Austrálie bude testovat odpadní vody. Zjistí z nich, kolik lidí má koronavirus

Austrálie plánuje rozsáhlé testování odpadních vod na přítomnost koronaviru. Analýza by měla pomoci vytipovat oblasti, kde je nákaza nejrozšířenější. Autoři projektu při tom chtějí využít již existující monitorování kanalizace, které slouží k odhalování konzumace drog v australských městech a které zahrnuje 57 procent populace.

Australští experti uvedli, že monitorovací systém by měl začít fungovat během několika následujících týdnů. Stanovením problémových oblastí by měl pomoci vládě postupně uvolňovat nynější plošné omezení pohybu občanů.

Vědci z vládního výzkumného ústavu CSIRO a z Queenslandské univerzity už testování odpadních vod vyzkoušeli ve dvou čističkách ve státě Queensland a zbytky koronaviru tam objevili.

„Pokud se podobná metoda použije ve větším měřítku, bude možné určit v dané geografické oblasti přibližný počet lidí, kteří jsou koronavirem infikováni, bez nutnosti testování jednotlivců,“ uvedl CSIRO.

Austrálie kvůli obavám z šíření koronaviru uzavřela restaurace, bary a obchody kromě těch, které prodávají nejnutnější zboží. Dovoleno není shromažďování více než dvou lidí a za porušení nařízení hrozí pokuty i vězení.

Díky přísným karanténním opatřením se podařilo výrazně snížit denní přírůstek nakažených. Celkem byl v zemi COVID-19 zjištěn u 6500 lidí, 63 pacientů mu podlehlo. Premiér Scott Morrison oznámil, že opatření zůstanou v platnosti ještě nejméně měsíc.

Poklad v odpadních vodách

Virus SARS-CoV-2 se podle vědců z těla vylučuje stolicí i různými sekrety. Testování odpadních vod provedli již dříve také například ve Spojených státech či v Nizozemsku, upozornil už na začátku dubna odborný časopis Nature. Podle něj má sledování odpadních vod velký smysl. Jedno zařízení totiž zachycuje vodu od přibližně milionu lidí, uvedl pro Nature nizozemský mikrobiolog Gertjan Medema. Sledování stavu tak velkého množství obyvatelstva by mohlo být podle něj mnohem účinnější než řada plošných testů. 

Odhalí se tak zejména množství osob s lehkými a mírnými příznaky, které by normálně pozornosti lékařů unikly. „Zdravotníci vidí jen vrcholek ledovce,“ dodal mikrobiolog.