Za pokus o nabourání do tisíců bankovních účtů padla obžaloba. Dvojici hrozí 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval dva muže, kteří se podle policie pokusili pomocí SMS a e-mailových zpráv nabourat do účtů tisíců klientů české a řecké banky. Případem se na začátku května začne zabývat Krajský soud v Ostravě. České televizi to potvrdila jeho mluvčí Vilemína Hana Ondrušová. Dvojici hrozí až 12 let vězení.

Muži podle policistů vnikli do internetového bankovnictví sedmnácti osob, třem z nich způsobili škodu téměř 170 tisíc korun. Kontakty měli celkem na deset tisíc lidí. 

„Obžaloba byla podána u našeho krajského soudu dne 3. dubna,“ uvedla mluvčí Ondrušová s tím, že kauza se začne projednávat 2. května. Muži čelí stíhání kvůli třem trestným činům včetně neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nebo podvodu. Hrozí jim až 12 let vězení. Podle policie se oba podobného zločinu dopustili už v minulosti.

Dvojice měla k dispozici telefonní čísla a e-maily na pět tisíc klientů české banky. Asi polovině z nich odeslala před zásahem policie zprávu s cílem vylákat od nich přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. „Vždy pod záminkou neprodlené nutnosti odblokování účtu. Informace byla mylná a odkaz směřoval na falešné webové stránky, vizuálně však velmi podobné oficiálním stránkám banky,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Přístup měli muži i ke kontaktům pěti tisíců klientů řecké banky. Zprávu odeslali dvěma desítkám z nich, pak je zastavili policisté. Mladšího z dvojice obvinili loni v dubnu, staršího zadrželi v listopadu.

„Kriminalisté se zabývali celkem 19 skutky, z toho je 17 poškozených z řad fyzických i právnických osob. Třem osobám byla způsobena škoda ve výši téměř 170 tisíc korun, u jedné z osob pak v pokusu dosáhla téměř 350 tisíc korun,“ upřesnila pro ČT mluvčí Štětínská.

Třinácti poškozeným dvojice podle policie vnikla do internetového bankovnictví, u jednoho z nich se neúspěšně pokusila sjednat úvěr ve výši sto tisíc korun. „Je zapotřebí zopakovat, že tak nízký počet poškozených lze přičíst včasnému a profesionálnímu zásahu policistů našeho krajského ředitelství, kteří se zabývají kybernetickou kriminalitou,“ dodala Štětínská.