TÉMA

Praní peněz

Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.
7. 4. 2022|

Babiš odmítl, že by pral peníze, a Bartošovi pohrozil žalobou

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by pral peníze, a předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi pohrozil žalobou, pokud něco takového bude dál prohlašovat. Podle webu Investigace.cz Babiš v roce 2009 nakoupil přes karibské firmy nemovitosti ve Francii a podle Bartoše „vypral téměř čtyři sta milionů přes firmy v daňových rájích“.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:16|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|