PŘEHLEDNĚ: Poslední velká vlna. Co všechno se otevřelo 25. května?

Česko se dočkalo poslední velké vlny rozvolňování protipandemických opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnovily vnitřní provozy hospod, barů a restaurací, hromadné akce získaly strop v počtu 300 osob a Češi se mohou vypravit i na koupaliště – i sem ovšem s rouškou, třebaže na řadě dalších míst už není od posledního květnového týdne povinná.

„Epidemiologická situace nám to umožňuje, ale je naprosto nezbytné, aby byla dodržována základní pravidla,“ oznámil již dříve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o 25. květnu, kdy se v Česku otevřela většina zbývajících služeb.

Dílčí omezení ve veřejném životě ale v republice trvá i nadále, stále platí i povinnost zakrývat si nos a ústa rouškou nebo respirátorem. Počínaje posledním květnovým pondělkem ale není třeba nosit roušky všude – nezbytné jsou jen se vstupem do vnitřních prostor (s výjimkou bydliště) a při pohybu hromadnou dopravou. Venku je lidé musí nasadit jen tehdy, pokud budou jinému člověku blíž než na dva metry a současně nepůjde o rodinného příslušníka.

Výjimky stejně jako dosud mají děti do dvou let, ve školkách, žáci a studenti při výuce, pokud dodržují rozestupy 1,5 metru. Roušky nemusí mít moderátoři, lidé při fotografování nebo natáčení, pracovníci v kancelářích, pokud jsou od sebe dál než dva metry, nebo lidé pracující v horku. Pro natáčení navíc ministerstvo stanoví i další podmínky, například pravidelnou dezinfekci prostor a rukou.

Hotely, restaurace a obchodní centra

Od 11. května mohla tuzemská stravovací zařízení obnovit svůj provoz aspoň na venkovních terasách a zahrádkách. Od posledního květnového týdne se obnovil provoz i ve vnitřních prostorách hospod, barů, restaurací, vařit znovu začaly i fastfoody v nákupních centrech, která se (s výjimkou food courtů) otevřela už v první půli měsíce.

Povinnost roušky platí v interiérech stravovacích zařízení pro personál i hosty. Lidé u stolů ji mohou odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji musí mít nasazenou.

U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku musí být pro hosty připravená dezinfekce na ruce, před usazením nové skupiny musí personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé také musí bránit shromaždování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. Pokud je to možné, odstup by měli dodržovat i pracovníci.

Vedle toho platí omezení otevírací doby – mezi jedenáctou večer a šestou ráno musí být všechny tyto provozy zavřené, což se nejvýrazněji týká diskoték, barů a nočních klubů. „V Jižní Koreji kvůli nočním klubům došlo k poměrně významnému navýšení počtu pacientů,“ vysvětlil Vojtěch omezení otevírací doby. Mezi jedenáctou a šestou mohou podniky fungovat jen přes okénko jako takzvané „take away“ (s sebou).

V obchodních centrech nadále zůstávají mimo provoz dětské koutky a odpočinkové prostory, podle vlády a hygieniků trvá snaha, aby se lidé v těchto prostorech zbytečně nezdržovali a dodržoval se princip „koupit a odejít“.

Ubytovací zařízení se podle ministra „rozvolňují prakticky kompletně“.

Hromadné akce

Od 25. května je možné pořádat hromadné akce s maximální účastí 300 osob v jeden čas na jednom místě, což se týká i provozovatelů kin, divadel i komorních koncertů.

Pokud se vývoj pandemie v Česku nezhorší, může podle ministra zdravotnictví dojít od 8. června k navýšení počtu na 500 a od 22. června na 1000 lidí. „To je zatím maximum, které je pro nás akceptovatelné,“ uvádí s tím, že záležet bude na dalším vývoji.

V poslední květnový týden se také otevřely vnitřní prostory zoologických, dendrologických a botanických zahrad i interiéry hradů a zámků. Dosud platný požadavek na nákup vstupenky on-line se změnil jen na vládní doporučení.

Sportoviště a koupaliště

Sportoviště mohou Češi v různé intenzitě využívat už několik týdnů, teprve poslední vlna rozvolňování protipandemických opatření jim ale umožnila přístup do vnitřních prostor, čili šaten, sprch a umýváren.

Provoz mohou obnovit i wellness centra a sauny, jejich režim ale zůstal omezený; sauny se musí vytápět minimálně na sedmdesát stupňů, zákaz platí pro páry (kvůli riziku přenosu viru v aerosolu) i kádě s ledovou tříští. Hygienici požadují regulovat počet přítomných osob tak, aby se dodržoval minimální rozestup půldruhého metru ve všech prostorách a v sauně aby měl každý návštěvník aspoň čtyři čtvereční metry.

Pozornost expertů míří kvůli nastupujícímu létu i ke koupalištím. Od 25. května je možné používat přírodní i umělá koupaliště ať už nekrytá, či krytá – tedy i bazény a akvacentra. Na všechny se ale v tuto chvíli vztahuje omezení 300 osob v jeden čas na jednom místě.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je i zde potřeba dodržovat dvoumetrové rozestupy a nosit roušku – výjimka je umožněna jen na lehátku či dece při opalování a během cesty do vody a vlastního koupání. Kapacita bazénů je omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce.

Povoleno je využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Provozovatelé koupališť musí stanovit osobu zodpovědnou za dodržování opatření. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí provozovatelé dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají.

Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě, atrakce typu vlnová řeka jsou zakázány. S výjimkou bazénů pro plavání kojenců musí být voda chlorovaná na maximální povolenou míru. 

Letní tábory

Dětské letní tábory se budou moci v Česku konat už od 27. června. I zde se počítá se stropem tří set účastníků, u stanových táborů jde jen o stovku lidí. Počty se – stejně jako u hromadných akcí – mohou ještě upravovat podle vývoje nákazy.

Hygienici konání táborů podmiňují dodržováním vysokého hygienického standardu (tekuté mýdlo, dezinfekce, pravidelné čištění prostor). Roušky bude potřeba nosit při pohybu mimo areál tábora.

Podle hlavní hygieničky Rážové by se měly na táborech vytvořit oddíly dětí, které od sebe budou navzájem organizačně i časově (například při obědech) odděleny. Putovní tábory hygienici nedoporučují vůbec.

Nemocnice a sociální zařízení

Od 25. května jsou povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. „Bude to dobré i pro psychickou pohodu obyvatel těchto zařízení,“ řekl ministr zdravotnictví.

Přijít mohou nejvýše dva dospělí, kterým se bude měřit teplota. Návštěvy musí mít roušky a dezinfikovat si ruce. Pokud je to možné, měly by se návštěvy uskutečnit venku nebo ve vyčleněných prostorách. Na vícelůžkových pokojích by měla být návštěva od dalších klientů oddělena paravánem nebo podobnou přepážkou. U lidí v karanténě jsou návštěvy dál zakázány.

Ne všechna zdravotnická zařízení však zavedená opatření rozvolnila. Například Fakultní nemocnice Brno či svatoanenská nemocnice od pondělí návštěvy nepovolily, přestože to původně avizovaly. Mluvčí svatoanenské nemocnice sdělila, že zařízení není schopné dodržet podmínky dané ministerstvem zdravotnictví.

Pražská Nemocnice Na Homolce v pondělí zákaz návštěv také plošně nezrušila. Návštěvy jsou povoleny individuálně pouze ve zvláštních případech.

Taxi

Ve vozech taxi musí být kvůli covidu-19 zajištěna dezinfekce na ruce, doporučené je instalovat přepážku mezi zákazníka a řidiče. Řidič i klient musejí používat ochranný prostředek dýchacích cest. Alternativní taxislužby mohou jezdit od 25. května, klasické s taxametrem nesměly poskytovat služby jen do konce března.

Povinná je podle epidemiologa Rastislava Maďara, který koordinuje pracovní skupinu ministerstva zdravotnictví pro uvolňování přijatých opatření, jenom dezinfekce těch částí vozu, kterých se cestující dotýkal, po každém zákazníkovi. Ostatní opatření ministerstvo doporučuje. „Necháme to na nich. Je možné, že sami zákazníci vytvoří tlak tím, že si budou objednávat jenom vozy, které budou tyto přepážky mít,“ řekl Maďar.

Uvolňování jednotlivých opatření probíhá podle harmonogramu, který vláda představila na konci dubna.