OKD dočasně zavře doly, kraj posílí odběrová místa. Moravskoslezským hygienikům pomáhají trasovat i další stanice

UDÁLOSTI: Přetížená odběrová místa, hygienici i zdravotníci na Karvinsku (zdroj: ČT24)

Společnost OKD přeruší od pátku na šest týdnů těžbu ve všech čtyřech dolech na Karvinsku. Důvodem je šíření koronaviru v dolech Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Podle dosavadních výsledků plošného testování horníků je jich nakažených více než dvacet procent. Situaci v Moravskoslezském kraji přijel s vedením společnosti i místními politiky řešit i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Slíbil posílení odběrových míst, s jejichž kapacitou je v regionu problém. Posily již dostali hygienici, kteří dohledávají zdroje nákazy.

Potíže při testování horníků z dolů OKD začínají mít odběrová místa i hygienici. „Dohodli jsme se na tom, že prodloužíme dobu našich odběrových center především v oblastech, které jsou dnes nejvíce postiženy. To znamená odběrová centra v Havířově, Karviné, v Třinci, Frýdku-Místku, aby byla připravena zachytit nápory,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) po jednání s ministrem zdravotnictví.

Krajští hygienici potom stíhají trasovat pohyb nakažených hlavně díky tomu, že jim pomáhají i hygienické stanice z jiných krajů. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že pomáhají všechny stanice s výjimkou pražské, která se také ještě potýká se zvýšeným počtem případů.

Adam Vojtěch zdůraznil, že „cílem je, abychom co nejrychleji testovali, aby se trasovalo“. Upozornil, že počty nových případů již začaly klesat. Ocenil, že se doly OKD na čas zavřou, byť zároveň podotkl, že stát by takové opatření nenařídil. Riziko pro obyvatele regionu není podle něj výrazné.

Události, komentáře: Kdyby to OKD nepřežila, znamenalo by to pro region další ránu, varoval náměstek karvinského primátora (zdroj: ČT24)

OKD přeruší těžbu

Hejtman Vondrák zdůraznil, že je potřeba, aby horníci, kteří byli otestováni a ještě neznají výsledek, zůstali doma a nechodili do práce, „abychom měli jistotu, že nám tady nikdo nechodí a nešíří nákazu“.

Tomu ovšem napomůže jejich zaměstnavatel. V dolech OKD se budou od pátku dělat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku. „Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem dvou set zaměstnanců na každé lokalitě,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Společnost se k uzavření dolů na šest týdnů rozhodla kvůli výsledkům testování zaměstnanců v dolech Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. „Plnili jsme všechna doporučení hygieniků, ale při testování jsme zjistili vysoký výskyt onemocnenění covid-19 v dolech. Sami jsme se proto rozhodli pro odstávku dolů,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. 

Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě řekl, že z 3403 otestovaných pracovníků dolů ČSM bylo 704 pozitivních. Podíl činí 20,7 procenta. Naprostá většina nakažených neměla žádné příznaky nebo měli příznaky velmi mírné. „Oni to neberou jako nemoc. Netušili, že jsou nakažení a nebylo na nich navenek nic poznat. Těžko jim něco vyčítat, vypadali zdravě a mysleli, že jsou zdraví,“ řekl Kopřivík.

Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude kvůli důkladné přípravě počet fárajících zaměstnanců vyšší. „Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ doplnil Hájek. Všichni zaměstnanci budou po dobu odstávky pobírat plnou mzdu.

Rozhovor s Jiřím Waloszkem - předsedou sdružení hornických odborů OKD (zdroj: ČT24)

Jednání s ministrem Vojtěchem se zúčastnili také zástupci odborů OKD. Odborářské sdružení uvedlo, že již v březnu upozorňovalo vedení firmy na to, že práce v dole je extrémně riziková a ze samotné její podstaty není možné dodržovat protiepidemická doporučení, a navrhovalo práce omezit na bezpečnostní minimum. „Teď, když situace na Karvinsku a okolí začala nabývat nebývalých rozměrů, se najednou všichni chovají, jako by se stalo něco nečekaného,“ napsali odboráři.

Podle členky představenstva OKD Vandy Staňkové ale dělala těžařská firma vše, co jí hygienici nařídili. O uzavření firma rozhodla, jakmile dostala výsledky plošného testování zaměstnanců. „Domnívám se, že jsme se rozhodli v ten pravý čas,“ míní.

Testovaní horníci v dole ČSA byli negativní

V Moravskoslezském kraji bylo k 2. červenci potvrzeno 3017 případů nákazy koronavirem, o 51 víc než ve středu ráno. Z náhodného vzorku 50 horníků testovaných v dole ČSA jsou všichni negativní. Na Facebooku to zveřejnil hejtman Vondrák, který ale po jednání s ministrem zdravotnictví doplnil, že se budou testovat i ostatní horníci z ČSA.

I přes negativní výsledky vzorku pracovníku dolů ČSA připadl ve středu největší denní přírůstek nakažených znovu na Karvinsko. Covid-19 se rozšířil mezi horníky těžební společnosti OKD, hromadná nákaza se objevila v dolech Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih.

Na Karvinsku od středečního do čtvrtečního rána přibylo 38 nakažených, celkově je tam tak od počátku pandemie 1566 nemocných. Čtyři nové případy jsou na Frýdecko-Místecku, kde je 454 pozitivně testovaných.  

Podle hygieniků stále platí, že většina nakažených nemá žádné nebo velmi mírné klinické příznaky onemocnění. S kontaktováním nemocných pomáhají i jiné krajské stanice. Hygienici kontrolují dodržování mimořádných opatření v restauracích a podobných zařízeních, u zaměstnavatelů a na zotavovacích akcích.

Karvinsko se neuzavře

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích na nejvýše 100 lidí. I po středečním uvolnění opatření ve zbytku republiky jsou tam povinné roušky v budovách, v MHD nebo na hromadných akcích. Přeshraniční pracovníci v celém kraji musejí předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Účinnost mimořádných opatření platných na Karvinsku a Frýdecko-Místecku by mohla být vyhodnocena za dva týdny. Karvinsko se ale nebude uzavírat.