TÉMA

Větrný Jeníkov

Středočeští dobrovolní hasiči získají od kraje na vybavení či opravy zbrojnic přes sedmdesát milionů

Zastupitelé Středočeského kraje podpořili modernizaci dobrovolných hasičů v regionu, a to ve více než třech stech obcích a městech. Hasiči peníze využijí například na vybavení, cisternové stříkačky nebo stavbu a rekonstrukci zbrojnic. Zázemí modernizují také hasiči v dalších krajích.
29. 6. 2023|

Dálnici D1 na Vysočině zablokovala nehoda. Autobus srazil chodce

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem zhruba dvě hodiny neprůjezdná kvůli nehodě na 95. kilometru. Autobus tam srazil chodce, který neštěstí nepřežil, uvedla mluvčí policie Michaela Lébrová. Provoz na Prahu byl zastavený, tvořily se až dvacetikilometrové kolony. Policie dopravu odkláněla.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 10:17|

30 let zpět: Megalomanský Jeníkovský palác kultury potřebuje nový smysl

Kulturní dům ve větrném Jeníkově byl dokončený v roce 1985 a jeho vybudování stálo 10 milionů korun. Stejně jako desítky podobných objektů byl i Jeníkovský palác kultury megalomanský a na potřeby obce s šesti sty obyvateli značně předimenzovaný. Jeníkov převzal kulturní dům v roce 1991 a peníze na jeho provoz se snažil získat pronájmem prostor místním soukromníkům.
12. 3. 2022|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Na D1 se o víkendu omezí doprava, modernizace dálnice se letos chýlí ke konci

Od pátku budou dělníci na dálnici D1 dokončovat opravy v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Doprava bude o víkendu v obou směrech stahována do jednoho jízdního pruhu, pak bude na Prahu i na Brno vedena dvěma pruhy. Práce se budou týkat středního dělicího pásu a potrvají do druhé poloviny dubna.
12. 3. 2021|

Tisíce domácností skončily kvůli sněhu bez proudu, meteorologové varují před náledím

Česko se od středečního odpoledne potýká se sněžením. Nejvýrazněji zasáhlo Jihočeský kraj a Vysočinu, kde místy napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu. Dálnici D1 v noci zablokovala nehoda kamionu. Na jižní Moravě, v jižních Čechách a Vysočině se kvůli popadaným stromům ocitly bez proudu zhruba tři tisíce domácností, později se jejich počet snížil na několik stovek. Od čtvrtečního podvečera hrozí v celém Česku také náledí a vznik zmrazků z tajícího sněhu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 20:46|

Na křídlech za lva. Výstava přibližuje život československých letců v řadách RAF

Na zámku ve Větrném Jeníkově si připomínají československé letce a vojáky. Výstava nabízí příběhy hrdinů, kteří během druhé světové války bojovali za svobodu v řadách britského Královského letectva.
26. 7. 2020|

Vojtěch: Nové případy koronaviru v Česku generují menší ohniska jako uherskohradišťská nemocnice

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nové případy už negeneruje ohnisko v Karviné, počty nemocných se podle něj zvyšují ve zbytku republiky. Nové ohnisko je v Uherskohradišťské nemocnici, kde testy prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců a jednoho z hospitalizovaných pacientů. Nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče a zastavila v ní příjem pacientů. Počet nových případů koronaviru v Česku se po třech dnech opět přehoupl přes sto.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 13:25|

PŘEHLEDNĚ: Kdo může odložit roušku a kde zůstávají zavřené bary i v noci?

Se začátkem prázdnin přestala v Česku platit plošná povinnost nošení roušek, prodloužila se i otevírací doba stravovacích zařízení. Rozvolňování se ale netýká všech oblastí, v nákazou nejvíce postiženém Moravskoslezském kraji se v lokálních ohniscích nařízení naopak zpřísnila. Část omezení stále platí i v Praze. Od úterý 14. července musí roušky nosit i lidé na Jihlavsku v některých veřejných zařízeních a ve službách. Veškerá protiepidemiologická pravidla zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.
29. 6. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 10:22|

Na jihlavský magistrát od pondělí pouze s rouškou. Město zvažuje i jejich návrat do MHD

Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice také chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD.
11. 7. 2020|

Ohnisko na Kutnohorsku. Vracejí se roušky, omezeny jsou hromadné akce

Lidé na Kutnohorsku musejí ve veřejných vnitřních prostorech opět nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy ve všech zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory. Mimořádné opatření vydali hygienici kvůli ohnisku koronaviru v Církvici, platí od půlnoci na sobotu, oznámili mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová a starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO). Další nové případy se objevují také na Jihlavsku.
10. 7. 2020Aktualizováno10. 7. 2020, 16:53|
90‘ ČT24

Budeme-li rychle testovat, nemoc se z ohnisek nerozšíří, věří epidemiolog. Na Kutnohorsku jsou zpátky roušky

Česko registruje několik lokálních ohnisek koronaviru. Nejhorší zůstává situace na Karvinsku, primátor okresního města Jan Wolf (ČSSD) zdůrazňuje, že je potřeba konat, nikoliv o situaci diskutovat. Hlavní hygienička Jarmila Rážová věří, že situace je pod kontrolou. Optimistický je také epidemiolog Jiří Beran, pakliže hygienici zvládnou rychle vyhodnocovat vzorky a dohledávat kontakty. Lokálním ohniskům a opatřením proti dalšímu šíření covidu-19 se věnovala Devadesátka ČT24.
9. 7. 2020|

Část lidí nosí roušky dobrovolně, někteří se však setkávají s nevolí

Už týden dýchá většina lidí v Česku volně bez zakrytého nosu a úst nejen venku, ale i uvnitř budov. Výjimky platí v Praze a dalších ohniscích nákazy. Jinde se bez roušky smí třeba do prostředků městské hromadné dopravy, ochrana nosu a úst je ale dál nutná například v pražském metru. Ti, kteří roušky přece jen nosí, se občas setkávají s nevolí ostatních lidí.
8. 7. 2020|

Nemocní na Karvinsku jsou napojeni na doly OKD, nedochází k šíření v komunitě, říká Vojtěch

Koronavirus se na Karvinsku nešíří v komunitě, ale pouze u nejbližších kontaktů horníků, shrnuje současnou situaci v Moravskoslezském kraji ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hlavní hygienička Jarmila Rážová jeho slova potvrzuje. V Česku podle ní jsou další dvě potenciální ohniska nákazy –⁠ v Církvici u Kutné Hory a ve Větrném Jeníkově na Vysočině. Výsledky testů budou mít hygienici k dispozici v úterý odpoledne. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhaduje, že tato ohniska nebudou do budoucna představovat problém.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 22:47|

Testy ve Větrném Jeníkově prokázaly 13 pozitivních případů koronaviru

Testy na koronavirus prokázaly ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku nákazu u třinácti lidí z pětatřiceti vzorků, celkem je tam 14 nemocných. Hygienici považují městys na Vysočině za další lokální ohnisko epidemie covidu-19. Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 15:23|

Slovinsko se opět těší na Čechy. Karanténa bude od úterý povinná jen pro turisty z Moravskoslezského kraje

Většina lidí z Česka bude moci od úterý opět cestovat do Slovinska bez omezení. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vrátí Lublaň Česko jako celek zpět na seznam zemí s nízkým rizikem. Žlutě označen však zůstane Moravskoslezský kraj, cestujícím odtud bude ve Slovinsku nadále hrozit karanténa. V Česku v neděli poklesl počet pozitivních testů na covid-19 a prozatimní pondělní výsledky naznačují další zlepšení.
6. 7. 2020Aktualizováno6. 7. 2020, 19:38|

D1 u Brna čeká o víkendu uzavírka kvůli demolici nadjezdů. Na Vysočině budou nová omezení

O víkendu čekají řidiče na D1 uzavírky a dopravní omezení. Kvůli demolici tří nadjezdů bude ze soboty na neděli dálnice zcela uzavřená mezi 168. a 178. kilometrem na Brněnsku. Na Vysočině u Humpolce budou v opravovaných úsecích auta jezdit od pátku do neděle přechodně jedním pruhem.
16. 4. 2020|

Poslední smlouva na modernizaci D1 je na světě. Problematická oprava u Humpolce by měla skončit letos

Rekonstrukci problémového úseku dálnice D1 u Humpolce dokončí Skanska. Ředitelství silnic a dálnic vypsalo loni dvě zakázky na dobudování stavby, která v první sezoně nabrala skluz a silničáři nakonec vypověděli původní zhotovitele. Skanska získala první část a nyní je zřejmé, že stavbu i dokončí. Nenastane-li nic výjimečného, jde o poslední vysoutěžený kontrakt, který se týká velké modernizace D1.
20. 1. 2020|

D1 se v noci u Humpolce desetkrát zastaví. Kvůli stavbě mostu

Provoz na dálnici D1 u Humpolce bude po pondělní desáté hodině večerní několikrát stát kvůli stavbě nosníků nového mostu. Uzavírky budou v obou směrech a potrvají 20 nebo 40 minut. U delší uzavírky bude policie první půlhodinu posílat auta na objízdné trasy. Omezení týkající se úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem skončí v úterý v šest ráno.
19. 8. 2019|
Modernizace D1

Firmy, které včas nedokončily opravu D1 u Humpolce, žalují ŘSD kvůli smluvní pokutě

Firmy, kterým Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypovědělo smlouvu na modernizaci D1 u Humpolce, se brání smluvním pokutám a ředitelství žalují. Informaci České televizi potvrdili mluvčí jedné ze žalujících společností i ŘSD. Mluvčí silničářů Jan Studecký upřesnil, že firmy nesouhlasí s penále za porušení smlouvy. Ukončení smlouvy loni v prosinci zdůvodnilo ŘSD velkým zpožděním prací.
17. 7. 2019|

Všechny americké konvoje už odjely z Česka

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Českou republiku. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5.30. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 23:02|

Stavbaři se pustili do D1 u Humpolce. Rozbíjejí staré betonové krytí

Stavbaři začali na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem rozbíjet první část cementobetonového krytu. Během letoška ho obnoví na sedmi kilometrech jízdního pásu směrem na Prahu. Stavební dělníci se tak znovu vrací do sporného úseku, kde prodloužení prací vyvolalo loni v prosinci i mnohakilometrové kolony.
31. 5. 2019|

Část amerického konvoje se večer znovu rozjela. Přes den vojáci před zúžením zablokovali D1

Průjezd amerického vojenského konvoje ze Staré Boleslavi na Břeclav umocnil dopravní komplikace na dálnici D1 a spolu se stavebními zúženími způsobil zpoždění a dlouhé kolony. Premiér Andrej Babiš (ANO) situaci popsal jako krizovou. Část konvoje dálnici opustila a vojáci čekali do večera, až se uklidní provoz. Po 20:00 část konvoje znovu vyrazila na dálnici, celý konvoj ale ve čtvrtek odjet nestihne.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 20:57|