Počet nakažených v Rusku už třetím dnem rapidně stoupá. Moskva staví provizorní nemocnice

Události: Počet nakažených v Rusku stoupá (zdroj: ČT24)

V Rusku denní přírůstek nakažených novým typem koronaviru přes malý pokles už potřetí překročil desetitisícovou hranici. Celkově je v zemi už více než 150 tisíc infikovaných lidí. Moskva kvůli rychle přibývajícím případům staví nové provizorní nemocnice, hlavní město je totiž postižené nejvíc, připomněl polský zpravodaj v Rusku Tomasz Dawid Jedruchów.

Podle něho může být vysoký počet zaznamenaných případů důsledkem silného testování. Lékaři v zemi každý den otestují přes 100 tisíc lidí. Od vypuknutí pandemie zemřelo oficiálně dohromady 1451 infikovaných, což znamená, že Rusko má jeden z nejnižších poměrů nakažených k zemřelým.

Podle Jedruchówa ruské úřady se statistikami ohledně mrtvých účelově manipulují. „Od samého začátku se řešilo, zdali do nich byly zahrnuty všechny oběti. Například už pět nebo šest dní se ve vážném stavu údajně nachází stejný počet lidí. Nejsme si jistí, zda jsou data důvěryhodná,“ uvedl.

Zpravodaj rovněž uvedl, že ruský zdravotní systém také trápí nedostatek zdravotnických pomůcek. Vláda kvůli problémům zakázala jejich export a snaží se podpořit místní farmaceutické výrobce.

Nemocnice trápí nedostatek lůžek

Ruské nemocnice mají také problémy s malým počtem lůžek. „V Petrohradu nebo Moskvě je to udržitelné. Větší problém ale mají regiony, kde odpovídající zdravotnictví, vyjma velkých měst, takřka neexistuje,“ okomentoval situaci Jedruchów. Nákaza se podle něho přitom kumuluje především v Moskvě nebo Petrohradu. 

 Se stoupajícím počtem nakažených v Rusku je zdravotní systém v nejlidnatějších oblastech zatížený na maximum. Podle listu The Moscow Times to nejvíce platí pro záchrannou službu a sanitky.

Putin poděkoval posádkám sanitek

Během uplynulého týdne se prý posádky sanitek objevovaly opakovaně v ruských sdělovacích prostředcích, které je líčí jako „stoické hrdiny bojující proti pandemii“. Poděkování se dočkali také od prezidenta Vladimira Putina.

Jeden ze záchranářů v rozhovoru pro tiskovou agenturu RIA Novosti prohlásil: „Potřebujeme jen trochu trpělivosti a všechno bude zase v pořádku.“ Ovšem záchranáři a zdravotníci z posádek sanitek z Moskevské oblasti, s nimiž mluvili novináři listu The Moscow Times, popisovali sílící malomyslnost a pocit bezmoci ve svých řadách.

Ruští zdravotníci během koronavirové krize
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

 Podle neoficiálních lékařských údajů už na nákazu koronavirem v Rusku zemřelo devět zaměstnanců záchranné služby, píše The Moscow Times.

Co se týče vlády, ruský prezident Vladimir Putin podle Jedruchówa vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že je situace stabilizována a země je připravena uvolňovat opatření. „V nejbližších dnech se ale neplánuje žádné další jeho vystoupení, protože úřady evidují obrovský přírůstek nakažených. Putin boj s epidemií hodil na gubernátory v regionech,“ dodal polský zpravodaj.