TÉMA

Účty

Za pokus o nabourání do tisíců bankovních účtů padla obžaloba. Dvojici hrozí 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval dva muže, kteří se podle policie pokusili pomocí SMS a e-mailových zpráv nabourat do účtů tisíců klientů české a řecké banky. Případem se na začátku května začne zabývat Krajský soud v Ostravě. České televizi to potvrdila jeho mluvčí Vilemína Hana Ondrušová. Dvojici hrozí až 12 let vězení.
19. 4. 2023|

Zvýšení úrokových sazeb zdraží úvěry. Lidé mají nyní větší zájem o investice

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvedla úrokové sazby, což se kromě hypoték projeví i v ceně dalších úvěrů, které zdražením reagovaly už na předchozí kroky ČNB. Suma, kterou mají lidi půjčenou, se blíží dvěma bilionům a je větší než jeden státní rozpočet. Lidé také nyní stále častěji řeší spořicí účty a především investice. Podle některých analytiků jde navíc, s ohledem na inflaci, o výhodnější cestu. Menší banky se vyššími úroky na spořicích účtech snaží přilákat nové klienty.
6. 5. 2022|

Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.
7. 4. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Afghánci mažou ze strachu z Talibanu své účty na sociálních sítích, upozornila BBC

Vlivní afghánští uživatelé sociálních sítí, kteří byli v minulosti kritičtí k Talibanu, mažou z internetu své fotografie i tweety či celé účty na sociálních platformách. Činí tak ze strachu, že by se na ně mohlo zaměřit islamistické hnutí, které v polovině srpna uchvátilo moc v zemi, informovala zpravodajská stanice BBC.
30. 9. 2021|

Firmy mají třetí měsíc na vkladech v bankách víc peněz, než dluží

České podniky se dostaly už třetí měsíc za sebou do ojedinělé situace, kdy na úložkách v bankách mají více peněz, než kolik dluží. Saldo objemu jejich vkladů a úvěrů ke konci září dosahovalo téměř 27 miliard korun, vyplývá z aktuálních statistik České národní banky, na které upozornila Česká bankovní asociace.
8. 11. 2020|