Matovič představil vládu. Bude v ní někdejší šéf vojenského zpravodajství, disident nebo velvyslanec

Novou slovenskou vládu, kterou prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje v sobotu, budou tvořit známí politici, nové tváře i diplomat, který byl náměstkem v minulém kabinetu. Ne všichni patří do struktur vládních stran. Kabinet bude mít celkem 16 členů, což je o jednoho víc než minule. Polovinu postů obsadí hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče, které vyhrálo únorové parlamentní volby. Po třech budou mít Sme rodina a Sloboda a solidarita a dva Za ľudí.

Financím bude šéfovat relativní politický nováček Eduard Heger z OĽaNO. Sám přiznal, že o této kariéře dlouho neuvažoval. Chtěl být manažerem velké firmy a vydělávat, jak řekl. K politice ho přivedl bývalý poslanec OĽaNO Richard Vašečka, s nímž se znal z křesťanského prostředí. Heger ho pak nahradil po Matovičově boku, když Vašečka stranu opustil.

Vnitro povede Roman Mikulec, který má za sebou kariéru stíhacího pilota, zpravodajce i šéfa vojenského zpravodajství z doby vlády Ivety Radičové. Když se k moci vrátil Smer-SD Roberta Fica, zastavila policie jeho auto a našla v něm SD kartu s tajnými dokumenty. Následovala obžaloba a soud, který však po šesti letech skončil zproštěním. Mikulec tvrdí, že ho stíhali kvůli tomu, že vyšetřoval tunelování majetku vojenského zpravodajství za první Ficovy vlády.

Obranu povede Jaroslav Naď z OĽaNO, který na resortu působil v letech 2003 až 2013 v různých úřednických funkcích. Po nástupu druhé Ficovy vlády odešel a věnoval se bezpečnostní politice v rámci think-tanků. Podle webu Aktuality.sk je výrazným podporovatelem členství země v NATO a EU.

Ministrem zemědělství bude Ján Mičovský, který v roce 2010 upozornil na rozsáhlé plýtvání v Lesech Slovenské republiky, kde pracoval. V podniku musel kvůli tomu skončit. O dva roky později se stal poslancem za OĽaNO.

Z této strany je i budoucí ministr životního prostředí Ján Budaj. Někdejší disident byl během sametové revoluce v roce 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických mítincích v Bratislavě.

Koaliční partneři

Sme rodina vyslala na post ministra práce národně a křesťansky orientovaného Milana Krajniaka. Bývalý politik Kresťanskodemokratického hnutia je podle portálu Aktuality.sk ideologem své nové strany. „Liberální demokracii považuji za pokrytecký systém, který způsobuje stále větší politický, ekonomický i morální úpadek Západu,“ napsal v roce 2016. Přesto ho web neoznačuje za odpůrce členství Slovenska v euroatlantických strukturách. 

Jedním z nejzkušenějších ministrů bude na resortu hospodářství šéf SaS Richard Sulík. To je především ekonomický liberál tlačící na menší a méně paternalistický stát a co nejlepší podmínky pro podnikatele.

Diplomacii povede jeho stranický kolega Ivan Korčok, který se této profesi věnuje už třicet let. Za minulé vlády byl náměstkem ministra zahraničí. Má za sebou velvyslancké posty v Německu, při EU a naposledy v USA. Po návratu na Slovensko bude muset nastoupit do povinné karantény.

Vicepremiérkou pro regionální rozvoj bude Veronika Remišová, bývalá spojenkyně Matoviče, která loni jeho hnutí opustila, aby se spojila se stranou Za ľudí Andreje Kisky. Podle webu Aktuality.sk si během svého čtyřletého působení v parlamentu vybudovala pověst neúnavné bojovnice proti korupci.