Středočeští dobrovolní hasiči získají od kraje na vybavení či opravy zbrojnic přes sedmdesát milionů

Události v regionech: Středočeští hasiči opravují zbrojnice (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Středočeského kraje podpořili modernizaci dobrovolných hasičů v regionu, a to ve více než třech stech obcích a městech. Hasiči peníze využijí například na vybavení, cisternové stříkačky nebo stavbu a rekonstrukci zbrojnic. Zázemí modernizují také hasiči v dalších krajích.

Dobrovolní hasiči ze Sokolče za sebou mají ročně i pětadvacet zásahů. Vyjížděli třeba při požáru lesa blízko čerpací stanice nebo odklízení polámaných stromů po vichřici. Trápí je ale nedostatečné zázemí, například příliš malá šatna. „Standardně vyjíždí na zásah šest hasičů, což nám v těchto prostorech, když se začnou oblékat, způsobuje komplikace,“ popsal velitel SDH Sokoleč Zdeněk Bernard.

Do staré zbrojnice už se nevejdou, novou obec plánuje pět let. Vyjít má na 19 milionů korun. „Schází nám tam ještě 11,5 milionu korun na realizaci celé akce,“ přiblížil starosta Sokolče Marián Sipajda (nestr.).

Spoléhají tak hlavně na dotace. Od ministerstva vnitra získají čtyři a půl milionu korun, další tři miliony korun slíbil Středočeský kraj. „My jsme letos rozdali historicky největší částku. Je to 74 milionů korun a vyhověli jsme 303 žádostem,“ řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Dotace využijí i hasiči z Kostelce nad Černými lesy. Chtějí hlavně opravit střechu, do které zatéká, nebo předělat vytápění, aby v zimě nemuseli ve zbrojnici topit uhlím. „Přece jen to není komfortní, když sem musíte obden chodit přikládat, když obcházíte místo, kde kape ze střechy,“ nastínil zástupce velitele hasičů Aleš Bitter.

Dobrovolné jednotky podporují i další kraje. Například Vysočina přispěla téměř tři miliony na opravu zbrojnice ve Větrném Jeníkově. „Ještě máme slíbenou dotaci z ministerstva vnitra, ale tu ještě nemáme potvrzenou. Měla by být okolo čtyř milionů korun,“ řekl starosta Tomáš Helar (nestr).

Za zhruba devět a půl milionu korun tam vymění ústřední topení a zrekonstruují i přívod vody, elektřiny a plynu.