Vláda hledá cesty k majetku sankcionovaných Rusů

Události: Jak zmrazit majetek (zdroj: ČT24)

Vláda hledá cesty, jak ještě důsledněji zmrazovat majetek ruských podnikatelů v Česku napojených na režim Vladimira Putina tak, aby úřady dosáhly skutečně na všechny lidi ze sankčních seznamů. Zabývat se tím zřejmě bude tento týden. Zákony potřebné k co nejefektivnějšímu postupu už politici chystají. Premiér nevylučuje, že je kabinet projedná během dubna. Zatím stát zablokoval majetky za stovky milionů korun těm firmám, jejichž vazby dohledal.

Finanční analytický úřad sleduje sankční seznamy a prověřuje, zda osoby nebo firmy na něm mají majetek nebo konta v Česku. „Úřad potom jedná, zmrazí taková bankovní konta, zároveň zmrazí to, aby firmy nemohly vyvádět prostředky ven,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Konkrétní osoby nebo společnosti, kterými se FAÚ zabývá, úřady neuvádí. „Je tam třeba manželka jednoho z poslanců ruské Dumy nebo dokonce jeden z poslanců Dumy a jejich bankovní konta,“ prozrazuje Lagronová.

Postup by podle vlády mohla usnadnit změna zákonů. Mluvilo se i o samostatném návrhu. Konkrétní úpravy zatím jasné nejsou, diskuse se vedla na legislativní radě vlády. „Problémů, které se dotýkají dílčích zákonů je tam víc, a to na půdě evropského a mezinárodního práva,“ vysvětluje ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty). 

„Vůle nejenom v naší zemi ale i jinde je. Je potřeba odříznout ruské oligarchy od jejich majetku. Respektive jejich majetek zmrazit, tak aby nemohl být používán ve prospěch Ruské federace,“ ujišťuje premiér Petr Fiala (ODS).

Opozice

Případné úpravy by mohla podpořit i opozice. Klíčové podle ní bude konkrétní znění a to, aby se opatření týkala pouze lidí ze sankčních seznamů. „Jakákoliv úprava, která bude znamenat zmrazení majetku oligarchů a lidí napojených na Putinův režim je žádoucí. Ale nesmí to znamenat kolektivní vinu,“ varuje předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Poslanec za SPD Jaroslav Bašta dodává: „Aby to nebylo zbytečně široké a dotýkalo se to někoho, kdo je v tom víceméně nevině, jen proto, že je příslušníkem nějakého státu.“

Finanční analytický úřad se setkal i s případy obcházení sankcí, kdy se některé firmy měly snažit majetek přesunout. Teď se tím zabývá policie. 

Tématem se podrobně zabývali také Reportéři ČT.

Reportéři ČT – Všichni Putinovi muži (zdroj: ČT1)