Firmy mají třetí měsíc na vkladech v bankách víc peněz, než dluží

České podniky se dostaly už třetí měsíc za sebou do ojedinělé situace, kdy na úložkách v bankách mají více peněz, než kolik dluží. Saldo objemu jejich vkladů a úvěrů ke konci září dosahovalo téměř 27 miliard korun, vyplývá z aktuálních statistik České národní banky, na které upozornila Česká bankovní asociace.

Podle aktuální bankovní statistiky ČNB září přineslo další vzestup korunových úložek i depozit v cizí měně, a to jak ve vztahu k nefinančním podnikům (o 17,8 miliardy na 1,189 bilionu korun), tak i domácnostem (o 20,7 miliardy na 2,733 bilionu korun) a živnostníkům (o 2,5 miliardy na 161 miliard korun). Nadále se tak projevuje snaha o hromadění pohotových finančních rezerv, uvedl analytik asociace Miroslav Zámečník.

Přitom v české ekonomice podle něj tradičně zprostředkovávaly banky úspory obyvatelstva formou bankovních půjček podnikatelským subjektům. „Převis vkladů domácností (bez živnostníků) nad úvěry je nadále vysoký a v září překročil jeden bilion korun, navzdory tomu, že díky překvapivě vysokému zájmu o hypotéky je rekordní i objem půjček bankovní soustavy domácnostem,“ dodal.

Kladné čisté saldo přitom již dlouhodobě vykazují i živnostníci, kteří je dokázali od posledního předcovidového měsíce zvýšit do konce září o více než třinácet miliard korun.

Mezi jednotlivými obory i uvnitř nich se však výrazně prohlubují rozdíly, říká analytik

Interpretace dat z národohospodářského hlediska však záleží podle Zámečníka na úhlu pohledu. „Kdo si chce nasadit růžové brýle, pak uvidí, jak vysokou schopnost tvorby úspor podniků i domácností, tak pokračující ochotu bank financovat solventní klienty, neboť rostou nejen vklady v korunách i cizí měně, ale i úvěry. Na straně druhé svědčí rostoucí převis vkladů nad úvěry o pokračující nejistotě a odkládání rozhodnutí o investicích a ochotě utrácet,“ vysvětlil.

V jemnějším rozlišení by pak podle něj bylo jasně patrné, což příští měsíce podle něho jistě potvrdí, že mezi jednotlivými obory a i uvnitř nich se výrazně prohlubují rozdíly v tom, jakými objemy peněz na svých bankovních účtech disponují. Postiženým podnikům, živnostem i domácnostem začnou prostředky ubývat, a ne vše bude vláda schopna vykrýt nejrůznějšími formami kompenzačních opatření a podpor, podotkl Zámečník.