Tisíce domácností skončily kvůli sněhu bez proudu, meteorologové varují před náledím

Události: Meteorologové varují před ledovkou a námrazou (zdroj: ČT24)

Česko se od středečního odpoledne potýká se sněžením. Nejvýrazněji zasáhlo Jihočeský kraj a Vysočinu, kde místy napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu. Dálnici D1 v noci zablokovala nehoda kamionu. Na jižní Moravě, v jižních Čechách a Vysočině se kvůli popadaným stromům ocitly bez proudu zhruba tři tisíce domácností, později se jejich počet snížil na několik stovek. Od čtvrtečního podvečera hrozí v celém Česku také náledí a vznik zmrazků z tajícího sněhu.

Výstraha meteorologů před vydatným sněžením v jihovýchodní polovině Česka platila až do čtvrtečního rána; nejvíc sněhu (patnácti- až dvaceticentimetrové přírůstky) napadlo podle meteoroložky ČT Marie Odstrčilové v Novohradských horách a na Jindřichohradecku, vydatně ale sněžilo i na jiných místech Jihočeského kraje, Českomoravské vrchoviny a východních Čech.

Opatrní by měli být řidiči v Krkonoších, kde na nesolených silnicích leží ujetá vrstva sněhu, která může být i zledovatělá. Čerstvá vrstva sněhu pokryla i silnice v Orlických horách. 

Zastavený kamion, zapadlé sypače, zavřené silnice

Potíže s dopravou, které sníh přinášel už během středy, se tak v noci na čtvrtek projevily i na Vysočině na dálnici D1. Ve směru do Brna ji v noci na dvě hodiny zastavila u Větrného Jeníkova nehoda kamionu, který zablokoval všechny jízdní pruhy. Jeden z řidičů v kabině skončil se zraněním hlavy v nemocnici. Objízdné trasy nebyly kvůli počasí možné, na místě se proto podle policie vytvořila stojící kolona.

Ráno byla dálnice průjezdná se zvýšenou opatrností a sníženou rychlostí 80 kilometrů za hodinu. Na Vysočině totiž i nad ránem sněžilo, některé silnice jsou kluzké či pokryté sněhem, řidiči tedy i ve čtvrtek stejně jako ve středu musejí počítat s dopravními komplikacemi a jezdit maximálně opatrně.

Komplikace způsoboval sníh i na Pardubicku, kde během středy napadlo pět a v noci na čtvrtek dalších pět centimetrů nového sněhu. Hasiči během noci vyjížděli k popadaným stromům i sedmi dopravním nehodám, potíže měli i sami cestáři – v kraji zapadly hned dva sypače.

V Libereckém kraji, kde do rána připadlo několik centimetrů sněhu, leží jeho rozbředlé zbytky i na silnicích prvních tříd v horských oblastech Jablonecka a Semilska, vyplývá z údajů na dopravním webu Ředitelství silnic a dálnic. Opatrní by měli být motoristé i na čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Turnov, silničáři varují před možnou námrazou.

Pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů je nadále uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Zákaz pro ně platí od středečního rána. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. „Z důvodu prevence ji zřejmě necháme uzavřenou do doby, až na ní nebude sníh,“ uvedl Pospíšil. To může trvat i týdny.

Obavu z jízdy po této silnici mají podle Pospíšila za současných podmínek i řidiči autobusů. Silnice přes Oldřichovské sedlo se upravuje pluhy a k údržbě lze jako posyp použít pouze písek nebo drť. Kamiony se do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda dostanou po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Zvýšená opatrnost je nutná i na silnicích v Olomouckém kraji, a to nejen v horských oblastech regionu, ale i v nižších částech kraje, kde je pokrývá rozbředlý sníh a místy stále hustě sněží. Na Přerovsku se navíc sníh mísí s deštěm, jak vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Policisté řeší v kraji řadu nehod, kdy například u Vápenné havaroval i autobus s cestujícími. 

Domácnosti bez proudu

V Jihomoravském kraji silné sněžení ustalo v noci, sněhové přeháňky se ale objevovaly ještě nad ránem – na Vyškovsku, Blanensku i v Brně. Zde také v noci muselo do ulic všech jednadvacet posypových vozů. Hasiči v noci pomáhali s odstraněním 27 stromů na silnicích.

Kvůli pádům stromů do vedení se navíc na Brněnsku ocitlo bez proudu dva tisíce domácností. „Vlivem hustého a vytrvalého sněžení ze středy na čtvrtek evidujeme na našem distribučním území dvanáct poruch na vedení vysokého napětí. V naprosté většině tyhle poruchy způsobily pády stromů, které nevydržely zátěž mokrého sněhu, do vedení,“ informoval mluvčí společnosti eg.d, jež je součástí E.ON, Roman Šperňák. Upozornil, že i když na odstranění poruch společnost pracuje, přes den jich kvůli sněhu může přibývat.

Kromě jižní Moravy nastaly potíže s dodávkami energie také v jižních Čechách a na Vysočině, kde mělo podle energetiků ráno problémy 1200 odběratelů.

Hrozba večerního náledí

„Sněhové přeháňky se budou vyskytovat hlavně na západě Čech, sněžení na Moravě a ve Slezsku,“ doplňuje meteoroložka Odstrčilová s tím, že ve východní části Moravskoslezského kraje může ještě během čtvrtka přibýt pět centimetrů nového sněhu a ten může komplikovat sjízdnost a snižovat viditelnost.

Teploty přes den se budou pohybovat mezi minus a plus dvěma stupni Celsia, což povede k tomu, že sníh začne během dne odtávat – a s večerním poklesem teplot se proto podle meteoroložky může vytvořit náledí nebo zmrazky.

Meteorologové tak vydali varování, které platí pro celou Českou republiku od čtvrtečních 17:00 do pátečních 10:00. Náledí ale podle nich může přetrvávat i v dalších dnech. Opatrní by měli být především motoristé, ale i chodci.