Chorvatsko navrhuje koronavirový pas. S dovolenou to letos bude složité

Události: Jaká bude turistická sezona (zdroj: ČT24)

Začátkem května už se obvykle lidé těší na naplánovanou dovolenou, mnozí u moře. Letošek to mění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale naznačil, že první země by se turistům z Česka mohly otevřít už v červenci. V tuto chvíli to vypadá, že nejdál je jednání o cestách na Slovensko a do Rakouska. Pokračují také debaty s Chorvatskem, o jehož pláže má zájem víc zemí. Právě Chorvati teď předsedají Radě Evropské unie, a tak jednání o letní turistice řídí.

„Chorvatsko přišlo s návrhem nějakého společného koronavirového pasu, kde by bylo společné potvrzení o bezinfekčnosti,“ říká Petříček. Šance na dovolenou u moře tak roste. „My v tuhle chvíli počítáme s tím, že by čeští turisté mohli do země cestovat od srpna,“ upřesňuje mluvčí diplomacie Zuzana Štíchová.

I když to hostitelské země dovolí, samotný pobyt bude vypadat jinak. „Určitě to nebude masová záležitost a bude to pár zemí,“ upozorňuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pláže nebo bazény zřejmě omezí kapacitu. Švédské stoly v hotelích možná zmizí úplně. A recepci by mohlo nahradit odbavení až na pokojích.

Středomoří

Řecko, kam ročně míří půl milionu Čechů, covid-19 příliš nezasáhl. Krétu nebo Kos dokonce vůbec. Pláže s občerstvením tam otevřou už v červnu. Lehátka by se mohla předem rezervovat. Kdo by si případně chtěl pořídit organizovaný zájezd, může tak učinit od prvního července. Pokud se otevře individuální doprava, hotely budou otevřené už od půlky července. Ke vstupu ale možná bude nutný zdravotní test.

Italské léto bude dost možná bez cizinců. Hotely se bojí útlumu až do konce roku. Vláda v Římě akceptuje pro letošní prázdninovou sezonu pouze regionální a domácí turismus.

Také španělský výhled počítá hlavně s vlastní klientelou. Do hotelů se místní dostanou už od půlky května. Zatím ale nelze ani do vedlejších provincií. Vycházky jsou možné teprve od soboty, a to jen v konkrétních časech.

Evropská unie chce o možnostech jednat společně. Cestovních ruch tvoří desetinu její ekonomiky a zároveň živobytí pro 22 milionů lidí.

Sousedé

Na Slovensku se už ve středu otevřou hotely a další ubytovací zařízení. Klienti budou moct jen do pokojů s vlastním sociálním zařízením.

„K běžnému provozu by se měla ubytovací zařízení na Slovensku vrátit až v poslední fázi, tedy v červnu. Venkovní terasy restaurací by měly otevřít v polovině května. Premiér Matovič ale připouští, že uvolňování bude mít rychlejší spád. Zemi se podařilo snížit přírůstky nakažených,“ upřesňuje zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Vídeň má jednoznačný plán na oživení cestovatelského byznysu: restaurace otevírají v zemi patnáctého května, hotely i bazény a další rekreační zařízení o dva týdny později.

Německo je zatím opatrnější. V příštím týdnu vláda teprve rozhodne, zda a kdy zpřístupní hotely a restaurace. Turisty do země určitě nepustí dříve než v polovině června.

V Polsku se ubytovací zařízení otevírají už od pondělka. Domácí turistiku úřady v létě umožní, o zahraničních klientech ještě nerozhodly.

K dalším oblíbeným destinacím zatím nejsou konkrétní informace. Egypt nejdřív otestuje domácí turismus, Dubaj opatrně mluví o červenci a třeba Turecko chce všechna letoviska podrobit certifikaci, označit za bezpečná a až pak přivítat první hosty.

Domácí turismus

Nejistota, obavy o zdraví a taky snaha ušetřit přiměje mnoho rodin k tomu, aby na dovolenou nevyjížděly za hranice.

V Česku funguje zhruba šest a půl tisíce hotelů a penzionů. Ne všechny otevřou už pětadvacátého května, kdy jim to vláda dovoluje. V hlavním městě zůstane velká část zavřená, naopak třeba na horách obnoví provoz skoro všichni. Většinou neplánují ani slevy, ani zdražování.

Vyhledávanější letos budou pronájmy chat a chalup. Nabídka je ovšem už teď dost přebraná. Cena za týden se podle výbavy a lokality často pohybuje kolem patnácti tisíc korun.

Další volbou rekreantů budou kempy, vybírat můžou zhruba z deseti tisíc míst. Rezervace chatek i stání pro karavany už se plní. Komu by stačil jen stan, nikam teď volat nemusí.

V tuto chvíli stále není rozhodnuto o konání letních táborů. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že dětské letní tábory by se mohly konat od 1. července. Záležet ale bude na epidemiologické situaci. Jasno má být podle Babiše do konce května.

Provozovatelé táborů říkají, že riziko nákazy na táborech není větší než třeba v hotelích nebo restauracích, které za pár týdnů otevřou.