D1 u Brna čeká o víkendu uzavírka kvůli demolici nadjezdů. Na Vysočině budou nová omezení

O víkendu čekají řidiče na D1 uzavírky a dopravní omezení. Kvůli demolici tří nadjezdů bude ze soboty na neděli dálnice zcela uzavřená mezi 168. a 178. kilometrem na Brněnsku. Na Vysočině u Humpolce budou v opravovaných úsecích auta jezdit od pátku do neděle přechodně jedním pruhem.

Desetikilometrový úsek dálnice D1 na Brněnsku bude uzavřený od sobotních devatenácti do nedělních devíti hodin. Řidiči pojedou po objížďce po souběžné silnici druhé třídy. V sobotu a v neděli přes den se bude kvůli souvisejícím pracím jezdit v omezeném režimu.

„Vzhledem k demolici také postavíme provizorní nadjezd, který spojí Domašov a Javůrek,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. V květnu je potřeba zdemolovat další dva nadjezdy kvůli tomu, aby se dálnice mohla rozšířit. Poté začne modernizace středního dělicího pásu.

Uzavírka D1 u Brno
Zdroj: ŘSD

Rekonstrukce celého úseku má trvat do září příštího roku, cena je 1,7 miliardy korun. Poslední dva roky už byl povrch dálnice značně poničený obzvláště v pravém pruhu a řada řidičů se raději uchylovala k jízdě v levém pruhu.

Na Vysočině budou auta jezdit jedním pruhem

Omezení budou o nadcházejícím víkendu čekat řidiče i na Vysočině. V opravovaných úsecích D1 mezi Koberovicemi, Humpolcem a Větrným Jeníkovem budou auta od pátku do pondělí jezdit přechodně jedním jízdním pruhem.

„Pracovníci tam budou měnit dopravní značení. Mezi Koberovicemi a Humpolcem pak budou stavbaři pracovat ve středním dělicím pásu dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začnou měnit betonový kryt pravého jízdního pásu,“ řekl Jan Studecký.

Ve směru na Brno budou auta v těchto úsecích D1 jezdit jedním pruhem od pátečního odpoledne do pondělní osmnácté hodiny, omezení v tomto směru začne mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Směrem na Prahu bude doprava v těchto opravovaných úsecích stahovaná do jednoho pruhu od pátečního rána do nedělního poledne.

Dálniční úsek mezi Koberovicemi na 81. kilometru a Humpolcem na 90. kilometru začala loni na podzim opravovat Eurovia CS. Koncem letošního února se v tomto úseku už stavební firma postarala o zbourání dvou dálničních nadjezdů, teď bude v opravách pokračovat.

Opravy by se měly podle ŘSD stihnout podle plánu

Ve druhé polovině března Eurovia ohlásila dvoutýdenní zastavení svých stavebních prací kvůli krizi kolem šíření koronaviru. Na letošek naplánované práce mezi Koberovicemi a Humpolcem by přesto měla stihnout. „Nic z toho se nepřesunuje na další roky,“ ujistil mluvčí ŘSD. Zakázka za více než miliardu korun, týkající se oprav tohoto dálničního úseku, by měla být hotová do listopadu 2021.

Stavební práce mezi exity 90 Humpolec a 104 Větrný Jeníkov obnovilo ŘSD po zimní přestávce už v březnu. Pokračuje tam stavební firma Skanska. Modernizace této části dálnice skončí podle plánu tento rok.

Opravy D1 mezi Prahou a Brnem budou letos na sedmi úsecích s celkovou délkou jedenasedmdesát kilometrů. Podle Jana Studeckého se už včetně výše zmíněných pracuje na šesti úsecích. Mezi Loktem a Souticemi budou práce zahájeny příští víkend. Rekonstrukce dálnice D1 v délce sto jedenašedesáti kilometrů mezi Prahou a Brnem by měla být po téměř deseti letech hotová na konci příštího roku.