mohou čeští občané přicestovat bez omezení a bez udání důvodu, nepotřebují ani negativní test na koronavirus. Povinná čtrnáctidenní karanténa se týká osob, které vstupují na bulharské území ze Švédska, Velké Británie, Belgie, Irska, Portugalska, Španělska, Malty a Itálie.

Kolem 10. července zaznamenalo Bulharsko výrazný nárůst počtu nově pozitivně testovaných denně, zatím však zůstává mezi bezpečnými zeměmi.

Další informace o cestování do Bulharska najdete zde.

Francie

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Ve druhé polovině června již přestalo ministerstvo zdravotnictví považovat Francii za středně rizikovou zemi. Míra uvolňování vychází z mapy Francie rozdělené na oranžové a zelené oblasti, které odráží stav šíření koronaviru.

Od 15. června mohou na francouzské území bez omezení vstoupit cestující z EU i z Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Monaka, Norska, San Marina, Švýcarska a Vatikánu. V rámci reciprocity však jsou nadále uplatňována některá omezení na hranicích se Španělskem a Velkou Británií.

Další informace o cestování do Francie najdete zde.

Nizozemsko

Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Belgie

Mezi země, kde hrozí jenom malé riziko nákazy, se v pondělí 22. června zařadila také Belgie. Předtím patřila mezi středně rizikové státy.

Při cestě z Belgie do Česka nově odpadá Čechům i cizincům povinnost dokládat negativní test na covid-19 nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Lidé zároveň mohou mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy cestovat kvůli turistice.

Lucembursko

Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Chorvatsko

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Chorvatsko částečně otevřelo hranice 10. května, kdy umožnilo cizincům vstoupit do země bez následné dvoutýdenní karantény kvůli ekonomickým zájmům. Od poloviny května do země mohou i turisté. 

Chorvatsko patří mezi turistické destinace, které česká vláda považuje za nízkorizikové. Více informací o cestování do země najdete zde.

Černá Hora

Černínský palác přesunul Černou Horu mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Češi proto musí od pondělí 13. července po návratu ze země absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Naopak do Černé Hory mohou čeští občané cestovat bez omezení.  

Více informací naleznete zde.

Srbsko

Kromě Černé Hory zařadilo ministerstvo zahraničí do takzvané červené kategorie také Srbsko. I v tomto případě se musí Češi po návratu ze země buď otestovat, nebo podstoupit čtrnáctidenní izolaci.

Před 13. červencem byly obě balkánské země v takzvané zelené kategorii s nízkým rizikem nákazy, epidemiologická situace se tam ale na začátku července zhoršila.

Veškerá omezení se ale turistů týkají až při návratu do Česka. Do Srbska mohou Češi vycestovat volně. Více informací naleznete zde.

Kypr

Cestující z České republiky se od 6. července opět budou muset na Kypru prokázat negativním testem na covid-19.

Itálie

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Itálie, jež patřila v nynější pandemii k nejhůře postiženým zemím, otevřela 3. června hranice pro občany ostatních zemí Evropské unie, Velké Británie, Norska a Švýcarska, kteří už tak nebudou muset po vstupu do Itálie do dvoutýdenní karantény. Stejně tak skončilo i omezení pohybu mezi regiony. 

Češi mohou do Itálie cestovat od 15. června bez omezení. Ministerstvo zdravotnictví ji již považuje za zemi s nízkým rizikem nákazy, neplatí proto ani žádná omezení pro návštěvníky ČR, kteří přijíždějí z Itálie.

Další informace o cestování do Itálie najdete zde.

V Římě se otevírají restaurace
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Malta

Podle českého ministerstva zahraničí lze do země cestovat bez udání důvodu, Malta rovněž znovutevřela letiště i přístavy a umožňuje vstup na ostrov občanům takzvaných „bezpečných států“. Mezi ně patří i Česko.

Více informací zde.

Maďarsko

K bezpečným zemím patří dle české vlády i Maďarsko. Od 5. června mohou čeští občané do Maďarska cestovat bez omezení. Od 12. června země zrušila omezení na cestování přes hranici s Chorvatskem.

Do země lze přicestovat také za prací, po 30 dnech by se ale lidé měli zaregistrovat k pobytu.

Další informace o cestování do Maďarska najdete zde.

Rumunsko

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Není nutné mít s sebou negativní test na covid-19 a není vyžadována ani čtrnáctidenní karanténa.

Další informace o cestování do Rumunska najdete zde.

Rusko

Do Ruské federace nemohou vstupovat cizinci od 18. března do odvolání. Omezení se ale netýká diplomatů, dopravního personálu nebo rodin ruských občanů. Po vstupu na ruské území musí cestující nastoupit čtrnáctidenní karanténu.

Cizinci, kteří by za těchto podmínek nemohli do země vstoupit, ale cestují letadlem, mohou v Rusku přestoupit na navazující let, přestup musí proběhnout do 24 hodin.

Od 18. března bylo pozastaveno vydávání elektronických víz, do 15. června se také cizincům na území Ruska nebudou prodlužovat víza. V daný okamžik se prodlužují pouze pro účel vycestování ze země.

Další informace o cestování do Ruska najdete zde.

Žena s rouškou v ruském Petrohradu
Zdroj: ČTK/AP/Dmitri Lovetsky

Řecko

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Řecko zrušilo povinnost předkládat negativní test na covid-19 při letu z České republiky, která měla platit od pondělí 17. srpna. Na pozemní hranici ale turisté test předkládat musí, uvedlo na svých internetových stránkách české velvyslanectví v Aténách. Řecko původně chtělo zařadit Česko spolu s dalšími státy mezi rizikové, po jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a české diplomacie změnilo názor.

Velvyslanectví ale upozornilo, že řecké úřady mohou od českých turistů vyžadovat negativní test starý nanejvýš tři dny, pokud přiletí z jiné země, kterou Atény považují za rizikovou. V současnosti to ze zemí Evropské unie jsou Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Švédsko, Malta, Rumunsko a Bulharsko.

Ambasáda také upozornila, že Češi i nadále budou muset vyplňovat nejméně 24 hodin před odletem do Řecka elektronický formulář Passenger Locator Form. Na základě toho dostanou QR kód, který budou muset po příletu do země předložit. Velvyslanectví připomíná, že po příletu mohou být turisté namátkově testováni, a pokud se prokáže nákaza koronavirem, jsou na dobu 14 dní umístěni do izolace v karanténním hotelu společně se svými nejbližšími spolucestujícími.

Více informací o cestování do Řecka najdete zde.

Slovinsko

Slovinsko zařadilo v pátek 7. srpna Česko mezi středně rizikové státy. Češi musí při vstupu do země do 14denní karantény. Tranzit přes zemi je možný a omezení se na něj nevztahují, nesmí ale přesáhnout 12 hodin. Lidé, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19.

Povinná karanténa se netýká lidí, kteří přijíždějí do Slovinska za prací či z urgentních osobních a rodinných důvodů. Ti ale musí předložit negativní test na covid-19 a opustit zemi do 24 hodin.

Spojené království

Velká Británie je na takzvaném semaforu na stránkách ministerstva zdravotnictví označena jako země s nízkým rizikem. Češi se tedy ze země mohou vracet bez omezení.

Od 10. července navíc Británie oznámila zmírnění dřívějšího omezení ohledně povinné 14denní karantény pro všechny osoby přijíždějící ze zahraničí. Preventivní opatření odpadá, pokud člověk cestuje přímo z některé ze zemí na seznamu a v předchozích dvou týdnech nenavštívil žádný z rizikovějších států.

Na seznamu je i tuzemsko, takže Češi mohou cestovat do Anglie, Skotska, Walesu i Severního Irska v podstatě bez omezení. Před příjezdem do Spojeného království musí každý cestující vyplnit kontaktní formulář a cestovní itinerář

Více informací o cestování do Spojeného království najdete zde.

Irsko

Do země nelze cestovat bez udání důvodu. Po příjezdu je povinná čtrnáctidenní karanténa.

Španělsko

Do země již lze cestovat bez udání důvodu. Hranice vůči ostatním zemím schengenské zóny (s výjimkou Portugalska) otevřelo království 22. června, kdy také skončil nouzový stav. 

České ministerstvo zdravotnictví v pátek 14. srpna uvedlo, že turisté, kteří od 24. srpna přiletí ze Španělska, se budou muset bezprostředně po návratu telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu svého bydliště. Následně budou muset absolvovat test na koronavirus, který si sami zaplatí. O výsledku musí hygieniky informovat do 72 hodin od vstupu na české území. Než budou znát výsledek, budou povinni nosit roušku a bude jim omezen volný pohyb. Využívat však podle ministerstva budou moci veřejnou dopravu i taxi.

Další informace o cestování do Španělska najdete zde.

Portugalsko

Portugalsko má na semaforu ministerstva zdravotnictví červenou barvu. Do země lze odcestovat bez udání důvodu. Při návratu je však až na výjimky nadále potřeba předložit negativní test, nebo nastoupit na čtrnáctidenní karanténu. To platí i pro cestující ze států mimo EU a schengenský prostor.

Od 1. července by již mělo Portugalsko ze seznamu vysoce rizikových států vypadnout.

Norsko

Od pátku 7. srpna musejí Češi, kteří přicestují do Norska, strávit deset dní v karanténě.

Švédsko

Švédsko je spolu s Portugalskem označeno jako vysoce riziková země, při návratu se proto musí Češi prokazovat negativními testy na covid-19, v opačném případě nastoupí do povinné 14denní karantény.

Samo Švédsko vstup na své území pro občany EU neomezuje. Ze země je zároveň možné volně vycestovat.  

Finsko

Do země nelze cestovat bez udání důvodu. Všichni cestující ze zahraničí musejí na 14 dní omezit svůj pohyb na nezbytné cesty.

Island

Do země lze cestovat bez udání důvodu. Po příjezdu je ale povinná karanténa, nebo podstoupení testu na koronavirus s negativním výsledkem.

Švýcarsko a Lichtenštejnsko

Do Švýcarska lze cestovat bez udání důvodu. Od 15. června Švýcarsko uvolnilo na svých hranicích veškerá omezení a občané z EU a států EFTA – tedy i Češi – mohou do země volně vstoupit. Stejný režim platí i pro Lichtenštejnsko.

Další informace o cestování do Švýcarska a Lichtenštejnska v češtině najdete zde, v angličtině, němčině, francouzštině a italštině pak zde.

Ukrajina

Od pondělí 15. června Ukrajina otevřela své hraniční přechody (s výjimkou Běloruska a Ruska) a obnovila mezinárodní letecké spojení. Rovněž od stejného data byl zrušen zákaz vstupu cizinců na Ukrajinu, podmínky jejich vstupu pak záležejí na tom, zda jsou občany zemí takzvané zelené, nebo červené zóny nebo v těchto zemích v posledních 14 dnech pobývali.

Od 15. června je zavedený takzvaný adaptivní (pružný) přístup k cizincům a Ukrajincům, kteří přijíždějí na Ukrajinu. Pokud přijedou ze zemí takzvané zelené zóny, budou vpuštěni do země bez potřeby projít povinným lékařským pozorováním/sebeizolací. Musejí však předložit pojištění nákladů souvisejících s léčbou covidu-19 či pozorováním.

Pokud přijedou ze zemí takzvané červené zóny, musejí podstoupit čtrnáctidenní pozorování/sebeizolaci, kterou lze absolvovat za použití mobilní aplikace „Дій вдома“ (Jednej doma) nebo fyzicky v místní samosprávou vyčleněných stacionářích. Překročení státní hranice cizinci bez pojištění nákladů souvisejících s léčbou covidu-19 či pozorování je zakázáno.

Česko se Slovenskem bylo 5. srpna ukrajinskou vládou zařazeno na seznam červených zemí.

Více informací o cestování na Ukrajinu najdete zde.

DALŠÍ NEEVROPSKÉ ZEMĚ

Egypt

Egypt od 1. července povolil mezinárodní lety a otevřel nejdůležitější turistické atrakce včetně slavných pyramid v Gíze. Turisté mohou cestovat do tří přímořských provincií, které byly infekcí méně zasažené.

I když jsou cesty do země povoleny, mnoho aerolinek do této severoafrické země ještě provoz neobnovilo, lety do Egypta zatím nejsou ani v rozpisu pražského letiště. 

Další informace o cestování do Egypta najdete zde.

Spojené státy

Do USA aktuálně nemůže cestovat nikdo, kdo v posledních 14 dnech fyzicky pobýval na území států schengenského prostoru, Spojeného království, Irska, Čínské lidové republiky a Íránu. Opatření platí i pro pobyt v tranzitním prostoru mezinárodního letiště. I ten je považován za pobyt na území daného cizího státu.

Uvedené opatření se nevztahuje na osoby s povoleným trvalým pobytem ve Spojených státech a na rodinné příslušníky občanů země. Všichni, kdo do USA přicestují ze zahraničí, jsou zpravidla povinni podrobit se dvoutýdenní domácí karanténě.

Další informace o cestování do Spojených států najdete zde.

Tunisko

Vzdušné, pozemní i námořní hranice plánuje tuniská vláda jsou od 27. června opět otevřené. ČR ale nepovažuje tuniská vláda za zcela bezpečnou zemi, pro turisty proto platí omezení. Kdo přijíždí v organizované výpravě do turistického letoviska, nesmí individuálně opouštět hotel, ostatní musí na dva týdny do karantény.

Více informací o cestování do Tuniska najdete zde.

Turecko

Turecko zrušilo opatření na hranicích s výjimkou hranic s Íránem, cizinci se při přicestování musí podrobit lékařské prohlídce, která určí, jestli je nutné absolvovat rovněž test na koronavirus.

České ministerstvo zahraničí doporučuje před vycestováním do Turecka kontaktovat turecké velvyslanectví v Praze. Zastupitelskému úřadu ČR v Ankaře není známo, za jakých podmínek bude testování probíhat či jaká budou další opatření v případě pozitivního nálezu.

Turecká vláda vyhlašuje některá další omezení, například o víkendu 27. a 28. června platil zákaz vycházení. 

Více informací o cestování do Turecka najdete zde.