Praha hledá způsob, jak vyvlastnit ruské nemovitosti

Události: Ruský majetek v Praze 6 (zdroj: ČT24)

Pražští politici hledají způsob, jak vyvlastnit ruský majetek. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) jde o nemovitosti, které nejsou pod diplomatickou ochranou. Jsou to tři desítky budov včetně zhruba dvou set padesáti bytů, které ruský stát dál pronajímá. Podle některých poslanců by mohl tento majetek sloužit pro obnovu Ukrajiny.

V Praze 6 a 7 je v majetku Ruska na českých pozemcích 240 bytů. Federace je získala v roce 1968. Většinu nájemníků netvoří diplomaté, Rusko byty nadále pronajímá. Nájemné se hradí hotově v budově označené jako Federální podnik Kanceláře prezidenta Ruské federace.

„Určitě bude na místě získat ty budovy do veřejného vlastnictví pro plnění veřejných účelů,“ uvedl Kolář. Praha 6 o tom jedná s ministerstvem zahraničí. Nájemníci – většinou Rusové – chtějí v bytech zůstat. Zejména kvůli nízkému nájmu.

Některé objekty v majetku podle radnice fungují v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. „Budova, kterou ruská komunita využívá jako modlitebnu, byla kolaudovaná jako autosalon, autoservis,“ sdělil Kolář.

Speciální zákon

Situaci chtějí řešit i poslanci. Hledají způsob, jak majetek získat pro Česko v souladu s mezinárodním právem. Možností je i speciální zákon. „Myslím si, že když oni (Rusové) vedou agresivní válku, tak my bychom měli řešit, jestli se například část toho majetku nepřevede do nějakého fondu – že by byl v budoucnu využit k obnově ukrajinské infrastruktury,“ navrhl předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

„Možná daleko reálnější je, když dokážeme kvantifikovat škody za Vrbětice a případně ten majetek započítat za škodu, která byla způsobena výbuchem,“ řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Radní také zvažují možnost vyvlastnění budovy bývalé ruské školy v Bubenči, kam chtějí umístit děti ukrajinských uprchlíků. Definitivně se rozhodne po konzultaci s resortem zahraničí. Budova je prázdná od odhalení aféry Vrbětice, kdy v rámci vyhoštění diplomatů musela opustit Česko také většina učitelů.