TÉMA

Ruský majetek

Stát nemá k odhalování ruského majetku v Česku dostatečné kapacity, upozorňuje redaktor Hynek

Na konci dubna ministerstvo financí informovalo, že v Česku se podařilo zabavit ruský majetek v celkové hodnotě přibližně jedné miliardy korun. Reportér ČT Jiří Hynek, který se této problematice věnuje již dvě dekády, ale upozorňuje, že jde pouze o zlomek skutečně investovaného objemu peněz. Podle Jiřího Skuhrovce z Datlab Institutu je k odhalování ruského majetku v Česku potřeba „spousta datové alchymie“.
25. 11. 2022|

Na ruských nemovitostech v Česku nebude věcné břemeno, kancelář návrh stáhla

Pobočka ruské prezidentské kanceláře v Česku ustoupila a stáhla návrh na zřízení věcného břemene ke svým nemovitostem v Praze a okolí. To by znemožnilo jejich převod, a zatížilo tak i pozemky českého státu. Krok Ruska v minulosti ostře kritizovalo ministerstvo zahraničí.
26. 9. 2022|

Praha hledá způsob, jak vyvlastnit ruské nemovitosti

Pražští politici hledají způsob, jak vyvlastnit ruský majetek. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) jde o nemovitosti, které nejsou pod diplomatickou ochranou. Jsou to tři desítky budov včetně zhruba dvou set padesáti bytů, které ruský stát dál pronajímá. Podle některých poslanců by mohl tento majetek sloužit pro obnovu Ukrajiny.
7. 5. 2022|

Úřady zkoumají, zda zařadit ruského bankéře Popova na sankční seznam

Tajné služby a Finanční analytický úřad se v rámci sankcí podle informací České televize zajímají o majetek ruského bankéře Romana Popova. Ten má blízko k prominetům Putinova režimu a v Česku ho policie obvinila v kauze nevýhodného nákupu dluhopisů se škodou téměř jeden a půl miliardy korun. Popov v tuto chvíli není na evropském ani českém sankčním seznamu. Úředníci ale zkoumají, zda ho tam nezařadit.
5. 4. 2022|