Anglie uvolňuje opatření, zbytek Spojeného království se zatím drží zpátky

Anglie začíná rozvolňovat opatření přijatá proti šíření nákazy koronavirem. Řada lidí se poprvé po sedmi týdnech vrací do práce, součástí první fáze je také doporučení vlády, aby Angličané nosili roušky. Jinak to ale vypadá ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, jejichž úřady zaujaly opatrnější přístup. Rozdíly přiblížil zpravodaj ČT ve Spojeném království Bohumil Vostal.

„Ode dneška (od středy) platí doporučení vlády v Anglii, aby si lidé, pokud nemohou dodržet rozestupy aspoň dva metry a jsou v uzavřeném prostoru, hlavně v MHD nebo při nákupech, zakrývali ústa. Už před čtrnácti dny něco takového doporučila skotská první ministryně, protože v každé ze zemí Spojeného království platí trochu jiná pravidla,“ uvedl Vostal.

Vláda vyzývá ty Angličany, kteří nemohou pracovat z domova a jejich pracoviště už jsou otevřená, aby se vrátili do práce.

„Vláda je vyzvala, aby nepoužívali MHD, ale aby jeli autem, a pokud auto nemají, tak aby šli pěšky nebo jeli na kole. Z toho důvodu také vláda v Londýně oznámila, že na nové cyklostezky a rozšiřování chodníků dá dvě miliardy liber,“ dodal Vostal s tím, že podle vlády v době pandemie ubylo smogu a zlepšil se vzduch.

Angličané se smějí opět věnovat některým sportům. „Můžou jít hrát golf nebo tenis, ale pouze s jedním člověkem z jiné domácnosti. V parcích se mohou, pokud dodrží rozestupy dva metry, setkat klidně i s dvěma lidmi z jiné domácnosti. Co je ale paradoxní – nesmí například navštívit zároveň oba své rodiče, kteří jsou v rizikovém věku nad 70 let. Mohou je navštívit pouze každého zvlášť, a to ještě venku,“ doplnil zpravodaj ČT.

Zpravodaj ČT Vostal: V Anglii platí „Zůstaňte ve střehu“, ve zbytku země „Zůstaňte doma“ (zdroj: ČT24)

Na výlet do Walesu či Skotska by Angličané jezdit neměli

Wales, Skotsko a Severní Irsko ale zatím opatření tak výrazně nerozvolňují, což se může dotknout i některých Angličanů. Ti třeba nově mohou bez omezení jezdit v rámci Anglie na výlety, návštěvu ostatních regionů by si ale měli rozmyslet.

„Ve Walesu řekli, že platí velšské zákony a že budou pokutovat Angličany, pokud překročí velšské hranice. Angličané také nesmějí na výlety do Severního Irska nebo do Skotska,“ upozornil Vostal.

Podle BBC sice policie nehodlá zavádět například na hranicích mezi Anglií a Walesem kontroly a uvádí, že případné udělení pokuty by bylo „poslední možností“. Zároveň však vyzývá obyvatele, aby zvážili, zda mají pro překročení hranic nezbytný důvod.