TÉMA

Majetky

FAÚ prověřuje majetek ruského zbrojaře Obnosova. Jeho jméno chybí na unijním sankčním seznamu

České úřady prověřují majetek ruského zbrojaře a poradce Vladimira Putina Borise Obnosova, jehož holding vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině. Informoval o tom protikorupční fond Alexeje Navalného. Zbrojařova rodina vlastní v Praze nemovitosti za desítky milionů korun. Zatímco holding je na sankčním seznamu Evropské unie, jeho vedení tam chybí.
21. 5. 2023|

V Česku žijí rodiče ruského ministra školství. Majetky, které nakoupili v 90. letech, prověřují české úřady

České úřady prověřují další nemovitosti kvůli vazbám na lidi blízké režimu Vladimira Putina. Jsou mezi nimi i karlovarské byty rodiny ruského ministra školství Sergeje Kravcova, který mimo jiné nařizuje školám, aby hájily ruskou agresi proti Ukrajině. V jednom z karlovarských bytů bydlí jeho rodiče.
6. 2. 2023|

Proti ruským plánům na uvalení věcných břemen u českých pozemků bojuje FAÚ i česká diplomacie

Finanční analytický úřad a ministerstvo zahraničí vstoupily do řízení, ve kterých se kancelář prezidenta Vladimira Putina pokouší věcným břemenem ztížit další převody celkem šestnácti objektů, které v Česku Rusko užívá. Většina z nich totiž stojí na pozemcích českého státu.
2. 8. 2022|

Rusko se snaží vyhnout převodu majetků v Česku, na nemovitosti chce uvalit věcné břemeno

Ministerstvo zahraničí minulý týden odeslalo ruské ambasádě v Praze další protestní nótu, která se znovu týká nakládání s nemovitostmi v Česku. Jak zjistila Česká televize, Rusko chce zatížit některé své nemovitosti věcnými břemeny ve prospěch Kanceláře prezidenta Ruské federace a znemožnit tím jejich převod. Jde celkem o šestnáct budov, z nichž většina stojí na pozemcích českého státu.
17. 7. 2022|

Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.
7. 4. 2022|