Pandemie drtí francouzský turismus. Soukromé památky pomoc od státu čekat nemohou

Události ČT: Majitelé francouzských soukromých památek trpí pandemií (zdroj: ČT24)

Francie pociťuje drtivý dopad pandemie koronaviru na své hospodářství. Zvlášť těžce je postižený turistický sektor a pohostinství, které jsou v nejnavštěvovanější zemi světa klíčové. Trpí také majitelé soukromých památek, kteří se nemohou spoléhat na státní pomoc.

Například zámek Chateau d’Ussé na Loiře navštíví ročně sto deset tisíc lidí. V sedmnáctém století inspiroval Charlese Perraulta k napsání slavné pohádky Šípková Růženka. Teď to jsou sami jeho majitelé a jejich dvacet zaměstnanců, kdo čeká na příchod prince.

Podobné problémy mají i na zámku Vaux-le-Vicomte, který byl předlohou pro Versailles. „Máme velké potíže, protože jako zámek v soukromých rukou nemůžeme od státu čekat žádné subvence,“ potvrzuje Delphine Vaysseová.

Pět a půl tisíce zámků ve Francii má soukromé majitele, mnozí jsou závislí především na tržbách ze vstupného. Za dva měsíce přicházejí o polovinu příjmů za letošní rok, někteří si musí půjčovat.

Odhadované ztráty: Miliarda eur měsíčně

Turistický průmysl tvoří ve Francii sedm procent hrubého domácího produktu. Ročně přinese do státní pokladny 22 miliard eur a zaměstná přímo a nepřímo dva miliony lidí. Ztráty v důsledku koronaviru odhaduje vláda zatím na miliardu eur měsíčně.

Na zámcích, jako je slavný Chambord, sice bědují nad ztrátou turistů, ale stát jim vždy pomůže. Horší to mají na těch menších, kde podporu nedostanou. „Je jasné, že se můžeme rozloučit se zahraničními návštěvníky, alespoň pro léto,“ obává se Guy Blaise, majitel jednoho z nich.

Sedmnáct tisíc restaurací je na prodej

Do Francie přijíždí ročně na 87 milionu lidí. Spoléhají na ně také majitelé restaurací a barů. „Běžně by byla terasa plná, stejně jako okolní kavárny. Už dlouho se neudělalo hezky takhle brzy, jenže všechno je zavřené,“ stýská si Christophe Remy, vlastník restaurace Globe Trotter.

Mnohé restaurace končí, na prodej jich je sedmnáct tisíc. Ostatní mají velké ztráty. Podle ministra ekonomiky Bruno Le Mairea se s jejich otevřením v první vlně uvolnění karantény nepočítá. Další rozhodnutí by mělo přijít koncem května.