Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Události: Ministerstvo spravedlnosti připravuje zákon proti praní peněz (zdroj: ČT24)

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.

Podnikatel Kacyv, kterého prokuratury USA, Izraele a Moldavska vyšetřovaly kvůli praní špinavých peněz, k tomu podle amerických detektivů využíval účty čtyř bank a jedné firmy v Česku. Firma Rich Continent si založila virtuální sídlo v pražských Pitkovicích v domě ruských podnikatelů, kteří se zabývají účetnictvím.

Americké ministertvo spravedlnosti zjistilo, že Kacyv využíval také systém bílých koní, kteří mu firmy zakládali, což je také případ českého podniku. Kacyv pak legalizované peníze podle Američanů investoval například do luxusních bytů na Manhattanu.

„Česká republika je atraktivním finančním systémem, přes který se perou peníze vytunelované z ruského státního rozpočtu,“ míní novinářka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz. 

Zákon proti praní špinavých peněz

Podle policie se pro praní špinavých peněz často využívají zejména společnosti s virtuálními sídly. Jen pod zmíněnou firmou v Pitkovicích je jich zhruba dvacet. Finanční analytický úřad (FAÚ) v současnosti podle informací České televize prověřuje asi tři desítky firem, které měly v Česku vitruální sídla a jsou podezřelé z napojení na oligarchy.

Proti takzvaným průtokovým účtům chce nyní zasáhnout i stát, zatím to ale zákony neumožňují a prostředky je možné zablokovat jen dočasně. „Pokud neprokážeme takzvanou zdrojovou trestnou činnost, tak samozřejmě po nějakém období prověřování nám nezbyde nic jiného, než ty peníze uvolnit,“ vysvětluje ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. 

Ministerstvo spravedlnosti i FAÚ navrhuje, aby měli nově majitelé účtů sami povinnost prokázat původ peněz. „Ministerstvo připraví nějaký sytém řešení a dá vládě několik variant. Ta si z nich vybere a připraví legislativní opatření,“ upřesnil mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.