Rusko se snaží vyhnout převodu majetků v Česku, na nemovitosti chce uvalit věcné břemeno

Události: Rusko a české nemovitosti (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí minulý týden odeslalo ruské ambasádě v Praze další protestní nótu, která se znovu týká nakládání s nemovitostmi v Česku. Jak zjistila Česká televize, Rusko chce zatížit některé své nemovitosti věcnými břemeny ve prospěch Kanceláře prezidenta Ruské federace a znemožnit tím jejich převod. Jde celkem o šestnáct budov, z nichž většina stojí na pozemcích českého státu.

Prezidentská kancelář Vladimira Putina už v červnu podala katastrálnímu úřadu návrh, aby řadu z lukrativních ruských nemovitostí v Česku zatížil věcným břemenem. „O krocích ruské strany víme, v tuto chvíli ale nebudeme komentovat žádné další detaily. Můžeme ale říct, že spolu s dalšími institucemi činíme veškeré kroky k ochraně českého majetku,“ naznačila v reakci mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. 

Rusko chce uvalit věcná břemena na patnáct nemovitostí v Praze a jednu v Jevanech. Jde i o domy, které si pronajímá bývalý komunistický vojenský velitel Zdeněk Zbytek. Rusko označovalo budovy jako součást diplomatického zastoupení. Takové objekty přitom nebylo možné dál pronajímat. 

Věcnými břemeny chce Rusko zatížit i budovy se zhruba dvěma sty byty v Praze 6 a 7. Ty také dál pronajímá. Peníze za nájem podle nájemníků vybírá v hotovosti pobočka ruské prezidentské kanceláře. 

Návrh na zřízení břemene ve prospěch ruské prezidentské kanceláře eviduje katastrální úřad i u budovy v Praze, kterou Rusové označují jako pravoslavný chrám. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) tak ale budova není oficiálně nahlášena. „Rusové nebo ruská komunita ji využívá jako modlitebnu, ale byla kolaudovaná jako autosalon, autoservis,“ upřesnil starosta v červnu. 

Zřízení věcného břemene by Česku ztížilo možnost se k nemovitostem dostat nebo vybírat nájem za užívání pozemků, které jsou ve vlastnictví státu. „Upozorňujeme ruskou stranu, aby striktně dodržovala mezinárodněprávní závazky a také hlavně český právní řád. Naposledy jsme tak učinili prostřednictvím diplomatické nóty tento týden,“ apelovala mluvčí ministerstva Lenka Do. 

Pobočka Putinovy kanceláře v Česku se k případu dlouhodobě odmítá vyjadřovat. Už v minulosti ruské velvyslanectví odmítlo, že by v souvislosti s nemovitostmi dělalo něco protizákonného. Na diplomatické nóty ale oficiálně neodpovědělo. O tom, zda Rusko s návrhem na zřízení institutu věcného břemene uspěje, rozhodne katastrální úřad. Řízení je neveřejné.