Turecké hotely si chtějí zahraniční turisty získat certifikátem bezpečnosti. Ani tak se propadům nevyhnou

Události: Turecko se připravuje na návrat zahraničních turistů (zdroj: ČT24)

Turecko se chce cizincům otevřít v polovině června. Příští týden začne certifikovat hotely a podniky, které splní řadu hygienických a bezpečnostních nařízení. O podmínkách oživení turistického sektoru jedná Ankara s vládami sedmi desítek zemí světa včetně Česka.

Turecké hotely čeká výjimečná sezona. Do výbavy nově zařazují roušky, teploměry nebo skenery tělesné teploty. Získat speciální certifikát znamená splnit desítky podmínek. „Všechna hygienická a bezpečnostní opatření platí hoteliéři ze svého,“ ujišťuje majitel hotelového resortu v Antalyi Ali Kizildag.

Certifikát zdravého turismu není povinný. Hoteliérům má zajistit výhodu před konkurencí a turisty zase přesvědčit, že daná destinace je i v pandemii bezpečná. „Pokud se situace normalizuje v září, čekáme letos propad příjmů o 60 procent,“ nastiňuje nelehké vyhlídky svého resortu Kizildag.

Do Turecka s testem

Lidé cestující do Turecka se zřejmě neobejdou bez testů na koronavirus. Ať už si je nechají udělat doma před odjezdem, nebo až po příletu do Turecka. „Zřizujeme testovací centra na největších letištích. Testováni budou lidé, kteří nebudou mít vlastní test starý maximálně 72 hodin,“ potvrzuje ministr kultury a turismu Mehmet Ersoy.

Co se počtu návštěvníků a výše obratu týče, byl loňský rok pro turistický sektor v Turecku rekordní. Ztichlá města a prázdné pláže ale dávají tušit, že rekordy bude lámat i letošní rok – ovšem ty negativní.

Místní asociace cestovních kanceláří předvídá propad nejméně o šedesát procent. Více turistů ze zahraničí čeká až koncem léta, hlavně v letoviscích. „Zájezdy za kulturou budou na restart potřebovat dva až tři měsíce. Pro kanceláře, které se věnují firemním zájezdům, je bohužel ztracený celý rok,“ říká Nalan Yesilyurt z asociace.

Turismus v Turecku se z krizí minulé dekády dokázal otřepat. Lidé z branže se ale shodují, že na startu té nové nebude nic jako dřív.