Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku začala platit zpřísněná opatření kvůli šíření koronaviru

Opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku (zdroj: ČT24)

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, v úterý začínají platit nová zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorech nebo vozidlech veřejné dopravy nosit roušky. Pravidla se znovu zpřísnila pro hromadné akce, restaurace a sociální a zdravotnická zařízení. V dolech ČSM se mezi testovanými pracovníky zatím prokázalo nejméně 17 procent s pozitivním výsledkem na koronavirus. Ještě nebyly vyhodnoceny všechny vzorky.

Na rozdíl od většiny Česka, kde se od středy opatření zmírní, na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se naopak až do odvolání zpřísnila. Lidé musejí v městské hromadné dopravě a vnitřních prostorách dál nosit roušky, na hromadných akcích venku i uvnitř bude moci být ve stejný čas nejvýše sto lidí, případně na stadionech sto lidí v každém sektoru. Platí i povinnost dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Opatření se týkají i přírodních a umělých koupališť v těchto regionech. Navíc na těch nejmenších koupalištích mohou být opatření ještě přísnější, protože na deset metrů čtverečních může být jenom jeden návštěvník.

Vrací se zákaz návštěv a omezení pro restaurace

V obou okresech trvá zákaz návštěv v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Jejich noví klienti musí mít negativní test. Pokud pojedou autem lidé, kteří nežijí v jedné domácnosti, mají povinnost mít roušky. Rovněž pro celý kraj platí, že na hromadných akcích, kde bude ve vnitřních prostorách více než sto osob, musí mít lidé zakryté nosy a ústa.

Restaurace a další provozovny stravovacích služeb budou muset mít od 23:00 do 08:00 zavřeno, a to i venkovní prostory. „V ranních hodinách jsme udělili výjimku pouze zdravotním zařízením, sociálním službám, věznici a hotelovým restauracím,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Prodávat se může přes okénko, které se musí pravidelně dezinfikovat. V restauracích musí být zachovány minimálně dvoumetrové vzdálenosti mezi jednotlivými stoly a místy. U stolu můžou sedět maximálně čtyři lidé, pokud nejde o příslušníky jedné domácnosti.

Události ČT: Karvinsko a covid-19 (zdroj: ČT24)

V regionu jsou však i města s minimálním výskytem nákazy. Třeba Bohumín. I pro ten ale od úterý platí přísnější pravidla.

„Karanténa a opětovné omezení některých činností a způsobování dalších ekonomických ztrát, to považuju za hloupou karanténu,“ postěžoval si starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Dětské tábory se neruší

„Novinkou je, že u výrobních podniků, které mají vícesměnný provoz, požadujeme v co největší míře oddělení jednotlivých směn,“ řekla Svrčinová.

Hygienická stanice také určila závazná pravidla pro dětské tábory, kterých bývá na Frýdecko-Místecku nejvíce. V jídelnách například musí být dezinfekce a jednorázové ručníky, děti si nebudou moct samy vařit. V celém Moravskoslezském kraji až do odvolání platí, že všichni přeshraniční pracovníci budou muset mít co deset dní negativní PCR test.

Mezi testovanými v dolech ČSM je 17 procent pozitivních

Mezi testovanými pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD na Karvinsku je zhruba 17 procent pozitivních na koronavirus. Všechny testy ještě nejsou vyhodnoceny.

„Je to špatné, protože podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních přibude,“ přiblížil pro Českou televizi Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě poté, co první zprávy mluvily o 15 procentech. Plošné testování na dolech nařídili hygienici, protože tam začalo přibývat nakažených.

Nákazu podle Kopřivníka šíří především bezpříznakoví nosiči a dále lidé, kteří příznaky mají, ale hygienická pravidla nedodržují. K situaci prý mohla přispět i zhoršená situace v sousedním slezském vojvodství v Polsku.

Epidemiolog však věří, že nová opatření nejsou zaváděna příliš pozdě. „Vzhledem k tomu, že inkubační doba je čtrnáct dnů, tak i přijetí opatření má efekt až po čase. My jsme reagovali testováním a mimořádnými opatřeními krajské hygienické stanice. Ta budeme průběžně vyhodnocovat, pokud budou počty nadále růst, můžeme je i zpřísnit. Setkáváme se ale s tím, že lidé už mají opatření dost a v řadě případů je nedodržují,“ upozornil.  

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí řekl, že většina pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je bez příznaků. Hospitalizovaných je z celého kraje 28 lidí.

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla že aktuálně byly odebrány vzorky také padesáti zaměstnancům Dolu ČSA. Jde o statistický vzorek. Pokud by se ukázalo, že počet nakažených je v tomto vzorku statisticky významný, dělalo by se plošné testování i tam.

Už dříve absolvovali plošné zjišťování nákazy pracovníci Dolu Darkov, kde se objevilo první ohnisko covidu-19 v OKD. Tam už se ale situace stabilizovala. Dosud tam bylo evidováno 511 případů, ale od pátku žádný nový nepřibyl. V dolech pracuje celkem okolo osmi tisíc lidí. Kvůli koronaviru dosud přerušil těžbu jen Důl Darkov.

V Praze zůstávají roušky v metru

Povinnost nosit roušky zůstává i v Praze, ale jen v metru, v tramvajích je lidé mít nemusí. Moravskoslezský kraj v počtu nakažených Prahu předstihl. Laboratoře tam dosud odhalily 2644 nakažených, v hlavním městě jich zatím bylo 2506.

I přes skokový nárůst je podle ministerstva zdravotnictví celková epidemiologická situace v Česku velmi dobrá a nákaza se nekontrolovatelně nešíří, nejde o druhou vlnu epidemie. Od 1. července bude tak v celé zemi povinná ochrana úst a nosu už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Zrušit se má také omezení, podle něhož mohly být restaurace otevřeny jen do 23:00.

Ministerstvo zdravotnictví bude od 1. července denně zveřejňovat mapu rizikových regionů v Česku, která zhodnotí nárůst pozitivních s covidem-19, hospitalizace a další trendy za poslední den a týden. Denní přírůstky pozitivně testovaných bude zveřejňovat ministerstvo už jen jednou denně.