Evropa rozvolňuje restrikce. V Německu otevírají restaurace, ve Španělsku se mohou navštívit příbuzní

Koronavirus ve světě (zdroj: ČT)

Ve Španělsku, Francii a dalších zemích Evropy se dál uvolňují omezení.  V Belgii už otevřely obchody s jiným než nezbytným zbožím. Španělé zas mohou po dvou měsících navštívit své příbuzné, ale jen v rámci provincie. Ve Spojených státech počet obětí podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse přesáhl 80 tisíc. Rusko je podle agentury TASS třetí nejhůře zasaženou zemí světa.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • USA za uplynulý den registrovaly nových 776 úmrtí pacientů s covidem-19. To je nejméně od března. Celkový počet obětí nemoci v zemi přesáhl 80 tisíc.
  • Ve Španělsku pokračuje uvolňování restrikcí. Přibližně polovina Španělů může od pondělí v rámci své provincie například navštívit příbuzné či si dát při dodržení bezpečné vzdálenosti občerstvení na zahrádkách restaurací.
  • Francouzi mohou od pondělí opět přijímat návštěvy a pohybovat se na veřejnosti bez formuláře uvádějícího důvod vycházky, v prostředcích hromadné dopravy ale musí mít zakrytá ústa a nos.
  • Rusko se v celosvětovém měřítku stalo třetí nejhůře zasaženou zemí, uvádí agentura TASS. Celkem se od propuknutí pandemie v zemi potvrdilo 221 344 nemocných. Vyšší počet nakažených evidují pouze Španělsko a Spojené státy.
  • Turecko chce od konce května začít uvolňovat domácí turistiku. S postupným obnovením mezinárodních letů počítá země od června. V reakci na to tamní vláda připravila pro hotely a restaurace seznam požadavků, které mají zabránit šíření koronaviru.
  • Pevninská Čína v pondělí informovala o 17 nových případech nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší počet od 28. dubna, uvedla agentura Reuters.

Po týdnech tvrdých opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií se v Evropě konečně začíná vracet život pomalu k normálu. 

Španělsko povolilo zhruba polovině svých občanů od pondělí navštívit příbuzné. To měli tamní obyvatelé po dva měsíce zakázáno. Cestovat takto mohou jen v rámci své provincie. Španělé si také mohou dát při dodržení bezpečné vzdálenosti občerstvení na zahrádkách restaurací. V omezeném počtu může část obyvatel Španělska do kostela, na pohřeb či do muzea. V zemi se potvrdilo za den 373 nových případů nákazy, což je nejméně za týden.  

Restrikce zmírňuje také Francie. Lidé po celé zemi mohou od pondělí opět přijímat návštěvy a pohybovat se na veřejnosti bez formuláře uvádějícího důvod vycházky. V prostředcích hromadné dopravy ale musí mít zakrytá ústa a nos. Počet nových úmrtí spojovaných s covidem-19 ve Francii o víkendu klesl na nejnižší hodnoty od konce března. Prezident Emmanuel Macron vyzval obyvatele, aby byli nadále obezřetní. 

V Řecku se v pondělí otevřely další maloobchody a do škol mohou žáci posledních ročníků středních škol. Řekové také mohou opět cestovat mimo svou domovskou provincii, ne však na řecké ostrovy, ty by se měly otevřít –⁠ a to i pro zahraniční turisty –⁠ zřejmě až v červnu.

Také v Belgii mohly znovu otevřít obchody s jiným než nezbytným zbožím uzavřené v březnu kvůli obavám ze šíření koronaviru. Prodejny nicméně fungují ve speciálním režimu a na mnoha místech se tak před vchody tvořily dlouhé fronty, v nichž lidé se zakrytými obličeji dodržovali předepsané bezpečnostní rozestupy. 

Británie poprvé vyzvala své občany, aby nosili roušky

Ve Velké Británii se naopak příliš rozvolňování karanténního režimu nečeká. Premiér Boris Johnson po necelých sedmi týdnech restrikcí v neděli oznámil několik předem známých novinek a vyzval obyvatele, aby „prozatím zůstali ve střehu“. 

Podle opozice či některých profesních sdružení a médií projev šéfa kabinetu situaci jen zkomplikoval a zanechal zemi „zmatenou a rozdělenou“.

Na to vláda Borise Johnsona zareagovala ve středu odpoledne, kdy vydala padesátistránkového průvodce novými pravidly v souvislosti s bojem proti koronaviru. Doporučuje v nich například vůbec poprvé lidem nosit pokrývky obličeje v uzavřených prostorách, kde přicházejí do styku s jinými lidmi –⁠ včetně veřejné dopravy nebo v obchodech. 

Německo otevírá restaurace, hranice i přes tlak spolkových ministrů nikoliv

V Německu se otevírají restaurace. Lidé ale musí počítat s omezeným množstvím míst u stolů, nutností před každou návštěvou učinit rezervaci, povinností nosit roušky na toalety nebo nechat na sebe kontakt pro případ, že by se v daném podniku objevil koronavirus.

V zemi roste tlak na ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU), aby znovu otevřel hranice a spolková republika se vrátila k normálnímu režimu v rámci schengenského prostoru. Dnes se pro to podle německých médií vyslovilo i vedení vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Berlín zatím s hraničními kontrolami s pěticí sousedních zemí počítá do 15. května. Česka se opatření netýká.

Rychlé otevření hranic za dodržení bezpečnostních standardů na dnešní videokonferenci vedení CDU požadovalo hned několik ministerských předsedů spolkových zemí. Už o víkendu se pro věc vyslovil mimo jiné premiér nejlidnatějšího Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet či šéf vlády v západoněmeckém Sársku Tobias Hans. Stejný krok již dříve požadoval ministerský předseda severoněmeckého Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther. 

Počet nakažených i úmrtí v Německu o víkendu nadále klesal, v neděli zde přibylo 357 lidí s covidem-19.

V posledních dnech naopak roste takzvané reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden infikovaný v průměru nakazí dalších osob. Zatímco v minulém týdnu bylo už hluboko pod jednou, v neděli se dostalo na 1,13 a v pondělí mírně pokleslo na 1,07. „Kvůli nárůstu reprodukčního čísla R je nezbytné v následujících dnech velmi bedlivě pozorovat vývoj,“ upozorňuje Institut Roberta Kocha.

Slovensko nehlásí nové případy a povoluje vyvážet dezinfekci a ventilátory

Zhruba pětapůlmilionové Slovensko podobně jako v pátek nezaznamenalo žádný nový potvrzený případ ani žádná úmrtí. Tamní úřady dosud potvrdily dohromady 1457 infikovaných, z nichž 26 zemřelo a 959 se uzdravilo.

Bratislava minulý týden urychlila rušení restrikcí, které zavedla s cílem zamezit šíření koronaviru. Nadále ale zůstávají uzavřeny například školy a Slovensko neumožňuje vstup na své území ani turistům z ciziny. Státní tajemník (náměstek) slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus o víkendu řekl, že si v létě dokáže představit otevření hranic s Českem a Rakouskem. Důležitý ale podle něj bude vývoj nákazy.

Po měsíci navíc slovenská vláda ruší zákaz vývozu ochranných pomůcek, dezinfekce a plicních ventilátorů. „Výrobní kapacity ve Slovenské republice v tomto momentu disponují dostatečnou produkční a skladovací kapacitou, aby průběžně zajišťovaly vnitrostátní poptávku po určeném životně důležitém zboží a současně plnily své závazky vůči zahraničních odběratelům,“ uvedlo v materiálu ministerstvo hospodářství.

Z osobních ochranných prostředků se zákaz vývozu vztahoval na ochranné brýle, dále na štíty chránící tvář, ochranné masky, oděvy i rukavice. Vládní opatření neumožňovalo vyvážet ze země bez zvláštního povolení kabinetu ani antibakteriální mýdlo, gely a dezinfekční prostředky, jakož ani plicní ventilátory, které se vyrábějí i v zemi pod Tatrami. Jejich slovenský výrobce po propuknutí covidu-19 ohlásil, že slovenským zdravotnickým zařízením dodá do konce června dalších 300 zmíněných přístrojů.

Polsko za posledních 24 hodin evidovalo dalších 210 případů nákazy koronavirem a tři nová úmrtí. Celková bilance nakažených tak v Polsku činí 16 206, z čehož 803 lidí zemřelo. Polsko je ze zemí visegrádské čtyřky, do které kromě něj patří Slovensko, Maďarsko a Česko, koronavirem zasažené nejhůře. Z této skupiny středoevropských států je však s bezmála 38 miliony obyvatel nejlidnatější. 

Rakousko hlásí 15 786 případů nákazy. Nejvíce –⁠ téměř tři a půl tisíce –⁠ jich bylo dosud registrováno v Tyrolsku. V zemi se vyléčilo z nemoci covid-19 skoro čtrnáct tisíc lidí, mrtvých je 618. 

V bezmála desetimilionovém Maďarsku, které v pondělí ohlásilo mírný vzestup nakažených, počet potvrzených případů infekce dosáhl 3284, z čehož od propuknutí epidemie v zemi 421 lidí zemřelo a 958 se uzdravilo. Okolo 61 procent všech případů je v hlavním městě a okolí.

Evropský parlament se vloží do záchrany unijních ekonomik

Příští sedmiletý rozpočet Evropské unie a související fond pro oživení ekonomik po koronavirovém výpadku musí počítat s klimatickými závazky EU a dalšími dosavadními prioritami. Pomoc pro odvětví a regiony zasažené krizí by měla být co nejrozsáhlejší, zároveň by ale neměly přijít zkrátka studijní či vědecké programy. Požadují to poslanci Evropského parlamentu, kteří se na čtvrtečním plenárním jednání chystají přijmout usnesení k rozpočtu a fondu.

Evropská komise plánuje předložit jejich návrh během května. Komisaři odhadují, že na pokrizovou pomoc by měla EU vyhradit až dva biliony eur (56 bilionů korun). Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová v dubnu prohlásila, že by příští rozpočet mohl v zájmu investic do zasažených odvětví nabobtnat z dříve navrhovaných 1,1 procenta hrubého národního důchodu EU až ke dvěma procentům.

Hlavní slovo při vyjednávání o návrzích předložených Bruselem budou mít lídři členských zemí, jejichž pohledy na objem i rozdělení financí se zatím velmi různí a diplomaté čekají vypjaté debaty. Europarlament však bude schvalovat finální podobu rozpočtu a poslanci v posledních dnech dávají najevo, že jej nemusí odsouhlasit, pokud nebude reflektovat jejich požadavky. 

Rusko je podle TASS třetí nejzasaženější zemí světa

Ruské úřady v pondělí ohlásily dosud nejvyšší zaznamenaný denní přírůstek, za neděli se tam nákaza potvrdila u dalších 11 656 lidí. Celkem se od propuknutí pandemie v zemi nakazilo 221 344 osob.

Rusko se tak v celosvětovém měřítku stalo třetí nejhůře zasaženou zemí, uvádí podle svých propočtů agentura TASS. Vyšší počet nakažených evidují pouze Španělsko a Spojené státy.

Turecko připravilo seznam požadavků pro hotely, které chtějí přivítat turisty

Turecko chce od  konce května začít uvolňovat domácí turistiku. S postupným obnovením mezinárodních letů počítá země od června. V rozhovoru s televizí CNN Türk  to řekl tamní ministr kultury a cestovního ruchu Mehmet Ersoy.

Na hotely a restaurace se přitom podle ministra budou vztahovat přísné požadavky. Turecko proto připravilo certifikační program se 132 kritérii. Mimo jiné budou muset být splněna hygienická pravidla a pravidla vzdálenosti. Zaměstnanci také budou muset absolvovat pandemické školení. Nebudou samoobslužné bufety, ale personál bude jídlo a nápoje roznášet. 

Cestovní ruch je jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví Turecka. Ersoy uvedl, že před koronavirovou pandemií země čekala v letošním roce 58 milionů turistů. Nyní doufá, že se podaří otevřít 50 až 60 procent hotelů. V takovém případě bude podle něj možné mluvit o dobré sezoně. Pokud se podaří do příštího roku zastavit pandemii, je naděje, že by počet turistů v zemi mohl příští rok vzrůst na 63 milionů.

Téměř po dvou měsících se v pondělí v Turecku navíc otevírají nákupní centra či kadeřnictví, provozovatelé ale musí zajistit menší počet lidí v provozovnách, aby byla dodržována bezpečná vzdálenost. Restaurace a kavárny zůstávají i v nákupních centrech zavřené. V zemi je už měsíc povinné nosit roušku na místech, kde se pohybuje větší množství lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Libanonu po uvolnění roste počet nakažených

Libanonské úřady varovaly před novou vlnou epidemie nemoci covid-19, protože zaznamenaly nejvyšší nárůst nových případů za více než měsíc. V Libanonu byla v polovině března vyhlášena ochranná opatření proti šíření koronaviru, minulý týden je vláda začala uvolňovat. V zemi je potvrzeno 859 nakažených a 26 mrtvých.

Na úterek ale byla svolána bezpečnostní rada, která má jednat o možné obnově uzávěry. Ministerstvo zdravotnictví ve zhruba sedmimilionové zemi v neděli zaznamenalo 36 nových případů a dnes dalších 14.

Od minulého týdne se postupně mohou vracet do práce některé profese, v omezeném provozu mohou fungovat restaurace, kosmetické salony a stavebnictví.

V USA klesá přírůstek nových případů nákazy

V USA zemřelo v uplynulém dni s nemocí covid-19 dalších 776 lidí, je to ale nejslabší nárůst od března. Celkem ve Spojených státech evidují v souvislosti s koronavirem přes 80 tisíc úmrtí. Nemoc se od začátku pandemie potvrdila u více než 1,3 milionu lidí.

Denní bilance se několik týdnů držela mezi 1000 a 2500 mrtvými. Dosud nejvyšší zaznamenaný počet úmrtí byl v polovině dubna, kdy zemřelo přes 3100 pacientů.

Nejvíce zasaženou oblastí v zemi je nadále stát New York, kde se však situace v posledních týdnech pomalu zlepšuje.

Tamní média spekulovala, že se viceprezident Mike Pence uchýlil do izolace poté, co měla jeho tisková mluvčí Katie Millerová pozitivní test na koronavirus. Bílý dům to však dementoval. Šíření viru v prezidentském sídle však není podle televize CNN pod kontrolou, protože se přes snahu úřadů dosud nepodařilo vypátrat, od koho se Millerová nakazila. V rezidenci nejmocnějšího muže světa tak stále trvá podezření, že se zde virus šíří.

Nárůst počtu obětí koronaviru zpomalil také v sousední Kanadě. Za poslední den jich podle Reuters přibylo 100. Jedná se přitom o jeden z nejnižších přírůstků od počátku pandemie v zemi. Celkem v Kanadě evidují 67 996 nakažených a 4728 úmrtí.

Na Novém Zélandu se otevřou restaurace a další zařízení

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondělí oznámila, že od čtvrtka se v zemi znovu otevřou restaurace, kavárny, kina, obchodní centra a jiná veřejná místa včetně dětských hřišť, píše agentura Reuters.

Země tak pokračuje v rozvolňování jedněch z nejpřísnějších omezení pohybu na světě. Přísný režim platil v zemi od konce března do konce dubna. Lidé měli zůstávat doma, mohli se vydávat jen na krátké procházky v bezprostředním okolí svého bydliště. Od konce dubna už Novozélanďané mohou například na pláž nebo si koupit jídlo s sebou u výdejního okénka.

Za poslední den přibyly v zemi jen tři nové případy infikovaných. Od začátku krize se zde podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo přibližně 1500 lidí, 21 jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Brazilský deník otiskl jména obětí

Latinská Amerika aktuálně hlásí 362 tisíc potvrzených nákaz a téměř 21 tisíc úmrtí. Skoro polovina nemocných připadá Brazílii. Místní deník O Globo v pondělí uctil památku lidí, kteří v Brazílii s nákazou koronavirem zemřeli, když na titulní straně otiskl jejich jména.

Za posledních 24 hodin jsou brazilská čísla sice nižší než v předchozím týdnu, média ale upozornila, že jde o víkendovou statistiku, která se může v úterý opět zvýšit. Za neděli přibylo v Brazílii 496 úmrtí s covidem-19 a potvrdilo se 6760 nových případů nákazy.

Reálná čísla jsou však v zřejmě Brazílii vyšší, neboť země provádí málo testů, mnohem méně než řada ostatních zemí regionu. Nejvíce v oblasti testuje Peru a Chile. 

Čína hlásí nejvíc nových případů od konce dubna

Pevninská Čína v pondělí informovala o 17 nových případech nákazy koronavirem. Je to o tři více než den předtím a jde o nejvyšší počet od 28. dubna, uvedla agentura Reuters.

Sedm z nových případů bylo zaznamenáno u osob, které přicestovaly ze zahraničí, pět infikovaných pochází z Wu-chanu, kde se nákaza objevila koncem loňského roku poprvé. Nakažených bez příznaků země v neděli identifikovala 12, tedy o osm méně než v předchozím dni.

Případů koronaviru přibývá také v Jemenu. Tamní přístavní město Aden, kde přechodně sídlí mezinárodně uznávaná vláda země, úřady v pondělí označily za zamořené koronavirem poté, co tam výrazně stoupl počet potvrzených případů nákazy. Informovala o tom agentura Reuters. Jako zamořené bylo ale město označeno i kvůli dalším nemocem, které se tam začaly šířit po nedávných záplavách. 

V Jemenu, jehož zdravotní systém zdecimoval pět let trvající konflikt, se dosud potvrdilo 53 případů infekce a devět lidí s koronavirem zemřelo.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je ale počet nemocných v zemi ve skutečnosti vyšší a covid-19 se tam naplno šíří. WHO také tamní úřady vyzvala, aby transparentně o potvrzených případech informovaly, přestože země není schopna adekvátně testovat.