Brzy na Slovensko, v létě do Chorvatska, věří Petříček. Vláda se zamilovala do zákazů, varuje Prouza

Události, komentáře: Petříček a Prouza o cestování (zdroj: ČT24)

Česko přijalo kvůli koronavirové krizi přísná opatření a omezilo životy lidí, zdaleka ale není jedinou zemí, tvrdí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Věří, že Češi brzy budou moci vycestovat na Slovensko a v létě se podívají k Jaderskému moři. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ale upozorňuje, že vláda se zamilovala do zákazů. Účinnější než plošný zákaz by byly restrikce zacílené na konkrétní regiony, řekl v Událostech, komentářích.

Není pochyb o tom, že pandemie zasáhla celý svět a přinesla s sebou omezení, ať už jde o svobodu cestování nebo mezinárodní obchod, připouští Tomáš Petříček. Zdůrazňuje, že Česko není jediná země, která uzavřela hranice. „Velmi přísná či skoro nemožná opatření pro cestování do zahraničí mají některé státy Evropské unie – Lucembursko, Itálie, Španělsko, Polsko,“ jmenuje šéf diplomacie a dodává, že například ve Francii platí přísná pravidla i pro cestování v rámci země.

Petříček je ale optimistický, čísla podle něj ukazují, že to nejhorší už je možná pryč a brzy by se mohla vláda bavit o postupném uvolňování stávajícího režimu. „Slovensko by mohlo být jednou z prvních zemí, kam bychom mohli otevírat,“ avizuje ministr.

Prouza: Chybí veřejná kontrola vlády

Tomáš Prouza je skeptičtější, vláda se podle něj zamilovala do zákazů a omezování lidí. „Omezení jsou nutná ve chvíli, kdy to potvrzuje nějaký model. Ale my jsme dodnes neslyšeli, na základě jakého modelu se vláda rozhoduje. Chybí tu veřejná kontrola,“ kritizuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Prouza volá po tom, aby opatření pro zákaz vycestování byla co nejpřesněji zamířená – například pouze na konkrétní regiony –, místo plošných restrikcí, které již v tuto chvíli nedávají smysl, tvrdí.

Změnami režimu na hraničních přechodech se kabinet bude opět zabývat příští týden, ujišťuje ministr zahraničí. „Kopírujeme doporučení, které minulý týden přijala Evropská unie, aby se i při uvolňování omezení cestování postupovalo fázovaně,“ podotýká Petříček. Je přesvědčen o tom, že Češi by se v létě mohli podívat do Chorvatska, o takové variantě už se prý neformálně diskutuje.

Ministr zároveň vysvětluje, že propustné hranice jsou v první řadě důležité kvůli práci a volné cestování je až na dalším místě. Varuje také před možnou druhou vlnou nákazy, kterou by předčasné otevření hranic mohlo do Česka zavléct. Petříček se neobává, že by současná opatření byla protiústavní, s dočasným uzavřením hranic počítají i pravidla schengenského prostoru, konstatuje.

Raději ubytovat české hosty za nižší cenu, než hotel úplně zavřít

Prouza doufá, že nemožnost vycestovat na zahraniční dovolenou alespoň pomůže domácímu turismu a čeští občané tak zachrání tuzemské podniky od bankrotů. Pozitivní podle něj je, že hotelům a penzionům už se na letní termíny plní rezervace. Zároveň ale dodává, že jsou většinou krátké – na víkend či týden –, jelikož Češi jsou nervózní, jestli budou mít kvůli současné krizi v létě peníze na dovolenou.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu se také obává o podniky v hlavním městě či některých lázních, které jsou závislé na velkém počtu zahraničních turistů. Čeští hoteliéři budou muset upravit ceny tak, aby si jejich služby mohli dovolit i Češi, konstatuje. „Pořád je smysluplnější, aby přijel alespoň nějaký host s nějakou slevou, než to úplně zavřít,“ je přesvědčen Prouza.

Tématu cestování v době pandemie koronaviru se věnovala také páteční Devadesátka ČT24.