Na ruských nemovitostech v Česku nebude věcné břemeno, kancelář návrh stáhla

Události: Nemovitosti Ruské federace v Česku (zdroj: ČT24)

Pobočka ruské prezidentské kanceláře v Česku ustoupila a stáhla návrh na zřízení věcného břemene ke svým nemovitostem v Praze a okolí. To by znemožnilo jejich převod, a zatížilo tak i pozemky českého státu. Krok Ruska v minulosti ostře kritizovalo ministerstvo zahraničí.

Putinova prezidentská kancelář už v červnu podala katastrálnímu úřadu návrh, aby řadu lukrativních ruských nemovitostí v Praze 6 a v Jevanech na pozemcích českého státu zatížil věcným břemenem.

„To byl prapodivný nevypočitatelný jednostranný krok. Můžeme jen spekulovat, co bylo jeho cílem, ale rozhodně to nebyla snaha se s námi dohodnout,“ okomentoval náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN).

Česko by zřízením věcného břemene ve prospěch Ruska mohlo ztratit kontrolu nad svými pozemky. Podle některých právníků by bylo věcné břemeno i pojistkou proti případnému vyvlastnění. Katastrální úřad nyní řízení zastavil. „Důvodem pro zastavení řízení bylo zpětvzetí návrhu na vklad,“ sdělila ředitelka katastrálního úřadu v Praze Jana Király. 

Šéf federálního podniku kanceláře ruského prezidenta Michail Saruchanov sídlí v Praze v  bytovém komplexu ve vlastnictví Ruska. Od počátku se ke kauze odmítá vyjadřovat. Rusko většinu svých objektů dlouhodobě komerčně pronajímá. S diplomatickými budovami se však podle mezinárodního práva takto nakládat nesmí. Česko nyní chce, aby Rusové příjem z pronájmů danili.