Nejdřív otevřete hranice mezi státy, kde je vývoj nákazy podobný, doporučuje Evropská komise

Události ČT: EK navrhuje postupně otevírat hranice (zdroj: ČT24)

Země Evropské unie by měly postupně začít uvolňovat omezení na hranicích před letní turistickou sezonou. Nejprve má přijít na řadu otevírání hranic mezi státy, kde je vývoj nákazy nemocí covid-19 podobně příznivý. Doporučila to Evropská komise, podle níž by státy při rušení kontrol neměly diskriminovat občany dalších unijních zemí. Ke snížení rizika opětovného šíření nákazy by podle Komise mělo přispět dobrovolné využívání mobilních aplikací.

Komise počítá s tím, že v první fázi se začnou postupně otevírat hranice mezi „regiony, oblastmi a členskými zeměmi s pozitivně se vyvíjející a dostatečně podobnou epidemiologickou situací“.

K tomuto kroku již sáhly pobaltské země a uvažuje o něm například i Rakousko. Po uvolňování zákazů volají zvláště jihoevropské státy jako Řecko, pro něž je významným zdrojem příjmů turistika.

„Víme, jak moc se občané EU těší na letní sezonu a cestování. Velké oběti posledních měsíců umožní opatrné a postupné znovuotevření hranic, prozatím,“ komentovala návrh eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Státy by podle Komise měly zajistit, aby se přes hranice bez problémů dostávali lidé, kteří míří za prací či za rodinou. Pokud se stát rozhodne, že umožní cizincům cestovat na své území, neměl by nikoho diskriminovat a „dovolit cesty ze všech oblastí, regionů nebo zemí s podobnou epidemiologickou situací“.

Otevření v rámci celého schengenského prostoru později

Teprve ve druhé fázi, kterou Komise časově nespecifikovala, by se měly kompletně otevřít hranice celého schengenského prostoru, jenž umožňuje volný pohyb. Státy by i poté měly na svém území uplatňovat nezbytná hygienická opatření, která by měla zajistit, aby se nákaza nezačala znovu šířit.

Komise počítá s tím, že teprve po otevření vnitřních hranic v rámci Unie se zruší zákaz vstupu cizinců do EU. Ten prozatím navrhuje prodloužit do 15. června.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová se v březnu stavěla k uzavření hranic mezi členskými státy kriticky a označovala je za krajní řešení. Někteří europoslanci před zveřejněním doporučení vyzývali Komisi, aby tlačila na rychlejší zrušení kontrol na vnitřních hranicích, jejichž otevřenost je podle nich jedním ze symbolů EU.

Brusel však zdůrazňuje, že opatření k ochraně veřejného zdraví jsou plně v rukou členských států, jejichž kroky se Komise snaží pouze koordinovat.

K co možná nejrychlejšímu otevření hranic ve středu vyzval unijní země předseda Evropské rady Charles Michel. „Volný pohyb lidí je extrémně důležitá věc,“ řekl během vystoupení v Evropském parlamentu. Dodal, že by členské země mohly v otevírání hranic pokročit již v „příštích dnech“.

„Jasný výhled na ukončení hraničních kontrol má Lucembursko, na hranici s Německem by měly skončit už tuto sobotu a velmi pravděpodobně skončí kontroly i na hranici s Dánskem,“ uvedl zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš s tím, že se ještě čeká na schválení Kodaně.

Otevření hranic Německa s Českem je ale nejisté. „Obtížným partnerem pro vyjednávání je spolková země Bavorsko, která je významným ohniskem infekce,“ dodal Jonáš. A poukázal na fakt, že počet odhalených infikovaných je v přepočtu na obyvatele zhruba čtyřikrát vyšší než v Česku. Otevření hranic s Rakouskem pak patří podle tamní ministryně k prioritám rakouské vlády.

Interaktivní mapa či mobilní aplikace

V rámci letní turistické sezony by měly země očekávající příjezd návštěvníků před otevřením hranic zajistit dostatek volných míst v nemocnicích. Turisté by také měli být informováni o hygienických povinnostech a doporučeních platných v konkrétní zemi. Komise proto vytvoří interaktivní mapu, kde budou lidé moci přehledně najít informace o podmínkách pro cestování a aktuální situaci ve všech státech EU.

EK rovněž doporučila využívání mobilních aplikací zjišťujících polohu lidí, které mohou pomoci ke zjištění kontaktů potenciálně nakažených osob. Státy by před otevřením hranic měly zajistit, aby mohli turisté dostávat varování na celém území EU bez ohledu na to, jakou aplikaci budou používat. Jejich využívání musí být podle EK dobrovolné a respektovat právo na ochranu soukromí.

„Nacházíme se nyní ve fázi nula. Ve fázi jedna, která, doufáme, nastane brzy, by měly členské státy zrušit omezení na hranicích postupně,“ řekla komisařka pro vnitřní věci EU Ylva Johanssonová.

Letecké společnosti budou moci vystavovat vouchery

Komise také ve středu podpořila plán, aby aerolinky místo peněz za neuskutečněné lety mohly vracet pouze vouchery na budoucí cesty. Komise si myslí, že takové vouchery mohou zachránit společnosti před krachem a navíc donutí lidi opět cestovat.

Na druhou stanu ale musí mít turista na vrácení peněz právo. Využívání poukázek stejně jako cestování za letním sluncem by tedy mělo být dobrovolné.

V letadlech pak budou musel turisté dodržovat bezpečnostní opatření. Třeba Rayanair umožní používat záchod jen na požádání. Všechny společnosti pak přikážou cestování s rouškami. „Je to velmi efektivní opatření, které zajistí, že pasažéři a posádka budou mít roušky. Zdá se mi to jasné,“ řekl pilot Air France Jerome Tallec.

Otázkou zůstává, zda budou mít Evropané cestovat s kým. Mnoho leteckých společností totiž krizi bez pomoci nepřežije.  

Itálie je proti bilaterálním cestovním dohodám v rámci EU

Italský premiér Giuseppe Conte ve středu vyjádřil nesouhlas vůči uzavírání cestovních dohod mezi jednotlivými státy Evropské unie v době koronavirové pandemie. Takové smlouvy totiž podle něj povedou ke zničení evropského jednotného trhu a jsou pro Itálii znevýhodněním, které si nenechá líbit.

Reagoval tak na fakt, že některé země uvažují o tom, že nejprve budou přijímat turisty jen z omezeného počtu sousedních států.

„Nebudeme schvalovat bilaterální dohody v rámci Evropské unie,“ sdělil italský premiér novinářům a zdůraznil, že takové úmluvy by mohly některé státy zvýhodnit. „Ocitli bychom se tak mimo EU a to nikdy nedopustíme,“ doplnil.

S covidem-19 v Itálii dosud zemřelo 31 106 lidí, což je nejvíce ze zemí Evropské unie. Itálie začala postupně uvolňovat přísná karanténní opatření. Kdy bude možné opět cestovat mezi italskými regiony, podle Conteho zatím není jasné.

Na Šumavě se připravují na příval turistů

Současná situace však může pomoci domácí turistice, i v Česku. Například na Šumavě se připravuje na největší nápor turistů za poslední roky. Lidé letos mění zrušené zahraniční dovolené za pobyt na horách. A na centrální Šumavě už poptávka po volném ubytování překračuje nabídku skoro dvojnásobně.

Sehnat teď na Šumavě ubytování na léto je prakticky nemožné. Dokonce, ani když návštěvníci sleví ze svých nároků. Největší nápor turistů se očekává tradičně v okolí Modravy a Kvildy. Kvůli tomu chce správa národního parku přednostně nabízet cesty do méně známých míst. „Dříve lidi smlouvali, snažili se vybrat to nejlepší v rámci termínů, teď berou, co je,“ popsal starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Události ČT: Šumava se připravuje na nápor turistů (zdroj: ČT24)

Davy návštěvníků chce správa národního parku rozptýlit kvůli bezpečnosti po celé oblasti.

„Budeme tipy lákat především jednodenní turisty, aby se vyhnuli sami davům návštěvníků,“ naznačil strategii mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Lidé by tak měli více mířit do oblastí západní a jižní Šumavy nebo do CHKO mimo území parku. V nabídce správy parku bude letos i výlet do Amálina údolí u Kašperských Hor. Tady je navíc stezka pojednávající o historii těžby zlata na Šumavě.