„Je to horší než Pearl Harbor,“ řekl k pandemii Trump. Ve Francii začne od pondělí uvolňování

Americký prezident Donald Trump pandemii nemoci covid-19 označil za „nejhorší útok“, jaký kdy USA zažily. Za den zemřelo v USA přes dva tisíce nakažených. Francouzský premiér oznámil, že se od pondělí začnou uvolňovat opatření. Organizace spojených národů (OSN) varovala v souvislosti s koronavirem před hladomory. Rekordní nárůst nemocných mezitím ohlásily Brazílie a Rusko.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • OSN varovala, že by pandemie koronaviru mohla způsobit „množství hladomorů“. Vyzvala proto k navýšení pomoci v boji s nákazou pro nejzranitelnější země světa ze dvou miliard dolarů na 6,7 miliardy dolarů.
  • Počet obětí nákazy koronavirem v Evropě přesáhl 150 tisíc. Tři čtvrtiny obětí hlásí čtyři země – Británie, Itálie, Španělsko a Francie. Na celém světě zemřelo podle podle serveru Worldometer již přes 260 tisíc lidí. 
  • Americký prezident Donald Trump epidemii nemoci covid-19 označil za „nejhorší útok“, jaký kdy USA zažily.
  • Rekordní nárůst nemocných hlásí Brazílie a Rusko.
  • Island podle tamní vlády epidemii na svém území už téměř potlačil.

OSN ve čtvrtek varovala, že by pandemie koronaviru mohla způsobit „množství hladomorů“. V této souvislosti vyzvala k navýšení pomoci v boji s nákazou pro nejzranitelnější země světa ze dvou miliard na 6,7 miliardy dolarů. 

„Jestliže teď nebudeme jednat, musíme se připravit na významný nárůst počtu konfliktů, hladomoru a chudoby,“ uvedl zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Mark Lowcock.

Finance, které OSN od dárců získá, budou rozděleny mezi více než 50 zemí. Chudé státy od mezinárodní organizace dostanou například zdravotní vybavení, aby mohly testovat na přítomnost nákazy.

Trump: „Takový útok se ještě nikdy nestal“

„Je to horší než (japonský útok na) Pearl Harbor. Je to horší než (teroristické útoky na) Světové obchodní centrum. Takový útok se ještě nikdy nestal,“ prohlásil šéf Bílého domu. Šlo mu prý zabránit hned v počátcích v Číně, ale nestalo se tak. 

Později Trump upřesnil, že za nepřítele Spojených států považuje spíše pandemii nemoci covid-19 než Čínu. USA obviňují Čínu, že rozsah epidemie v počátcích tajila, což přispělo k rozšíření nemoci covid-19 dál do světa.

Velvyslanec Evropské unie v Číně Nicolas Chapuis ve čtvrtek uvedl, že rostoucí napětí v čínsko-amerických vztazích je problematické a narušuje spolupráci světových zemí v boji s koronavirem.

Za poslední den v USA  zemřelo dalších 2073 pacientů nakažených koronavirem, což je o něco méně než předchozí den. Smrtelná bilance tak nyní podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse přesáhla 73 tisíc. Celkem USA evidují více než 1,22 milionu lidí s koronavirovou infekcí. Okolo 190 tisíc z nich se už uzdravilo. 

U jednoho z Trumpových osobních asistentů byla potvrzena nákaza koronavirem. Trump měl test negativní a těší se dobrému zdraví, uvedl Bílý dům.

O podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech požádalo minulý týden dalších zhruba 3,17 milionu lidí. Počet žádostí postupně klesá, i když méně, než čekali analytici. Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už více než 33 milionů lidí. To je zhruba 22 procent obyvatel v produktivním věku. 

V Evropě má koronavirus už 150 tisíc obětí

Počet obětí nákazy koronavirem v Evropě přesáhl 150 tisíc. Tři čtvrtiny obětí hlásí čtyři země – Británie, Itálie, Španělsko a Francie, informovala agentura AFP s odvoláním na své výpočty. Na celém světě zemřelo podle podle serveru Worldometer již přes 260 tisíc lidí. 

V Německu za středu přibylo 1284 lidí nakažených koronavirem. Jedná se o vyšší nárůst než za úterý, kdy bylo hlášeno 947 nových případů. Vyplývá to z nových údajů Institutu Roberta Kocha. Celkem v Německu evidují 166 091 nakažených, z nichž  7119 lidí zemřelo.

Tamní kancléřka Angela Merkelová se ve středu s ministerskými předsedy spolkových zemí dohodla třeba na tom, že se mohou otevřít všechny obchody nebo že se dá sportovat pod širým nebem, i když zatím jen bezkontaktně. Od druhé poloviny měsíce se může na stadionech bez diváků hrát fotbalová Bundesliga.

Ve Španělsku za uplynulých 24 hodin v souvislosti s covidem-19 zemřelo 213 lidí, oproti předchozímu dni se jedná o mírný pokles. Infikovaných přibylo 1122. Na začátku týdne byly denní přírůstky obětí pod 200. Celková bilance obětí přesáhla v zemi 26 tisíc. Celkem už bylo ve Španělsku zaznamenáno 221 447 potvrzených nákaz.

V Itálii za poslední den zemřelo po nákaze koronavirem 274 lidí, což je téměř o sto méně než ve středu, kdy země zaznamenala 369 mrtvých. Celkem už země eviduje bezmála 30 000 obětí.

Ve Švédsku však počet zemřelých následkem nákazy koronavirem překročil hranici 3000, což je nejvíce ze všech severských států.

V Polsku počet potvrzených případů nákazy přesáhl 15 tisíc, země stejně jako sousední Maďarsko zaznamenala mírný nárůst denního počtu infikovaných.

V Bělorusku počet potvrzených případů přesáhl 20 tisíc

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Bělorusku překročil 20 tisíc, informovala ve čtvrtek místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Na Ukrajině, která má přibližně čtyřikrát více obyvatel, úřady hlásí 13 691 potvrzených případů. Bělorusko ale podle dostupných údajů provedlo více testů než sousední země (229 466 ku 151 569).

V Bělorusku během uplynulých 24 hodin přibylo 913 nových případů nákazy, čímž celkový počet infikovaných dosáhl 20 168. Od začátku epidemie v zemi s přibližně 9,5 milionu obyvatel zemřelo 116 nakažených, z toho čtyři během uplynulých 24 hodin.

Ukrajina dosud zaznamenala 340 úmrtí s covidem-19. Během uplynulých 24 hodin přibylo 507 infikovaných a 13 úmrtí.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, na rozdíl od svého ruského protějšku Vladimira Putina, odmítl kvůli koronaviru zrušit tradiční vojenskou přehlídku na počest vítězství nad nacistickým Německem. Do Minsku na 9. května pozval prezidenty ostatních postsovětských republik, jakož i ruské zákonodárce. Ale připustil, že nejspíše nepřijedou kvůli vlastním zákazům a omezením.

Británie hlásí přes 530 nových úmrtí

Události: Koronavirus v Británii (zdroj: ČT24)

Počet úmrtí oficiálně spojovaných s nemocí covid-19 v Británii vzrostl na 30 615 po nahlášení dalších 539 případů během 24 hodin. Čtvrteční denní bilance je nižší než v úterý a ve středu, ještě výrazněji pak poklesla oproti minulému čtvrtku, kdy bylo hlášeno 674 nových obětí. Čerstvé informace oznámil na pravidelné vládní tiskové konferenci britský ministr zahraničí Dominic Raab.

V březnu si vládní vědci určili jako dobrý výsledek pandemie, pokud statistika bude pod 20 tisíc mrtvých. Nově zveřejněné dokumenty ukazují, že 3. března experti radili vládě, aby odrazovala veřejnost od podávání rukou a objetí. Premiér Johnson to ve stejný den ignoroval.

Personál v nemocnicích a pečovatelských ústavech dál trpí nedostatkem ochranných pomůcek. Například v hangáru zůstalo 400 tisíc plášťů, které z Turecka dopravilo urgentně královské letectvo. Nesplňují britské standardy. Jako nepoužitelné se ukázaly i miliony testů objednaných z Číny. Britští vědci v březnu přerušili testování a mluvili o kolektivní imunitě. 

Britský tisk si klade otázku, proč v den, kdy se uzavírala nejen česká metropole Praha, tak britská vláda umožnila pořádání masových akcí - jako dostihů,koncertů nebo fotbalových zápasů. Děti dál chodily do školy s tím, že by doma jen nakazily své prarodiče. 

Philippe: Od pondělí začneme rozvolňovat

Oficiální francouzská bilance obětí covidu-19 za den stoupla z 25 809 úmrtí na 25 987, což znamená menší nárůst než v předchozích třech dnech. Denní přírůstek se zároveň potřetí v tomto měsíci dostal pod hranici 200 mrtvých, čímž se potvrzuje sestupný trend zahájený ve druhém dubnovém týdnu. Opět výrazně klesl počet pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče, je jich poprvé od 25. března méně než 3000. Celkem úřady evidují bezmála 26 tisíc obětí nákazy.

Nová čísla francouzského ministerstva zdravotnictví potvrzují slova o pozitivním vývoji, kterými premiér Édouard Philippe zahajoval čtvrteční projev o uvolňování opatření zavedených v boji proti koronaviru. Od pondělka budou moci lidé ve Francii volně vycházet na ulici, pro děti se opět otevřou mateřské a základní školy a provoz obnoví některé dočasně uzavřené podniky.

Události: Koronavirus ve Francii (zdroj: ČT24)

Vrchol epidemie zažívala země na začátku dubna, kdy bylo ve vážném stavu hospitalizováno na sedm tisíc lidí s covidem-19. Ve čtvrtek vláda hlásila 2961 nemocných na JIP, což je oproti středeční statistice pokles o 186 případů. Celkem zůstávalo v nemocniční péči 23 208 lidí, přičemž tento údaj dosáhl maxima 14. dubna a od té doby neustále klesá.

Bilance úmrtí připisovaných nemoci z koronaviru narostla o 178 poté, co nemocnice za den nahlásily 149 obětí a domovy důchodců dalších 29. Z covidu-19 se naopak po hospitalizaci uzdravilo už více než 55 tisíc lidí, uvádí deník Le Monde. Nákaza koronavirem podle oficiálních údajů postihla přes 170 tisíc obyvatel Francie.

Zemi pak znepokojuje nesoulad mezi dvěma nejdůležitějšími politiky země. Zatímco premiér Philippe je opatrný a často upozorňuje na případné potíže při uvolňování protikoronavirových opatření, prezident chce postupovat rychleji. „Je důležité rozhodnout o tom, kdy všechno spustíme a za jakých opatření,“ řekl Macron. 

Premiér Philippe potvrdil uvolňování omezení počínaje pondělkem, a to po celé zemi. V červnu už se ale bude postupovat podle lokálního vývoje. Omezení pohybu obyvatel přestanou platit i v pařížském regionu Île-de-France, ačkoli zde pacienti s koronavirem přibývají výrazně rychleji než v jiných částech země. Povinnou izolaci prý nebudou mít nařízenou ani zranitelné skupiny, vláda jim ovšem doporučuje v této karanténě pokračovat. 

Prezident Emmanuel Macron byl nucen v důsledku epidemie pozastavit řadu reformních kroků, hledá cesty, jak nastartovat ekonomiku a je si vědom možného sociálního napětí v budoucnu, neboť situace řady lidí se výrazně zhoršila.

Plány Macrona výrazně zbrzdilo hnutí žlutých vest, protesty proti vyšším cenám benzinu nakonec přerostly v rozsáhlé a často násilné manifestace. Od prezidenta se také odvrátila část mladých lidí, kteří ho volili - i proto, že jeho chování na veřejnosti se jim často zdá arogantní.

„Strhli jsme portrét prezidenta Emmanuela Macrona. Prázdné místo má symbolizovat, jak prázdná je jeho politika,“ řekla Cécile Marchandová z  organizace Přátelé země.

Prezidenta poškodila i aféra s jeho bývalým bodyguardem Alexandrem Benallou. Lepší pověst si Macron udržuje v zahraničí - snaží se profilovat jako vůdčí tvář Evropské unie a rovnocenný partner amerického prezidenta Donalda Trumpa. Přes všechny potíže se mu ale v řadách domácí opozice zatím žádný výrazný protikandidát nerýsuje.

Slovensko druhý den v uvolněném režimu

Události: Koronavirus na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slováci zažívají druhý den uvolněný režim - podobný tomu, který Česko čeká od pondělí. Otevřené jsou třeba zahrádky restaurací nebo kadeřnictví. Stále ale platí řada omezení - ke stolu si venku nemůžou sednout větší skupiny lidí, návštěvu kadeřnictví je třeba předem objednat. Premiér slíbil i přísnější kontroly.

Slovensko také prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem o dalších 20 dnů, tedy do 27. května. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Bratislava kvůli koronaviru sice zhruba od poloviny března neumožňuje vstup cizincům do země, výjimka se vztahuje například na řidiče kamionů či na pendlery.  

Prodloužení mimořádných opatření na hranicích zároveň znamená, že na Slovensko lze vstoupit jen přes vybrané přechody. Například na hranicích s Českem bude nadále otevřeno deset přechodů.

Kontroly na hranicích využívá Slovensko i k tomu, aby pod dohledem policie zajistilo přepravu do státní karantény pro ty lidi, kteří se vracejí do země.

Ve středu se počet potvrzených nových případů nákazy na Slovensku oproti předchozímu dni zdvojnásobil na 16 infikovaných. Jeden pacient s koronavirem zemřel. Celkem země eviduje 1445 potvrzených nákaz a 26 úmrtí.  

Island podle vlády epidemii téměř potlačil

Island na svém území koronavirus už téměř potlačil, 97 procent nakažených se už uzdravilo a v zemi od minulého týdne přibyli jen dva nemocní. Podle agentury Reuters o tom informovala tamní vláda. 

První potvrzený případ nákazy koronavirem na Islandu, který má zhruba 360 tisíc obyvatel,  zaznamenali začátkem března. V zemi pak byla ve snaze zabránit šíření infekce vyhlášena různá opatření. Úřady zavřely školy, zakázaly velká shromáždění a zavedly strategii pečlivého testování a dohledávání potenciálně nakažených. Díky tomu se šíření nemoci zpomalilo a v polovině dubna mohly být restrikce částečně uvolněny.

V zemi testy nákazu koronavirem prokázaly celkem u 1799 lidí, deset z nich zemřelo.

Srbští zákonodárci ukončili stav nouze

Srbský parlament ve středu pozdě večer odhlasoval ukončení stavu nouze, který byl v zemi vyhlášen 15. března. Řada preventivních opatření, jako dodržování odstupu mezi lidmi či nošení roušek na určitých místech, ale nadále zůstává v platnosti, informovala média.

V Srbsku ministerstvo zdravotnictví aktuálně eviduje 9791 potvrzených případů, 203 lidí zemřelo.

Brazílie hlásí rekordní nárůst, nakazil se i Bolsonarův mluvčí

V Brazílii dalším dnem po sobě rekordně přibylo lidí nakažených koronavirem i těch, kteří na něj zemřeli. Ministerstvo zdravotnictví ve středu místního času podle agentury Reuters uvedlo, že počet infikovaných se za poslední den zvýšil o 10 503 na celkových 125 218. Nově zemřelo 615 lidí, dohromady jde o 8536 osob. 

Tamní  Senát ve středu schválil záchranný balík v hodnotě 60 miliard reálů (263,5 miliardy korun) na podporu jednotlivých států a měst, které se kvůli pandemii  potýkají se zvýšenými výdaji na sociální dávky a výpadky příjmů. Zákon musí schválit prezident Jair Bolsonaro.

Koronavirem se nakazil i jeho mluvčí Otávio Rego Barros. Podle informací své kanceláře je v domácí izolaci a neprojevují se u něj žádné symptomy.

Moskva už má podle svého starosty víc případů než New York

Další rekordní nárůst nových infekcí zaznamenalo také Rusko. Za středu jich tam přibylo více než jedenáct tisíc, a potvrzených nákaz je tak v zemi už bezmála 180 tisíc. Počet úmrtí pacientů s koronavirem zůstal další den v řadě pod hranicí jedné stovky. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil krizový štáb.

Na středečním přírůstku nakažených se hlavní měrou dál podílí Moskva, která je epidemií daleko nejvíce zasaženou oblastí Ruské federace. V ruské metropoli ve středu přibylo 6703 pozitivně testovaných a celkově jich je 92 676.

Podle moskevského starosty Sergeje Sobjanina je ale nakažených v jeho městě ve skutečnosti mnohem více. „Podle screeningů jsou jich kolem dvou až dvou a půl procenta ze všech obyvatel Moskvy. Přepočítáno na čísla je to okolo 300 tisíc lidí,“ řekl Sobjanin televiznímu kanálu Rossija-24. Dodal, že Moskva už registruje víc infikovaných než New York.

Bahrajn otevírá obchody a průmyslové podniky

V Bahrajnu se od čtvrtka mohou otevřít obchody a většina průmyslových podniků. Restaurace své prostory ale zákazníkům stále zpřístupnit nesmějí. Zákazníci a prodavači tam musí nosit roušky, povinné je také dodržování rozestupů na veřejnosti. Kina, sportoviště a kadeřnictví zůstanou zavřené.

V malém ostrovním státě se nákaza koronavirem potvrdila u 3720 lidí a osm jich zemřelo. Ve všech arabských státech Zálivu se koronavirus potvrdil u více než 76 tisíc lidí a mrtvých je přes 420.

Pevninská Čína za středu, stejně jako tomu bylo v úterý, hlásí dva případy nákazy koronavirem. Jak informuje agentura Reuters s odvoláním na tamní zdravotnické úřady, přicestovali oba nemocní do země ze zámoří. Stejně jako v předchozích dnech ani ve středu nikdo s covidem-19 v Číně nezemřel.

Úřady evidují také šest dalších lidí, kteří sice koronavirovou infekci mají, její příznaky se u nich však neprojevily. Za úterý takových případů bylo dvacet.

Afrika má podle Reuters závažný nedostatek lůžek a ventilátorů

 V Africe připadá v době přibývajících případů onemocnění covid-19 na 100 tisíc lidí méně než jedno lůžko na jednotce intenzivní péče a jen jeden plicní ventilátor. S odkazem na výsledek průzkumu provedeného na celém kontinentě o tom informovala agentura Reuters.

Na světadíle, kde žije 1,3 miliardy lidí, se nákaza koronavirem zatím prokázala u 51 tisíc lidí a zemřelo tam přes 2 tisíce pacientů. Poměrně nízký údaj o nakažených může být ale výsledkem nedostatečného testování, připomíná Reuters.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se domnívá, že by se Afrika mohla stát příštím ohniskem nákazy. Podle odhadů Hospodářské komise OSN pro Afriku (UNECA) by se mohlo letos na kontinentě nakazit 123 milionů lidí a zemřít až 300 tisíc Afričanů.