Slovinsko se opět těší na Čechy. Karanténa bude od úterý povinná jen pro turisty z Moravskoslezského kraje

UDÁLOSTI: Slovinsko opět plně otevře většině Čechů hranice (zdroj: ČT24)

Většina lidí z Česka bude moci od úterý opět cestovat do Slovinska bez omezení. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vrátí Lublaň Česko jako celek zpět na seznam zemí s nízkým rizikem. Žlutě označen však zůstane Moravskoslezský kraj, cestujícím odtud bude ve Slovinsku nadále hrozit karanténa. V Česku v neděli poklesl počet pozitivních testů na covid-19 a prozatimní pondělní výsledky naznačují další zlepšení.

Slovinsko k pátku zařadilo Česko na seznam zemí se zvýšeným rizikem. Pro turisty, kteří mířili do Slovinska samotného, to znamenalo, že museli předložit negativní test na covid-19, nebo jít po příjezdu na dva týdny do karantény. Od úterý se to ale bude vztahovat už jen na cestující z Moravskoslezského kraje.

„Můj slovinský protějšek Anže Logar mi potvrdil, že slovinská vláda zařadí od 7. července, tedy od zítra, ČR zpět mezi bezpečné země,“ uvedl na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček. České televizi řekl, že Slovince mohl přesvědčit vývoj počtu nakažených v posledních dnech. „Přes víkend čísla vypadají lépe. To možná také pomohlo tomu, že slovinská vláda rozhodla znovu zařadit Česko zpět na zelený seznam,“ poznamenal.

Češi nadále nemohou cestovat do Lotyšska, Estonska a na Kypr, pokud nechtějí skončit v karanténě. I s těmito státy česká diplomacie jedná, ministr zahraničí ale není příliš optimistický. „Zatím není náznak, že by v průběhu tohoto týdne přehodnocovali situaci,“ připustil.

Nových případů ubývá

V Česku zatím pozvolna opět klesají počty nových pozitivních případů. Nejproblematičtějším regionem nadále zůstává Karvinsko. Poté, co v neděli hygienici vyjasnili, že karanténu města či okresu za současných okolností nevyhlásí, přišel v neděli výrazný pokles nově zjištěných případů. Přesto z 75 nedělních pozitivních testů – což je nejnižší červencový počet – připadá na Karvinsko 33.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který v minulých dnech vyjádřil obavy z dalšího vývoje a kritizoval kroky hygieniků jako zpožděné a možná nedostatečné, pokles ocenil. Situaci nyní vnímá jako „trochu optimističtější“.

Že by se situace mohla dále zlepšovat, naznačily údaje z pondělního odpoledne. Do 17:30 přibylo pouze sedmnáct nových případů, což je o dvanáct méně než v neděli za tutéž dobu.

Větrný Jeníkov má opět povinné roušky

Objevují se i jiná ohniska. Po potvrzeném rozšíření covidu-19 ve firmě na Kutnohorsku žijí nyní v nejistotě obyvatelé Větrného Jeníkova. V městysu na Vysočině, který je většině republiky známý hlavně díky dálniční křižovatce na svém katastru, se zatím nemoc potvrdila pouze u jednoho obyvatele, podle radnice má ale několik dalších lidí příznaky, které jsou s covidem spojovány. Výsledky jejich testů budou hotové v úterý.

Ve Větrném Jeníkově již jsou opět povinné roušky na veřejnosti, po svátcích neotevře pošta, knihovna, radnice a lidé nemohou ani do hospody.