Náměstek ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance. Řešili sporné nemovitosti Rusů v Česku

Události: Prověřování ruských majetků (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si v úterý dopoledne předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem schůzky měly být pochybnosti ohledně užívání ruských nemovitostí v Česku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu, místní pravidla a zákony. Některé budovy například využívá ke komerčním účelům a neodvádí z nich daně. Zatímco ruská strana hovoří o potřebě jednat, Lipavský podotkl, že o dodržování zákonů se nevyjednává.

„Diplomatické mise musí na území cizího státu respektovat nejen Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích, ale i pravidla a zákony hostitelské země. Rusko nedělá nic z toho a nerespektuje právní stát,“ zdůvodnil předvolání ruského velvyslance na webových stránkách ministr Lipavský.

Dvořák velvyslance vyzval, aby Rusko při nakládání se svými nemovitostmi neporušovalo bilaterální smlouvy a právní řád země.

„Předvolali jsme pana velvyslance k předání nóty, v ní jsme ho upozornili na to, že máme podezření, že se ruská ambasáda pokouší s některými majetky nakládat v rozporu s naším právním řádem,“ uvedl Dvořák. Jde například o 240 bytů v Praze 6 a 7. Rusko je dál pronajímá lidem, kteří nejsou diplomaté. Z pronájmu bytů ani dalších nemovitostí bez diplomatické ochrany tak neplatí v Česku daně.

 „Nemůžeme souhlasit s takovými tvrzeními,“ uvedla ambasáda. Problematika užívání ruských nemovitostí v Česku a českých v Rusku má podle velvyslanectví oboustranný a komplexní charakter a vede se o ní dlouhodobě odborný dialog. Podle ambasády ruská strana navrhla v lednu uspořádání dalšího kola konzultací, Praha na návrh nereagovala.

„Bylo by namístě se zdržet politizace a medializace této sféry našich vzájemných vztahů a vrátit se k osvědčenému vyjednávacímu procesu,“ dodalo velvyslanectví na Facebooku.

Rusko by se chtělo „vrátit k osvědčenému vyjednávacímu procesu“, ministr Lipavský však dal najevo, že v tomto případě není o čem jednat. Podotkl, že o tom, zda se budou dodržovat Vídeňská úmluva a české zákony, se nevyjednává. Předvolání velvyslance není jednáním, poznamenalo ministerstvo.

Česko dohání dluh

„Trošku doháníme dluh za minulá období, kdy český stát nebyl dostatečně důsledný v postupu vůči Ruské federaci, a výsledkem je právě ta dnešní komunikace vůči Rusku,“ podotkl Lipavský.

Šéf resortu už dříve vytvořil pracovní skupinu, která se má zabývat nápravou majetkoprávních vztahů k nemovitostem užívaným Ruskem v České republice. U několika budov ministerstvo pochybuje o tom, že stále slouží k diplomatické činnosti.

Jednou z probíraných nemovitostí je také budova ruské školy v pražské Bubenči. Praha prostřednictvím rozhodnutí zastupitelstva dříve vyzvala vládu, aby připravila zákon, podle kterého bude možné omezit vlastnictví Ruska k budově. Ministr Lipavský ale reagoval s tím, že ruská škola je s Českem provázaná mezinárodními smlouvami a je stále nutné dodržovat ústavní pořádek České republiky. 

Nejvíce budov má Ruská federace právě v Praze 6, většina nemovitostí ale stojí na pozemcích Česka, za které Rusko neplatí žádný nájem. Právě to je jedna z věcí, které chce ministerstvo zahraničí změnit. Některé komplexy mají navíc vlastní ochranku. 

„Víme, že v některých domech ruská strana provozovala například načerno pekárny nebo sauny, a víme, že jsou nemovitosti užívané v rozporu s kolaudačním stavem,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). 

Rusko se navíc podle informací ČT některé pozemky ve vlastnictví Česka pod svými nemovitostmi pokusilo nedávno zatížit věcnými břemeny. Velvyslanectví však výtky, že by s majetkem zacházelo protiprávně, odmítlo.

Posledním případem sporného majetku je podle České televize sankcionovaný ruský poslanec a exprimátor Moskvy Vladimir Resin, který v Praze koupil dva byty až po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jeho majetek nyní prověřuje Finanční analytický úřad.